Yeni çıkan çizgi romanların çeviri ve balonlanması...

Yeni çizgiroman çeviri balonlama süresi ne kadar olsun?

  • 2

    Oy: 13 25.5%
  • 3

    Oy: 4 7.8%
  • 4

    Oy: 2 3.9%
  • 5

    Oy: 9 17.6%
  • Olmasın

    Oy: 23 45.1%

  • Kullanılan toplam oy
    51

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,919
NeverLand
Sevgili çizgi roman dostları.
Ülkemizde henüz yayınlanmamış ama yurtdışında satışı sunulmuş olan çizgi romanların çeviri ve balonlanması konusunda bazı tereddütlerim var. Bunlardan en önemlisi bu yayınların bir gün ülkemizde de bir yayınevi tarafından basılabilme ihtimali. Elbette niyet okumacılığı gibi bir yeteneğe hiç birimiz sahip değiliz ama en azından bu ihtimali de göz önünde bulundurarak bu tarz çizgi romanları da, ülkemizde satılan yayınlara uygulandığı gibi bir süre sınırlaması koymak doğru olmaz mı? Bu sürenin ne kadar olacağına belki kendi aramızda karar verebiliriz. Gerçi her ne kadar çok sevdiğimizi söyleyip bu kadar az insanın çaba gösterdiği bir konuda buna "biz" demek ne kadar doğru olur onu da takdirlerinize bırakıyorum.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,022
denize sıfır
bir yayınevinin bir yayını basmaya kara verme süreci ne kadar bir sürede olur?
bu gün çıkan bir marvel ürünü bir haftada dünyayı turladığını düşünürsek hadi 3 ay bekleyelim.
yada yayınevi ben şu yayınlarla ilgileniyorum dese burda açıklasa çokmu zor.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,846
137,179
Aslında güzel bir konu fakat cevabı aynı ölçüde zor...
Neyi nasıl belirlenecek gerçekten zor,türkçe yayınlanmış kitaplarda süre bir yıl olarak belirledik ama yabancı dilde 5 yıl evvel yayınlanmış bir kitabın, herhangi bir yayınevi tarafından telif hakkı alınarak bir ay sonra yayınlanması sıkıntı yaratacaktır.
Bu şekilde değerlendirerek çözüm bulunması daha mantıklı olur.
Bütün arkadaşların (çizgi roman seven) ortak fikri önemli...
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,022
denize sıfır
eğer yayınevleri bizim forumu veya benzerlerini takip ediyorlarsa sorunu çözmek kolay derim.
ama (bizim bu piyasanın içinde olduğumuzu düşünerek)piyasayı takip etmiyorlarsa bu onların sorunu o zaman şikayet haklarıda olmaz ki böyle olduğunu sanmıyorum.
birde herkes görüşünü belirtirse konu bir yerde çözüme kavuşur.
nedense fikrimizi beyan etme konusunda biraz çekimseriz.:)
 
P

panda78

Şimdi her şeyden önce yazdıklarımın yanlış anlaşılmaması için şunu belirtmeliyim ben ülkemizdeki Yayınevlerine karşı değilim, hatta çoğumuzun belki de hepimizin çizgi romanla tanışmaları bu yayınevlerinin bastığı çigi romanlarla olmuştur ve tabi ki basılan her çizgi roman için alamasam bile ülkemiz adına sevinirim, gönlüm ister ki bütün çıkan çizgi romanların hatta sadece İngilizce olanların değil diğer dillerde olanlarında Türkçe olarak basılmasıdır. Şimdi ama başka gerçeklerde var bu çizgi romanların ve çizgi roman kültürünün başlamasına ve yayılmasına önayak olmuş olan bu yayınevleri bugün gelinen noktada çizgi roman gelişiminin önünde bir engelde olmaktadırlar, basılan yayınların paylaşımı konusunda yani bu basılan eserler ne kadar basılıyor 10000-20000 pek zannetmiyorum ama hadi 100000 olsun peki sizce ne kadar çizgi roman seven takip eden var tam sayısını bilemem ama 80 milyonluk ülkemizde yine birkaç milyon vardır tahminim demek istediğim basılan yayınların ihtiyacı karşılamaktan aslında uzak olduğu, sonra işin ekonomi boyutu var yurt dışındaki bir sayı 2-3
dolardan satılıyor yani 5 tl, bizde aynı sayı oluyor 30 tl(mesela), ekonominin hali işsizlik gibi durumlar ortada, şimdi gördüğüm kadarıyla forumlarda bir genel anlayış var basılan eserlerin paylaşıma konulmaması yönünde ne kadar doğru tartışılır tabi ama sonuçta o eserleri alamayanlarında onlara ulaşamadıkları da bir gerçek, konuyu da çok fazla dağıtmak istemiyorum sonuçta çok yönlü bir konu bu, biliyorsunuz yurt dışındaki eserlerin orada satışa sunulması ile internete konulması arasında çok kısa bir süre var, ülkemizdeki uygulama olsaydı bizde sonuçta o çizgi romanları göremeyecektik,ama farzı misal diyelim ki çeviri ve balonlama kültürü ülkemizde yaygın olsaydı bu işle uğraşanlar daha çok olsaydı hatta bütün çizgi romanlar internette paylaşıldıktan kısa bir süre sonra çevirilip balonlansa idi belki yakın bir gelecekte değil ama durum oraya doğru da gitme eğiliminde sonuçta o zaman ne olacak, ülkemize özel koşullar gereği yayınevleri çeviri ve balonlamalara da yasak getirilmesini mi sağlayacaklar, bu kadar yeter sanırım kendi sonuç düşüncemi de yazayım bence bunlar beraber yürümeli tamam basılmış eserlerin gönlümüzde her zaman için ayrı bir yeri var, ama değişim durmuyor zaman basılı eserlerden dijital ortamdaki eserlere doğru gidiyor, mesela bir oyun dergisi var ismi Level ipod'unuz varsa son sayıyı ücretsiz olarak indirip okuyabiliyorsunuz, isterseniz de gider bir gazete bayinden basılmış halini alabilirsiniz, çizgi romanlarda ister istemez zamanla bu yola gireceklerdir. Yasak hiçbir zaman çözüm olmamıştır geçici bir önlem olabilir ama aslında yasak kendi çözümünün önünü tıkar.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,919
NeverLand
Esas konu ilgisizlik. Sadece forum anlamında değil genel olarak çizgi roman konusuna olan ilgisizlik.
Türkiye'de çizgi romanı takip eden kaç kişi vardır sizce? Benim tahminim 2000'i geçmediği yönünde.
Ve bu iki bin kişi sadece sözde ilgi ile çizgi romanı yaşatma düşüncesindeler. Yayınevleri bana göre Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar güzel ve kaliteli baskılar sunuyorlar şu anda okurlara. Ama biz okurlar ne yapıyoruz? Buradan ya da oradan taranıp eklenecek üç beş kitabı mı bekliyoruz? Bunun adı bence kocaman bir yanılgı ve ayıptır. Bu işin bitmek üzere olduğunu belki de çizgi romanı okuyan son nesil olduğumuzu düşünmeye başladım ben. Yayınevleri mutsuz, kitap satılmıyor diye, forumlar mutsuz çizgi roman okurları maç izler gibi izlemekten öte geçemiyoruz diye, okurlar mutsuz yayınlar pahalı ya da bulamıyoruz diye. Bu kadar mutsuzluğun içinde nasıl daha mutlu oluruz sorusunu aramak yerine nasıl daha az mutsuz oluruz diye kendimizi kandırıyoruz sanırım.
Yorum yazınca kimse insanlarla dalga geçmiyor. Gördünüz mü hiç böyle bir olay? Fikrinizi söylemek sadece düşünebildiğinizin bir göstergesi. Fikrinizi söyleyin ki, insanlar da bunlardan faydalansın. Söylemezseniz ileride kimseyi eleştirme şansı bulamazsınız kendinizde.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,919
NeverLand
Sevgili panda78, söylediklerinde haklılık payı elbette var. Ama bir iki noktada bildiklerimi söylemek isterim. Türkiye'de milyonluk rakamları bırak, benim yukarıdaki mesajımda yazdığım gibi tahminim 2000'i geçmez. Bu rakamsal farklılaşmadan başka olarak fiyat konusunda çizgi roman okurlarının neden bir araya geldiği platformlar bir güç olarak kullanılmaz buna çok şaşırıyor ve üzülüyorum ben.
Dediğim gibi sadece tarama indiren bir çizgi roman okuru kitlesi ile karşı karşıyayız maalesef.
Bu mesajları bile okumaktan imtina eden bir 2000 kişiden bahsediyorum.
Gerisi ayrıntı sadece.
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,069
Sarıyer
Forumların hem eski-yeni çizgi romanları okuyucuları ile buluşturan yerler hem de yeni okuyuculara çizgi roman sevdasını aşılayan ortam olduğunu düşünüyorum. Aslında bunu kontrol etmek çok da zor olmasa gerek; forumu sürekli takip edenlerin yaş grubuna dağılımına ulaşılabiliyorsa bir analizde yapılabilir bu sonuçlardan.

Ben bu forumda 30 yaş üstü daha önce çizgi roman okumamış ve burada çizgi romanla tanışan birinin bulunduğunu sanmıyorum ama bunun tersine çizgi romanların bir kaç bin tane basıldığı ve internetin neredeyse herekesin kolayca ulaşımına açıldığı (en azından sansürlenmemiş) kısmının bir ortamda 18 yaş altının bizim zamanımıza göre daha az kağıttan çizgi roman okuduğunu ve bu grubu çizgi romanla tanıştırmak için çizgidiyarı'nın ideal bir ortam olduğunu sanıyorum.

Amacımız çizgiroman sevdasını yaymaksa (ki, ben böyle olduğuna inanıyorum) yurtdışında basılan ve hedef kitlemizin (bana göre) okumak için önünde uzun yıllar (şayet basılırsa veya balonlanırsa) olan bir yurtdışı yayını balonlamak için 4-5 sene makul bir süredir sanıyorum. Ayrıca 2007 veya 2008 öncesi basılmış ve Türkçe'ye çevrilmemiş o kadar çok çizgi roman var ki, kimse çevirecek dergi bulamama sıkıntısı çekmez.

Çizgi roman yayıncıları yaşayacak ki, yeni yayınlar çıkartsınlar. Biz yaşayacağız ki yeni çıkanları almaya devam edelim ama insan ömrünün belli bir süresi var bu sürenin sonunda yerimize yenilerini koyamadığımız anda Türkiye' de çizgi roman kültürü biter.

Saygı & Sevgi
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,669
Kasımpaşa
Forumlarda yapılan çizgi roman çevirileri tamamen amatör çalışmalar..
Burada yapılan çevirilerde çevirmenler profesyonel olmadığı için çeviri ve balonlama hataları doğallıkla olmakta..
Ancak bu hatalar çeviri çizgi romanlardan keyif almamı hiç engellemiyor.
Fakat çizgi roman çevirisi yapanlarında
kendilerini kuş kondurmuş havalarına sokmasını da kabullenmek
kendi açımdan mümkün değil, bunu da belirtmek isterim.
Türk yayıncıları ille de forumlarda yayınlanan çevrilmiş çizgi romanları
çevirmek ve yayınlamak istiyorlarsa ellerinde bulunmaz bir fırsat,
para ile satın alamayacakları bir kamuoyu araştırması olmuş olacak.
Hangi çizgi romanın nasıl bir ilgi gördüğü konusunda
izlenme oranlarına bakmaları yeterli olacak ve doğru yatırımlar yapabilecekler.
Bunun yanında yabancı çizgi romanlarda ve çevirilerinde
süre sınırlamasına hiç sıcak bakmıyorum.
Dünyada artarken bizde azalmasının sebebi bence başka..
Bizim gibi forumlar değil..
Saygılarımla..
 

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,032
İstanbul-İzmir
Hiç yabancı dildeki çizgiromanlara okunma sayısına baktınız mı?
Siteden bahsediyorum başka yerden değil?
Çok az değil mi?
yorum? nerdeyse hiç yok..
Şimdi konu güzel tartışmayada açık...
Ne yazık ki ülkemizde bırakın forumlarda okuduğuna yazmayı düşünmeyen topluluğu para verip aldım bedavamı sandın mantığıyla yaşayan, okuduğu çizgiromanın tarihçesini öğrenmeyi aklından geçirmeyen tonlarca insan var.
Ha tarihi hatırlarsak şöylede bir durum var:
Bilka hatırlayın 80 lerin başında 60,ların örümceğini süpermenini yayınladı ve deli gibi alıp okuduk.
Forumda vardır mutlaka daha yeni çizilmiş fransız italyan çizgi romanlar.
Martin yeni çizerlerden çıkmıyormu? Nathan never veya zagorlar? Ülkemize gelmeleri seneler sürecek bana göre..
onun için ankete asla şıkkına işaret koydum.
Ben derim ki Darkopalın yada Darkruse,nin yaptığı gibi yaptığı veya devam ettiği çeviriyi eğer bir yayın evi çıkartıyorsa elinden geldiğince netten çekmeli ara vermelidir çeviren balonlayanlar.
Eğer birisi bana ülkemizde Green Lantern dünyadan sinemada oynasa bile neden 2 ay sonraya gün alabildiğini açıklarsa arkasında dururum bu fikrin.
Kimse kusura bakmasın ama çevirenler sayesinde ama yarım yamalak ingilizcemle yeni yayınları bir şekilde takip etmeyi düşünüyorum..
Gene yanlış anlaşılmasın ünlü yayınevlerimizin yayınlarına acımadanda her ay 100 Tl ve üzeri para veripde almayıda ihmal etmiyorum. O elde okuma zevki apayrı..
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,919
NeverLand
Aslında şerifengin dostum ki kendisi elektrikten anlar. Konu tam da elektrik meselesi.
Ben inanıyorum ki taytlı ve kılıçlı kahramanlardan çok hala western ve özellikle Tex ile Fransız-Belçika ekolü Türkiye'de tutan türler. Fakat esas sorun, bunlar dışında kalan realist çizgiler ve taytlı, pelerinli, mutant karakterler Türkiye'de yayınlanma şansı bulabilmeleri için böyle bir talep oluşturmak zorundalar.
İtiraf edeyim, Spider Man-Essential serisini hiç almadım ve almayı da düşünmüyorum. Ama ben böyle düşünüyorum diye kimsenin de almamasını istemek tam bir ihanettir. İkincisi elin 1995'de okuduğu Tex Almanağı benim 2011'de okuyor olabilmem çok utanç verici bence. Evet çr pahalı ve ulaşması gerçekten zor. Ancak bu sorunun üzerine hep birlikte gitmezsek Türkiye'de çr diye birşeyden bahsetmek ancak hayal olur kanaatindeyim.
 

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,032
İstanbul-İzmir
Beni bilen bilir Marvel ve DC hastasıyım ama diğer tür yayınlarada yabancı değilim tabiikide.
Aynı şey sinemadada yaşandı . Forumlar web siteleri nette öyle yada böyle yayınladı çok site kapandı çoğu şikayet aldı. Evet bazılarıda hem filmi seyretti hemde eleştirdi: Yahu kardeşim bırakın adamlar para kazansın dediler .. ne oldu? seyretmek istediğim filmi bazen 2-3 sene bekledim sinemaya gelsin diye.
Rambo filminin ülkemizde ilk gösterimiyle piyasaya çıkışı arasında 5 yada 6 sene var???
Maalesef çizgiromanda dahada elim bir durum var. Bazı yayınları hiç göremediğimiz gibi bazılarını otuz kırk sene sonra Esattr Gülyabani gibi değerler sayesinde yeni görüyoruz????
Eserde geçen dil bile 40 sene öncesinin fransızcası italyancası oluyor!!
Ben yine fikrimi aynen koruyacağım:
Bizim yayınevleri fiyatı ucuzlatıp birazcık baskı kalitesinden ödün verecek ve daha çok şehire ulaşmasını sağlayacak.Amerika,da 2-3 dolara satılan ultimate marvele ben 30 TL verirsem okuyucu nasıl bulunacak?
Eğer eser çevirilmiş ise çevirenler ve site sahipleri yayından kaldıracak ki iş yayınevleriyle karşı karşıya gelmeye gelmesin.
Ve bence çoğu çevirmenimiz balonlama yapanımız yayınevlerinden kaliteli iş çıkarıyor!!

 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,519
Yukarıda belirtiğin gibi sonuçta bir avuç mutlu azınlık olan biz çr sevdalıları tek düşüncesi çr okumak olduğu için çıkan yayınların çok kısa (ki en az 2 dediğin için o seçeneği işaretledim ) sürede çevrilmesi taraftarıyım.Eğer ki yayınevi forumları adam yerine koyar çevrilmesin derse kaldırılabilir ama şu göz ardı edilmesin ki gerçek bir çr okuyucusu sevdiği kahramanı bütçesi ölçüsünde mutlaka satın alıyor .Çr okuyucusu kitabı elinde tutumayı seviyor.Örnek elimde hoz tarafından yayınlanmış x men(manara çizimi) netten indirilmiş var ve böyle olmasına rağmen ben albümü satın aldım.Sonuçta nette çizgiroman çeviri olarak bile olsa en kısa zamanda taranmalı diye düşünüyorum bu aslının değerini artırıyor ve bir reklam oluyor.
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
bence hiç süre konulmasın...

neden süre koyalım ki?

yayınevleri kendilerinden ödün vermeyip fiyat politikalarını değiştirmiyor, yayın ağını geliştirmiyor vs. ama biz onlara kıyak geçelim belki yayınlarlar diye 5 sene bir çizgi romanın çevirisini bekleyelim.. şu memelekette watchmen, v for vendetta vs. gibi çoğu çizgi roman efsaneleri 10 yıllar sonra peydah oldu. biz filmlerini izleyip, yarım ingilizcelerimizle okuyup haklarında bir sürü şey bildikten sonra... kick-ass mesela daha yeni piyasada ki biz artık kick-ass'ın ne olduğunu biliyoruz alıp okuyacak mıyım tekrar evet ama bu benim arşiv merakımdan... peki filmini izleyip, ingilizce kaynaktan bir şekilde okumuş olan artık bu saatten sonra arşiv merakı olmadan neden alsın...

başka bir konuda yazdıklarımız gibi yayınevleri kendileri de bir şey yapsın biz zaten elimizden geleni yapıyoruz... herkesin makul olması lazım onlar 100 yıllık çr leri bize satacaklar fahiş fiyatlara bizde (belirli bir kitlede olsa bile bile alıyoruz işte) alacağız ve hala biz ödün verip elimizde yeni çr'leri okumak için olan çeviri-balonlama imkanımızı kendi kendimize yok edeceğiz... neden?

bir örnek vermek gerekirse altın kitaplar dark tower serisini 15-17 tl arasında fiyatlarla satıyor ki internetten 12 tl gibi alabilirsiniz bile... ya da ntv yayınlarının 8-15 tl arası çr'leri... bunlar 120-200 sayfa arası değişken olan ciltleri sağlam, baskı kalitesi çok iyi, iç kağıtları kuşe ve kaliteli çr'ler...

başka bir kaç yayın evi ise siyah beyaz 1. hamur baskılı tarih kadar eski serileri sunuyor önümüze bu fiyatlara ve düşük kalitede zaten... ya da 30 tl ye kapağı kapak, kağıdı kağıt olmayan çr'lri... özensizlik diz boyu bu yayın evlerinde...

eh hal böyle olunca kusura bakmayın önce diğerleri tercih sebebi oluyor ne yazık ki...

birde elektronik ortam konusu var zaten... memleketimde bi e- kitap satışı başladı sormayın... kitap 25 tl, e-kitabı 15-20 tl arası ne anladım ben bu e-kitaptan ki... baskı yok, kağıt yok, dağıtım yok... indirim ne 5 tl... bu nasıl politika böyle sonra korsan alıyor millet alır tabiii... alırım tabii hiç gücenmesinler...

neyse çok yazdım sanırım bir sürü konu birbirine geçti.. bence en matıklısı biz çevireceğimizi çevirelim paylaşalım... yayın evleride bunlara bulaşacağı zaman bir mail bir mesaj atsın bizde elimizi o sayıdan çekelim olsun bitsin...
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
birde şimdi okuyabiliyorken neden 2007-2008-2009-2010-2011 çr'lerini belki 5 belki 10 yıl sonra 40-50 yaşına geldikten sonra okuyalım anlamıyorum... imkanımız oldukça şimdi okumaya çalışmayalım... star wars paylaşımlarına da bunu yaptılar ve daha bu konuda 7 sayı çıktı... o kaldırılan bir sürü çevirilip-balonlanmış sayının baskısı nerde... hala bekliyoruz basılacaklar ya... tüm paylaşımlar kaldırıldı ki dikkat ediniz 25 tl den aşağı satılmayan çr'ler bunlar... diğerlerinin akıbeti bile belli değil...

allahtan elimde zamanında indirdiğim ve okuduğum o çeviri balonlamalar var yoksa 50 yaşında bile okuyamazdım herhalde onları...
 

ÇAKAN EMMİ

Kıdemli Üye
9 Haz 2011
116
294
İstanbul
Bu tamamen "güncellik" ile alakalı bir sorun. Eğer insanlar orjinal çizgi romanları kendi dillerinde "güncel" olarak bulabileceklerini bilseler emin olun insanlar bu duruma destek vereceklerdir. Ancak daha yayınevleri maalesef başladıkları serileri bitiremiyorlar. Bu da kendilerine karşı olan güveni zedeliyor. Bu yüzden bence "one shot" yayınları tüketiciye sunmaları daha iyi olacaktır.

Güncel ve fasikül yayınlar içinse bence e-book teknolojisi artık kullanılmalı. Böylece maliyetler düşeceği için yayınevlerinin de riski düşecektir. Ama maalesef bazı internet siteleri çizgi roman dışında kitapları e-book olarak satmaya başlamalarına rağmen yayınevleri normali 10 TL olan kitabın e-book'unu 8 TL'ye satarak garip bir politika izliyorlar.
 

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,351
53,697
TAM 35
Bence de süre kısıtlaması olmamalı.Yurt dışında milyonlar tarafından takip edilen hatta filmleri çekilen karakterleri biz uzun yıllar sonra ya okuyoruz ya da okuyamıyoruz. Ben Jonah Hex diye bir DC karakteri olduğunu filmi izlerken farkettim ve şaşırdım.Halen Jonah Hex'in Türkçe baskısı da yok sanırım.Burada yapılan çeviri ve balonlamalar sayesinde pek çok karakterle tanışma ve okuma şansım oldu. Bir ara Ravage dostumuz Dampyr'i İtalyanca'dan çeviriyordu.Bence oldukça başarılı çevirilerdi.Yayın evi telifinin ellerinde olduğunu söyleyince dostumuz çevirileri bıraktı.Ama yayın evi 18. cildi Nisanda yayınladı yeni baskılardan ses yok.Satın aldığım kitapçıya göre belki seneye 19.cildi yayınlarlarmış.Bence ülkemizde Türkçe yayınlanmamış yada yayınlanacağı duyurulmamış bir çizgi romanı, belki yayınlarlar gerekçesiyle bekletmek ve çevirmemek ben gibi yabancı dil özürlü çizgi roman tutkunlarının bu eserleri okuyamamasına sebep olur.Özetle yayın evleri okurlarının beklentilerini taleplerini dikkate almalı ve bunun için çizgi roman forumlarını dikkatle takip etmelidir.
 

designer73

Kıdemli Üye
13 Eyl 2009
120
61
Sayıları 1000 lerle ifade edilen bir sektörün uzun süre yaşaması zor. Bunda yayınevleri kadar bizlerin de hataları var mutlaka. Yayınevleri maalesef günceli yakalama konusunda yetersizler ve bu yetersizliklerini kitapların satmamasına bağlıyorlar. Ülkemizde en çok satanların bonelli yayınları olduğunu düşünürsek bunların satışı bile 750-1000 adet ile sınırlı. Bu yüzden yeni yayınların çoğundan vazgeçiyorlar (Dylan Dog, Nathan Never, Dampyr vs.). Durum böyleyken okuyucu pahalı kitaplardan, iyi dağıtım yapılamamasından, düzensiz yayıncılıktan şikayet ediyor. Yayınevlerimiz maalesef hep eski okurların istekleri doğrultusunda yayınlara daha çok önem verdiklerinden (haklı olarak belki de) yeni okur kazanma adına hiçbirşey yapmıyorlar. Okuyucular olarak biraz da kendimize bakmamız lazım diye düşünüyorum. İmkanlar ölçüsünde çıkan yayınları alarak destek olmalı, yayınevlerini göndereceğimiz mesajlarla yönlendirebilmeliyiz.

Çeviri konusunda ortaya konan emeği kimse gözardı edemez. Yabancı dili olmayıp orjinal yayınları takip edemeyecek insanlar bu sayede hiç bilmedikleri veya ülkemizde yayınlanma şansı olmayan eserleri okuma şansı yakalıyorlar. Keşke yayınevleri bu arkadaşlarımız kadar başarılı tercihler yapsalar da bizlerde alıp okusak. Ama maalesef hala 60 ların eserlerini dönüp dönüp basarak önümüze koyuyorlar, bizlerde elimizdekini kaybetmeme adına desteklemek zorunda kalıyoruz.

Şu da bir gerçek; yayıncılarımız şimdilerde gerçekten kaliteli eserlere ve kaliteli edisyonlara imza atıyorlar. Fiyat politikalarında ve dağıtımda iyileştirme yaparlarsa okuyucular ve kendileri açısından daha iyi ortamlar sağlanacağına inanıyorum. Yayınevi ismi vermeden şu kadarını söyleyebilirim ki bazı yayıncılarımız yeni ve cesur adımlar atarak bu duruma gerçekten katkı yapmaya başladılar. Bize düşen de imkanlar ölçüsünde bunlara destek olup sürekliliklerini sağlamak. Dijital ortamda okuduğum eserleri Türkçe yayınlandıkları zaman alıp okuyorum. Çünkü basılı okumanın keyfi herzaman ayrıdır.

Lafı fazla uzattım galiba :) Asıl sorumuza dönecek olursak; süre konmasına karşıyım veya 1 yıl olabilir. Kararsızım yani... Öyle veya böyle alma imkanı olanlar her şekilde basıldığı zaman alacaklardır diye düşünüyorum. İmkanı olmayanlara (bu da tartışılır gerçi) okuma şansı sağlamak lazım.
 
12 Şub 2010
15,006
543,793
Yayınevleri basmayı planladıkları kitapları önceden duyuruyorlar zaten. Bunların çeviri-balonlaması yapılmasın. Fakat ne zaman basılacağı bilinmeyen yabancı dildeki çizgiromanların çeviri-balonlama işi için süreye bağlı kalmamak gerekir düşüncesindeyim. Adını dahi duymadığımız pek çok çizgiromanı çeviri yapan arkadaşlar sayesinde okuyabildik.
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Eğer yayın evleri bir çizgi roman basıyorsa burada veya başka bir yerde yayınlanmamasını istemeye haakı vardır. Neden? Çünkü adamlar kalkıp o çizgiromanın telif hakını almış.Buna kimsenin bir lafı olamaz.

Bazı arkadaşlar diyorki NTV Yayınları 10 liraya çıkartıyor aynı kalite eseri Gerekli Şeyler vs. 30 liraya çıkartıyor.Her eserin telif hakkı farklı fiyatta. Örneğin Dc çok astronomik fiyatlar isterken Marvel daha ucuz fiyatlarda anlaşbiliyor.Bir durum daha var NTV çizgi romanların tanıtımına ve reklamına hiç para harcamadı. Kendi kanallarında ve dergilerinde tanıttı. Bunu yapabilcek başka bir yayınevi var mı?

Kaldıki bazı arkadaşlar 3 dolarlık bir yayının burda 30 liraya çıktığını söylüyor. Bir burada çıkan kitabın içinde 3 dolardan 6 sayı var. Hemen hemen 30 liraya denk geliyor.

Birde burada çıkar çıkmaz paylaşılsın diyen arkadaşlara sözüm. Bu sitenin binlerce üyesi var. Para toplayalım telif haklarını alalım eserlerin burada paylaşalım.O zaman kimse karışamaz
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
peki exodus arkadaşım hadi çıkmayanların telif haklarınıda toplayalım ne dersiniz... çünkü sanırım çevirilip balonlanan işleride okuyorsunuzdur... onlar telif hakkı kapsamında korunmuyorlar mı... ayrıca ntv yayınlarının çıkardıkları ucuz telif haklı ise stephen king'in yine marvel'dan çıkan kara kule seriside altın kitaplardan 15 tl ye satılıyor ve inanın en sağlam işçiliğe sahip bu çizgi romanlar... yani o çok sevigili gerekli şeyler'inizin 30 tl ye satıp balonları itici, dağılan ciltlerinden eser yok... zaten alacak olanlar alıyor 1 sene kimse bir şey okuyayım diye beklemez almayacak olanlarda 1 sene değil hiç koymasanız buraya da alıyor... fazla kurcalamayın boşverin satılan satılıyor satılmayan satılmıyor zaten...

bu arada kara kule reklamlarını da hiçbir televizyonda görmedim adamlar satıyor çıkarıyor hemde hakkıyla yapıyor bu işi ki çizgi roman çıkarmakta iddiası olmayan bir firma...
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Marvel, DC, Dynamite, İmage vs. major şirketler burada paylaşılcak üç beş eseri dert etmezler. Benim anlayamadığım bu şirketlerin çıkarttığı bir yığın eser var ama nedense bu ülkede basılan Joker, Ironman vs. burada paylaşılıyor.
 
J

jack

Marvel dc image vs vs dert etmez çünkü onlar gerçek yayıncı çıkartıkları ürünün kalitesi belli periyotları belli kalitesi belli ülkemizdeki yayınevleri telif ücreti ve benzer birkaç şeyi bahane ederek kalitesiz periyodu bozuk ürün çıkartmasına mani değildir.Burdaki amaç tüketiciyi korumak olmalı yayınevlerini savunmak değil hangi yayınevi en fazla tüketicinin lehineyse en iyi yayınevi odur...
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Marvel dc image vs vs dert etmez çünkü onlar gerçek yayıncı çıkartıkları ürünün kalitesi belli periyotları belli kalitesi belli ülkemizdeki yayınevleri telif ücreti ve benzer birkaç şeyi bahane ederek kalitesiz periyodu bozuk ürün çıkartmasına mani değildir.Burdaki amaç tüketiciyi korumak olmalı yayınevlerini savunmak değil hangi yayınevi en fazla tüketicinin lehineyse en iyi yayınevi odur...

Eğer sektör burdada Amerka'daki gibi olsaydı dediğine hak veririm.Ama bu ülkede yayınevleri bir şeyler çıkarmazsa biz çizgiromanı sadece İngilizce okuyabiliriz.

Periyod konusuna gelirsek yayınevleri senin beğenine göre zaman dilimini haftalık yada aylık olarak ayrlamak zorunda değiller. Yayın evi bu işe girdiyse kendi bildiği şekilde ister üç ay iste beş ay ister haftalık olarak ayarlayabilir. Senin yada benim isteğime göre değil çünkü buna hakları var.
 
Son düzenleme:
J

jack

hayır biz iyi yayınları uygun ve kaliteli fiyattan çıkran yayıncıları zaten destekliyouz tüketiciyi suistimal eden yayıncıları eleştiriyoruz filmografi nin verdiği örnekler gayet güzel..

o mantıkla yayın yayınlrasa istedikleri gibi bu ülkede çizgi roman sektörü gelişmez yayınevleri kendi kafalarına göre hareket edemzler herzaman tüketiciye göre hareket etmek zorundalar.bu ülkede periyodik olarak kalite ve fiyat olarak yayın yapan yayınevleri ürün çıkartırken sizin bu tip yayınevlerini gözü kapalı bir şekilde savunmananız düşündürücüdür.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
hayır biz iyi yayınları uygun ve kaliteli fiyattan çıkran yayıncıları zaten destekliyouz tüketiciyi suistimal eden yayıncıları eleştiriyoruz filmografi nin verdiği örnekler gayet güzel..

Ben filmografi'ye katılmıyorum. Gerekli Şeyler bi çok yayını uygun fiyata ve iyi kaliteyle çıkarttı. Zombi, Klasik X-Men, Watchmen, Joker vs. şimdi de Mark Millar'ın baş yapıtlarından Old Man Logan yayınlancak.New Avengers'ın balonlaması kötü diye diğer tüm çıkan yayınları aynı kefeye koymamalı.Yapacağı şey Gerekli Şeyler'e mail atıp derdini anlatmak.Sadece o değil Hozcomics, Arkabahçe, 1N , Büyük Mavi, Lal Kitap,JBC,Marmara Çizgi, Baykuş Kitap bu yayın evleri olmasaydı çizgiroman bu ülkede yok olcaktı.
 
J

jack

bu ülkede çizgi roman hiçbir zaman belli yayın evlerinin tekelinde olmadı olmazda son 50 seneye bakarsak bir sürü yayınevi kapandı açıldı ama çizgi roman yok olmadı olmazda hele böyle güzel platformlarda dahada iyiye gider..
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
bu ülkede çizgi roman hiçbir zaman belli yayın evlerinin tekelinde olmadı olmazda son 50 seneye bakarsak bir sürü yayınevi kapandı açıldı ama çizgi roman yok olmadı olmazda hele böyle güzel platformlarda dahada iyiye gider..

Sen kendini kandırmaya devam et
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
Ben filmografi'ye katılmıyorum. Gerekli Şeyler bi çok yayını uygun fiyata ve iyi kaliteyle çıkarttı. Zombi, Klasik X-Men, Watchmen, Joker vs. şimdi de Mark Millar'ın baş yapıtlarından Old Man Logan yayınlancak.New Avengers'ın balonlaması kötü diye diğer tüm çıkan yayınları aynı kefeye koymamalı.Yapacağı şey Gerekli Şeyler'e mail atıp derdini anlatmak.Sadece o değil Hozcomics, Arkabahçe, 1N , Büyük Mavi, Lal Kitap,JBC,Marmara Çizgi, Baykuş Kitap bu yayın evleri olmasaydı çizgiroman bu ülkede yok olcaktı.

exodus anlayışsızlığın doruk noktasında...
bir tek new avenger'da patladığım için sadece onun üzerinden gerekli şeyleri eleştirdiğimi düşünüyorsan yanılıyorsun...
ben gerekli şeyleri yada büyük mavi yayıncılık yada arkabahçeyi siz her ne derseniz onlara ilk yayın zamanlarından beri biliyorum.. bastıkları özensiz ve pahalı fantastik kurgu kitaplarıda bulunmakta onları es bile geçiyorum...
v for vendetta baskısının rezaletliğini görmedin herhalde ve cildi aldığım 2. günü sayfalar ayrıldı okurken... ciltlettirdim sonra... aynı şey kaliteli ve ucuz dediğiniz ( watchmen içinde geçerli ne yazıkki o da okurken çok kısa sürede parçalandı ve onu da ciltlettirdim... elimde spawn'lar witchblade'ler vs. vs. şimdi size hepsini tek tek sayayım mı nedir derdiniz...? sanırım bu yayınlar sadece bana denk gelmemiştir... yoksa öyle mi ben mi çok şanssızım... bir ürün üzerinden değerlendirmiyorum bu konuyu... konuyu gereksiz yere uzatıp durmayın ben sizin gerekli şeyler de çalışan grafiker arkadaş olduğunuzdan şüphelenmeye bile başladım ne oldu firma mı batıyor... firma batıyorsa marmara çizgi ile ve altın kitaplar vs. ile görüşün nasıl daha ucuza kaliteli iş çıkıyor bi sorun belki satışlarınız artar... çıkaramıyorlarsada (ki sanmam bizim memlekette mantık ne götürsek kardır...) hiç çıkarmasınlar milleti enayi yerine koymasınlar... birde bu yayınlara hiç ulaşma şansı olmayanlar var onlarda buradan ulaşsınlar yayınevleri onlara ulaşmak için birşey yapmıyor nede olsa...
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
exodus anlayışsızlığın doruk noktasında...
bir tek new avenger'da patladığım için sadece onun üzerinden gerekli şeyleri eleştirdiğimi düşünüyorsan yanılıyorsun...
ben gerekli şeyleri yada büyük mavi yayıncılık yada arkabahçeyi siz her ne derseniz onlara ilk yayın zamanlarından beri biliyorum.. bastıkları özensiz ve pahalı fantastik kurgu kitaplarıda bulunmakta onları es bile geçiyorum...
v for vendetta baskısının rezaletliğini görmedin herhalde ve cildi aldığım 2. günü sayfalar ayrıldı okurken... ciltlettirdim sonra... aynı şey kaliteli ve ucuz dediğiniz ( watchmen içinde geçerli ne yazıkki o da okurken çok kısa sürede parçalandı ve onu da ciltlettirdim... elimde spawn'lar witchblade'ler vs. vs. şimdi size hepsini tek tek sayayım mı nedir derdiniz...? sanırım bu yayınlar sadece bana denk gelmemiştir... yoksa öyle mi ben mi çok şanssızım... bir ürün üzerinden değerlendirmiyorum bu konuyu... konuyu gereksiz yere uzatıp durmayın ben sizin gerekli şeyler de çalışan grafiker arkadaş olduğunuzdan şüphelenmeye bile başladım ne oldu firma mı batıyor... firma batıyorsa marmara çizgi ile ve altın kitaplar vs. ile görüşün nasıl daha ucuza kaliteli iş çıkıyor bi sorun belki satışlarınız artar... çıkaramıyorlarsada (ki sanmam bizim memlekette mantık ne götürsek kardır...) hiç çıkarmasınlar milleti enayi yerine koymasınlar... birde bu yayınlara hiç ulaşma şansı olmayanlar var onlarda buradan ulaşsınlar yayınevleri onlara ulaşmak için birşey yapmıyor nede olsa...

Arkabahçe'nin yayınlarının baskı kalitesizliği ortada.Ama birazda bardağı dolu tarafından düşün.Bu yayınevleri olmasa nasıl okuyabilcektik bu çizgi romanları?Batman vs haberimiz olurdu.Ama Spawn,Hellblazer, Witch Blade nerden tanıycaktık.Birde anlamdığım şey Arkabahçe'nin yayınlarına kızıyorsun sayfalar vs. dağılıyor diye.Gerekli Şeyler saman kağıdından kuşe kağıdına geçip renklendirmeyi adam akıllı yaptığında da fiyatlar pahalı oluyor diye kızıyorsun.
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,327
istanbul
Arkabahçe'nin yayınlarının baskı kalitesizliği ortada.Ama birazda bardağı dolu tarafından düşün.Bu yayınevleri olmasa nasıl okuyabilcektik bu çizgi romanları?Batman vs haberimiz olurdu.Ama Spawn,Hellblazer, Witch Blade nerden tanıycaktık.Birde anlamdığım şey Arkabahçe'nin yayınlarına kızıyorsun sayfalar vs. dağılıyor diye.Gerekli Şeyler saman kağıdından kuşe kağıdına geçip renklendirmeyi adam akıllı yaptığında da fiyatlar pahalı oluyor diye kızıyorsun.

arkadaşım diğer örnek verdiğim firmalar kaliteli iş yapanlar da kuşeye basıyor canım benim... ayrıca bilmiyorsan öğren senin o gerekli şeylerin arkabahçen büyük mavi hepsi bir firma hepsi o yüzden aynı dandik kalite ile çıkıyor yıllardır... oldu canım ben witchblade, spawn görcem diye bayılıcam kalitesiz işe parayı onlarda keklere bak nasıl alıyorlar devam ne çıkarsa bas yolla nasıl olsa kek bunlar diye sallıcak maliyet düştükçe düşecek... dediğim gibi 500 tl değil de 1,500 tl versinler adam gibi grafiker alsınlar, ciltçi alsınlar..atmadığımız mailler kalmadı zamanında onu da merak etme... ayrıca ben matbaacıyım o maliyetleride iyi biliyorum merak etme sen... kağıt farklarınıda nasıl olduğunuda baskı rezaletlerinide biliyorum... biz kar etmeyecekler demiyoruz ama millet nasıl kar ediyorsa onlarda öyle kar etsinler... bilgisizce konuşmanı daha fazla uzatmana dayanamayacağım o nedenle lütfen bana cevap hakkı doğuracak birşey yazma...
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
arkadaşım diğer örnek verdiğim firmalar kaliteli iş yapanlar da kuşeye basıyor canım benim... ayrıca bilmiyorsan öğren senin o gerekli şeylerin arkabahçen büyük mavi hepsi bir firma hepsi o yüzden aynı dandik kalite ile çıkıyor yıllardır...

Aaa hadi be ya.Öylemi.Demek oyüzden Arkabahçe yayınların arasında Gerekli Şeyler dergisi çıkıyordu.Devam et hadi bilgi ışığınla karanlıkta kalmış yüzlerimizi aydınlat hadi canım benim.
 
Üst