Eski Çizgi Romanlar

  • Konuyu Başlatan panda78
  • Başlangıç tarihi
P

panda78


6854.jpg

Eski çizgi romanlar genelde bu şekilde taranıp paylaşılıyor.





Not: Resimlerin büyük halleri için üstlerine tıklayın.​

Bu tarz çizgi roman paylaşımlarında resimler üstteki resimlerde olduğu hale getirilip o şekilde sunulsa daha iyi olmaz mı? Bu hale getirmek çok zor veya çok zaman alan bir işlem değil, pek çok resim işleme programında olan renk değiştir işlemi ile yaptım ben mesela ilk renk olarak sayfanın eski sarımsı rengini ikinci renk olarak da beyaz rengi seçtim işte sonuç bu, bütün bir çizgi romanı yapmakda bir dakikamı almadı, resim işleme programlarında uzmanlaşmış olan arkadaşlar değişik filtreleme veya kontras ayarları ile oynayarak çok daha iyi duruma da getirebilirler tabi ama herkes benim gibi yapmaz veya yapamaz bu yüzden en azından bu hale getirilip paylaşıma sunulmasını öneriyorum.
 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,518
Önerinize sıcak baktığımı belirtmeliyim ama galiba sayımız az.Çünkü bir ara bakunin barbaros taraması yapacağında 3 alternatif sunmuştu.en fazla oyu orjinali (ne demekse) renginde tarayın dendi.Çok ilginç mükemmel hale dönüşmüş bir sayfadan bende okumaktan zevk alırım ...ama ...
 

bylrzgr

Kıdemli Üye
16 Tem 2011
222
203
dostum çok iyi düşünmüşsün hangi programla ve nasıl yaptığını söylersen bizde aynı işlemi diğer çizgi romanlara uyguluyabiliriz
 

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,811
Orjinal tarama +1.

Benden yana sebepleri;

Sararmış yapraklar tarih kokuyor, ham su katılmamış.

Programlar elimizin altında isteyen istediği gibi daha sonra düzenler vede biraz olsun taramada harcananan vaktin değeri anlaşılır belki tarama yapan arkadaşların bu uğraşıylada yükü artmasın.

Biraz kafa yormayla program anlatımıda burda;

Dergi ve Çizgi Romanları Parlatma

Programı açtığımız zaman böyle bir menü çıkıyor.
Toplu düzenlemeyi seçiyoruz.
35ambgp.jpg


Browser menüsünden işlem yapacağımız dergi veya çizgi romanın sayfalarının bulunduğu klasörü seçiyoruz.
Alt tarafta sayfalarımız çıkıyor.
İşlem yapacağımız sayfaları seçip fotoğrafını buraya bırak yazan alana sürükleyip bırakıyoruz.
16gjmf.jpg


Daha sonra sağ tafaftaki menüden filtre sekmesine tıklıyoruz.
Burada filtre ayaralarını yapıyoruz.
Resimdeki filtre ayarları çizgi romanlar için iyi sonuç veriyor.
Tabi farklı filtre ayarları deneyip farklı sonuçlarda elde edebilirsiniz.
Filtre ayarlarını yaptıktan sonra Tümünü dönüştüre tıklıyoruz.
an0e8z.jpg



Açılan menüde sayfaların nereye kaydedileceği kalite ayarları vb. çıkıyor.
Ben filtrelenmiş sayfaların orjinalerinin altında output klasörü olşturulup
oraya kaydetme seçeneğini kullanıyorum.
Kalite olarakta jpeg %85 'i seçiyorum.
Kaliteyi düşürürseniz resim boyutlarını (MB) da düşürebilirsiniz.
Ama tabi sayfalar daha kötü görünebilir.
Tamam dedikten sonra dönüştürme işi başlıyor ve ilgili yere sayfaları kaydediyor.
2rorrdf.jpg


Örnekler.

Filtreli.
25a6on7.jpg



Filtresiz.
ngxc1c.jpg



Filtreli.
feqh6o.jpg


Filtresiz.
adc094.jpg



Ayrıca nesne bölümünden sayfalara damga da(Resim-Yazı) koyabilirsiniz.
2qi0ljc.jpg


İyi düzenlemeler. :)

Linki :

Alıntıdır "cdemir' e" teşekkürler.

Konu başlığı;
http://www.cizgidiyari.com/forum/programlar-uygulamalar/11875-photoscape-2.html
 

algir

Onursal Üye
10 Ara 2009
926
839
Kitabın orjinal sararmış havasını solumak bile yeter.O nostaljik duyguyu hiç bir şeye değişmem.
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
şahsen sarı olacağına beyaz olması çok daha güzel ve net görüntü açısından... orjinal olsa ne olmasa ne :D zaten digital ortamdayız... dokunup hissedemiyoruz içimize çekemiyoruz kokuyu o yüzden görselliğin güzel olması bence önemli bu konuda...
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
970
Acıbadem - İstanbul
Küçük bir hatırlatma ve uyarı;

Eski kitap taramaların edit edilmesi bence de bir gereklilik. Ama bu işi başlangıçta bir süre denemelerle olgunlaştırmak gerek. Özellikle renklilerde, beyazlatacağım diye renkleri fazla zorlamamak gerek (Çamaşır deterjanı reklâmı gibi oldu :D) Deformasyona yol açmamalı, eğer olmuyorsa, bırakın biraz soluk kalsın. Bu şekilde elimde bir çok cart pastel edit örneği var, bu kadar bozulduktan sonra düzeltmesi imkânsız.

* Bu arada ham taramalarınızı da saklayınız, ilerde gerek duyabilirsiniz.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Tarama yapan arkadaşların bu kadar kafa patlatmaları ve titizlenmeleri, ciddiye almaları, yapılan işin önemini ve emeğin değerini gözler önüne seriyor. Hepinize içten saygılar sunuyorum, sağolun, varolun...
 

Mehmet Ali

Süper Üye
1 May 2009
3,351
53,696
TAM 35
Ben şahsen taramalar bittikten sonra resim işleme programından geçiriyorum.Okuma açısından büyük kolaylık sağlıyor.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,518
Tarma yaptıktan sonra iki seçenek de yüklenir ileyen istediği yerden ve zevkine uygun olanı indirir. Ya da kendi filtreden geçirir.
 

filmografi

Süper Üye
8 May 2010
1,420
2,326
istanbul
kendimizin filtreden geçirmesi anlamsızlaşıyor çünkü zaten filtreden geçirirken ister istemez okuyup bitiririm ben o sayıyı... :D
 

yolbulduran

Onursal Üye
16 Nis 2011
255
701
Bemim de tercihim, filtrelenip mümkün olduğunca arka planın beyaz olması.
Aslında bunun benim için önemli bir faydası var.
ben çizgi romanları kindle dxg (büyük ekranlı)'de okuyorum. 16 gri renk verebiliyor, pearl e-ink (şu anda olabildiğince en iyi kontrastı veren teknoloji) kullandığı halde, eğer arka fon tam beyaz olmazsa okumakta zorlanıyorum.

cbr dosyaları comicrack programı ile açıyorum. pdf çeviricisi ile (aslında birden fazla dosyayı da arka arkaya çevirebiliyor, başında beklemem gerekmiyor) pdf formatına atıp kindle'da okuyorum.

sarı sayfalar olursa, her bir çizgi romanda, editörünü açıp, sayfanın beyaz olduğuna emin olduğum bir yerine tıklayıp, burası beyaz bilgisini veriyorum. o zaman sarı sayfalardan kurtuluyorum.

şu mesajımda daha önce yaptığım bir çalışma var: tommiks sarı ve beyaz farkı
photoshop kullanmadım, comicrac ile, her dergiyi tek tek açıp, bir sayfasına gidip, beyaz olduğuna emin olduğum bir yere tıklayıp beyazı belirledikten sonra, pdf'ye çevir komutunu veriyorum. Ancak, bu durumda bilgisayar başında beklemem gerekiyor.

Eğer, bir ayarla oynamayacaksam, mesela bir klasörde 20 birden seçip, pdf'ye çevir diyorum ve başında kalkabiliyorum.
comicrack'ın bir faydası da, aşağıdaki resimdeki gibi, birlikte taranmış yanayana iki sayfa varsa (yatık resim) onları pdf'ye çevirirken 2 ayrı (dik) sayfa yapıyor. böylece kindle'ı yatırmak zorunda kalmıyorum.


hatta resimleri aşağıya alayım:
benim tercihim alttaki resim.
w9b7eg.jpg


kssub.jpg
 
Son düzenleme:

grreenman

Çeviri & Balonlama
29 Eki 2009
282
410
Tarama ayapmayan, ama bilgisayardan, cep telefonundan çizgi roman okumayı seven birisi olarak benim de tercihim beyazlatılması yönünde. Sararmış sayfaların ancak basılı halinde bir değeri var, ama bilgisayar ortamında sadece okumayı zorlaştıran bir etkisi var.

Tabii, sonuçta taramaya emek sarf eden arkadaşların tercihidir ama tekrarlamam gerekirse, beyazlatılmış halini tercih ederim.

Tarama yapan tüm arkadaşlara çokça selam..
 

store

Yeni Üye
14 Ağu 2011
72
9
Çizgi romanlarrın aslına uygun taranması taraftarıyım.O zamanlar okuduğumuz çizgi romanlarda nedense hep ispirto rengi lekeler olurdu.O renkler silinnecekse bence bütün çizgi romanı silin daha iyi.Hele o kağıdın sarı mı iyice açık kahve kimi zaman eflatuni mi ne renk olduğunu tarif edemeyeceğim rengileri.Biliyor musunuz?Bazen yıpranmış çok eski bir çizgi romanı görünce insanın yüreğinin nasıl kabardığını!Şimdi teknoloji gelişti.İnsanlara her şeyin en gelişmişi satılıyor.Tabii yeni kuşaklar da hep en yenisini istiyor.Ama ben de varım.Sanırım aynı düşüncede olan başkaları da olmalı..
 

apollo1967

Yeni Üye
26 Eyl 2009
79
15
Oncelikle bu ise emek veren arkadaslari gercekten takdir ettigimi belirtmek isterim . Cunku , kitabin taranmasi bir dert , derlenip toparlanamasi ayri bir dert . Benim sahsi kanaatimde filtrelenmis tipde formatin daha iyi olacagi seklinde . Ancak esas problem , taramalarin bir cogunun istenen kalitede olmamasi . Tabii , bunlarin her birisi kanaatimce bir asamadir. Aramizda tartisa tartisa daha iyi sonuclar elde edilecektir diye dusunuyorum. Dolayisiyla benim icin taramanin renginden ziyade okunakli olmasi onemli . Mesela dikkatimi ceken Tekslerin taramasi genelde cok cok iyi , Hoz Comics Teksas , Tommiks ve K Swingleri keza oldukca basarili ama pek cok digerleri icin ayni seyi soyleyemeyecegim. Lutfen yanlis anlasilmasin . Ama bu kadar emek veren arkadaslarin emekleri bir sure sonra zayi olacak . Cunku ben bir suredir Italyanlarin yaptiklarini DDUNIVERSE.NET sitesinden takip ediyorum . Adamlar surekli kendilerini yeniliyorlar. Kanaatimce bizdede aynisi olacak taslar biraz daha yerine oturunca ,kalite on plana cikacak ve mantikli bir arsiv olusturma asamasina gececegiz.
 
Üst