Çizgi Diyari E-Dergi Nasıl Olur?

Dracula

Süper Üye
1 Ocak 2010
45
2
forumda çizimle uğraşan bir çok arkadaş var ve sanırım bilgisayar proğramlarından anlayan arkadaşlar da vardır eminim bu kişiler ortaklaşa aylık ya da 15 günde bir çıkan ve çizgi diyarına özel bir sanal dergi yayınlayabilir içerik olarak bazı özel forumda olmayan renkli renksiz çizgi romanlar olabilir ilginç hikayeler olabilir yine üyelerin çizimleri olabilir ünlü çizerler ve yaptıkları karakterlerin tanıtımı köşesi olabilir ben kapak çizimlerini yapabilirim acizane benim görüşüm bu çok güzel olacağına eminim:) tabi sizin görüşleriniz daha önemli saygılar
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Sevgili dostum, sonuçta bu bir ekip işi.
Çizim konusunda başarılı oaln yetenekli arkadaşların katılımıyla bu proje hayata geçirilse
çok güzel olur.
Umarım katılım sağlanabilir.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Valla harika bir fikir doğrusu bence en yakın zamanda yapılması gerekir hayırlısı olsun valla.
Eminim içinizden biri bu ne biçim çocuk herşeye bayılıp katılmak istiyor diyebilirsiniz ama sizde hep bamteline vurup duruyorsunuz yahu hehe:d tüm katılmak istediğim şeyler gerçekten sevdiğim ve severek yapacağım işler olduğundan dolayı diyebilirim size :d
her neyse benim de ufak yılların projesi bir e - dergi hayalim var ancak kısmet ne zaman pikselleşir onu bilemem doğrusu :d
Neyse sonuçta harika bir fikir bencede şuan aklıma yorgunluktan pek birşey gelmesede seve seve katılırım eğer böyle bir proje hayata geçerse.
Yalnız tek birşey söyleyim ne tasarım,ne de güzel bir kapak önemli olan arkadaşında dediği gibi güzel bir içerikle harika bir dergi olabilir hatta şu flash ile yapılan dergilerden bile yapabiliriz şuan öğrenme aşamasındayım o tarzı o bakımdan tasarım sorun değil hani :d
Az önce kimse yazdıklarımdan darılmaz İNŞALLAH ben sadece genel olarak konuştum hani malum oruçlu kafa yanlış anlaşılabilir :d yukarda demek istediğim içi boş dergiden ziyade içi dolu sade tasarımlar daha iyi olur, ancak gözede hitap etti mi dehşet olur o ayrı :d tasarım ,kapak önemli değil derken bunu demek istedim. Neyse ALLAH'A emanet olun.
 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,511
Konular: 17.219, Mesajlar: 53.347, Üyeler: 6.201

Bu rakamlar yazıyı yazdığım andakiler ve her an be an artmakta.Bu kadar üyeden ses soluk elbet çıkacaktır dostum projen harika ben elimden gelen katkıyı yapmaya hazırım .Şimdilerde kafayı çeviri işine taktım istersen her on beş güne bir 8-10 sayfalık çeviriler veririm+kaan taramalarınıda buraya katalım...Kolay gelsin...
 

Dracula

Süper Üye
1 Ocak 2010
45
2
ben sevindim benim gibi düşünen arkadaşların olmasına:) yapılamayacak bir şey olduğunu sanmıyorum her ay devamı gelecek şekilde özel yayınlanmamış çizgi romanlar (thorgal,borgia,druuna vb) olabilir içeriğinde düz yazılar şiir resim illerimizi tanıyalım tarihi türk kahramanları sayfası (Tarkan ciltlerinin arasında olurdu) gibi bilgilendirici araştırmalarda olabilir öneri olarak:)
 

Baykuş

Yeni Üye
2 Mar 2010
52
26
Dergi konusu önemli çünkü forumlar genelde indirme işi için kullanılıyor, ama bu arada tanıtımlar, incelemeler ya da haberler güme gidiyor. Zaten yapısal olarak da vbulletin ya da phpBB gibi yazılımlar bunlar için pek uygun bir script'e sahip değil.

Biz 3-5 arkadaş büyük aksilikler olmazsa bu sene içinde bir çizgiroman dergisi çıkartacağız. bir kaç ay önce çalışmalarına başlamıştık. Çok kaliteli olsun diye hazırlık aşamasını biraz uzun tutuyoruz. Şu anda sayfa planları tamam gibi; teaser, promo, afiş tarzı tanıtım materyalleri konusunda hazırlıklar sürüyor. Bayağı yol katettik sayılır. Aslında kendi keyfimiz için uğraşıyoruz, internette dağıtır mıyız bilmem. Sizin de forum olarak böyle bir proje hakkında konuşmanız dahi sevindirici çünkü açık konuşmak gerekirse internette hangi forum 40 yıl sonra da devam eder bilemem ama e-dergi ya da e-kitap tarzı çalışmalar çok uzun yıllar ulaşılabilir olur diye düşünüyorum. İşin hazırlık aşamasının eğlencesi de cabası. Bayağı gırgır oluyor.

Bizim format şu anda belli ama yazılanlar üzerine bir kaç görüş belirtmek isterim.

İçerik önemli ama biçim de önemli. Görsel bir çağda yaşıyoruz artık. Algılamalarımızda görselliğin payı gittikçe artıyor. Dolayısıyla içerik ne kadar kaliteli olursa olsun biçimi ve sunumu da kaliteli olmazsa başarılı olması, okuyucuyu cezbetmesi zor. Örneğin Conan ve Roy Thomas hakkında nefis bir yazıyı kuru bir metin yığını olarak verirseniz, hak ettiği okuyucuyu bulması imkansızlaşır diye düşünüyorum. Dolayısıyla grafik, projenin süsü değil, esansiyel bir yapıtaşı olarak düşünülmeli.

Biz çeviri çizgiroman koymamaya karar verdik. Biraz kolaya kaçmak, sayfa doldurmak olarak görüyoruz çeviriyi. Ama farklı görüşler ve formatlar olabilir elbette.

15 günde bir, çok iddialı bir süre olur gibi geliyor bana.

Sevgili Bueno güzel çizimlerinin ötesinde bu sefer kollektif bir çalışma önerisinde bulunuyor. Şahsi kanaatim bu işe büyük katkısı olabileceği yönünde. Yalnız "illerimizi tanıyalım" gibi bölümler biraz sıkıcı olur diye fikrimi belirtmeden geçemeyeceğim (Yapma be Bueno, 80'lerin çocuk dergilerinde bile en sıkıcı sayfalar bu tarz bölümlerdi yahu..:)).

Umarım lafta kalmaz (maalesef genelde böyle olur), ortaya somut ve kaliteli bir proje çıkartabilirsiniz. Biz de kendimizi sadece "Wizard"'la kıyaslamak zorunda kalmayız, "bak bunların 'Jour J' tanıtımı daha sağlam olmuş" diyebiliriz.

Başarılar
 

Dracula

Süper Üye
1 Ocak 2010
45
2
Baykuş arkadaşım teşekkürler desteğin için:D illerimizi tanıyalım diyerek sadece örnek gösterdim:))belirttiğiniz gibi böyle bir çalışma ilerki nesillere hatıra olarak kalacaktır! nasıl ki 1001 roman gibi ceylan gibi dergiler görüyorsam sitede (ki kaç senelik dergiler) bizim yaptıklarımızda ilerki yıllara kalacaktır bu tür işlerden anlayan arkadaşlar elini taşın altına koyarsa bunun altndan çok rahat kalkarız gibi geliyor bana ben çizimlerimle vs. başka her türlü yardıma hazırım
 

Aliaksandr

Aktif Üye
12 Ağu 2010
261
38
ben şu an bi western üzerinde çalışıyorum ama sadece pilot kalem çizimi programdan anlamam zaten.
 

mystére

Kıdemli Üye
3 Eyl 2010
119
8
Aslında ben görsel olarak yardımcı olabilirim belki.Bir de siz sayfaları verirseniz tıklayınca sonraki sayfaya geçecek basit bir programcık da hazırlayabilirim. (Övünmek gibi olmasın Flash programını iyi bilirim :D )
 

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
Yapmayacağım şeye açıkça yapmam derim ancak eğer dergi yapılırsa, çizgiroman incelemeleri, tanıtımları, keza benzerinin karakterler için olanını yada belirli konularda köşe yazıları yazacağımı garanti ederim.
 

mert26

Kıdemli Üye
24 Haz 2009
198
210
sealmlar konuyu yeni gördüm güzel bir fikir bence aylık olması daha iyi olur çünkü daha kaliteli olur mesela her ayın 1'inde çıkması pdf olarak yapılabilir dergi
bende katılmak istiyorum ama çizmeyi bilmiyorum hiç denemedim dergide sadece kendi çizimlerimiz mi olacak yoksa diğer zagor tommiks gibi çr'lerden sayfalar olacak mı?
 

designer73

Kıdemli Üye
13 Eyl 2009
120
61
Çizgi Diyarı E-Dergi nasıl olur? Bence süper olur. Grafik tasarım konusunda elimden gelen hertürlü desteği vermeye hazırım. Her sayı için olmasa bile kısa öykülerde hazırlayabilirim sanırım. Bismillah diyip başlamak lazım derim.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Çizgi Diyarı E-Dergi nasıl olur? Bence süper olur. Grafik tasarım konusunda elimden gelen hertürlü desteği vermeye hazırım. Her sayı için olmasa bile kısa öykülerde hazırlayabilirim sanırım. Bismillah diyip başlamak lazım derim.
Aynı fikirdeyim bir yerden başlamak lazım hayırlısıyla ;) Bende daha yeni öğrenmeye çalışsamda teknik açıdan yardımcı olmak isterim ama, tam anlamıyla yazı konusunda her şekilde yardımcı olabilirim ;)Ha birde resmim berbattır :d
 

Dracula

Süper Üye
1 Ocak 2010
45
2
çizim sıkıntısı olmaz ayrıca illaki bizim içerik olarak çizgi roman çizmemize gerek yok bence dediğim gibi thorgal druuna tarzı harika ötesi çizgiromanlar olabilir yani sitede yayımlanmamış çizgi romanlar bence zor birşey değil bu işten anlayanlarla çok kolay olur derim
 

designer73

Kıdemli Üye
13 Eyl 2009
120
61
elini taşın altına koymaya gönüllü arkadaşlara sesleniyorum. Yazar, çizer, araştımacı ve paylaşacak birşeyleri olanlar; lütfen bu proje sözde kalmasın. birgün herkes online biraraya gelsek (herkese uyacak bir zaman belirleyerek tabiki) ve konu üzerinde görüşsek iyi olmazmıydı?
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
dilerseniz 30 gün sonraya onlıne buluşma günü yapalım sürekli 30 dan geriye sayalım bu süre zarfında duymayan kalmamış olur sitede ana sayfaya bir duyuru asabiliriz..
 

designer73

Kıdemli Üye
13 Eyl 2009
120
61
çok iyi olur. özellikle bir duyuru şeklinde sabit bir konu açılabilirse süper olur. ben dediğim gibi elimden gelen her desteği vermeye hazırım. Sitedeki yazar çizer arkadaşların katılımı ile güzel bir iş yapılacağına inanıyorum. teşekkürler şimdiden
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
harika bir fikir bencede ALLAH kısmet ederse orda olacağım yani takriben 31 Ekim de olacak yani...
Harika e-dergi işini biraz hızlandırmak gerekiyordu gerçekten bu çok iyi olacak.O zaman görüşmek üzere ;)
 

arihanu

Kıdemli Üye
5 Eki 2010
208
505
Dergi müthiş olur ancak aylık olmalı bence, insanlar 1-2 hafta süreçte çizemeye biliyor, aksilik çıkıyor ancak 4 haftalık bir süre verirsen mutlaka çizim yapılır :)
(Ben varım bu işe çizerim de :) )
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Arkadaşlar nasılsınız bugün itibari ile 8-9 gün felan kaldı toplu buluşmaya kısmetse.Bir hatırlatayım dedim.Yalnız sormak istediğim birşey var biz şimdi burda mı konuşacaz yoksa msn tarzı bir yerde mi? ALLAH'A emanet olun.
 

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
332
Bu sitede bana cazip gelen en önemli şey paylaşımın koşulsuz ve şartsız olmasıdır, senelerce bu dergiciliği gerçek hayatta yapmış birisi olarak koşulsuz ama şartlı destek vermeye hazırım, işin teknik kısmı konusunda da yardımcı olurum.

Burada yapılanlar bir avuç gönüllünün amatör bir dergi çıkarmasımıdır yoksa Site adına bir dergi çıkarmakmıdır gaye? eğer amatör bir dergi ise konu ben ancak tecrübelerimi paylaşabilirim o arkadaşlarımızla, eğer konu Site adına bir dergi çıkarmak ise karşımızda daha başlamadan yüzlerce sorun çıkmatadır ve tüm bunları tespit edip ortak bir dil ve Siteye yakışır bir dergi çıkarmak amacıyla hareket etmeden önce kervan yolda düzülsün mantığından vazgeçmek lazım. Tespit doğrudur iyi çalışmalar yıllar sonrasına kalırlar elbette ama kötü çalışmaları yaratıcıları bile hatırlamak istemez çoğu zaman. Benzer çıkışlar ve deneyimler bir çok forum sitesinde yaşandı, neredeyse tamama yakını bir kaç sayı sonrası yayın hayatına son verdi bu tip dergilerin. Kişilerin böyle bir deneyime ihtiyacı olabilir ama Site'nin olmaması gerekir kanaatimce.

Özetle; Siteyi temsil edecek bir çalışmanın uzun erimli olabilmesi için atılacak bir çok adım var, eğer profesyonel bir şey yapacaksak ki konu siteyi temsil ise böyle olmak zorundadır, ilk önce yapılması gereken şey yönetimin tespit edeceği bir kişinin koordinasyon işine başlaması ve ekibi tespit etmesi olacaktır. Daha sonra derginin niteliği ve niceliği tespit edilmeli ve mevcut kadronun bu dergi için yeterli olması durumunda iş ve görev paylaşımı yapılmalı ve ancak ondan sonra dergi çıkarmaya başlanmalıdır. Profesyonel bir kadro ile bile aylık dergi çıkarmak oldukça zor bir iştir arkadaşlar.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
vaay! Çok teşekkürler zagorabi cidden zaten bu iş en azından benim düşüncem site adına yapılacak olması herhalde ki bu toplanma meselesi de bu dediğin şeyleri konuşmak için yapacağımızı sanıyorum.Yoksa hadi toplanın dergi yapıyoruz diye toplaşmıyacağız sanırım en azından benim kanaatim o yönde.Gerçekten bu işin ne kadar zor olduğunu senin kadar olmasada biraz biliyorum.Ama dediğin gibi güzel bir ekip çalışmasıyla gayet iyi işler çıkarabileceğimize inanıyorum.Senelerdir yayında olan Boo! bile kapndığı şu günlerde iki çizip sonra sıkıldım demek çok kötü birşey tabi ki de, bu ister şahsımız adına olsun ister site adına.Bu durumda kötüde olsa tecrübe tecrübedir deyip kendimizi teselli edebilecek hal olabileceğini sanmıyorum.
Eğer doğru dürüst bir şey yapılacaksa acele değilde tüm taşları yerine oturttuktan sonra "hadi BİSMİLLAH" demek daha doğru olur.
Valla senin o engin tecrübelerinden hem şahsım olarak hem de site adına yararlanmak harika olur gerçekten.Belki sıradan bir üye olarak site hakkında böyle konuşarak haddimi aşmış olabilirim fakat sevdiğim bir siteyi de yukarlara taşımak isterim doğrusu.
 

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
332
Sevgili arkadaşım vkopuzoglu; elbette hepimiz nacizane site için bir şeyler yapmak adına bu forumda yazıyoruz elbette ama yukarda yazdığım gibi sorun o kadar çok ki dergi aşamasına gelmek için atılması gereken o kadar çok adım var ki, bunu başlatacak olansa yönetim olmalıdır diye tekrarlarken baist bir gözlemimi aktarayım site adına:

Siteye sorunlu olsada günlük olarak giriyorum ve gündüz saatlerinde en az 4-5 saat bağlı kalıyorum. Her gün siteye açılan konuların %99'u yönetimdeki arkadaşların açtıkları ders, ödev vb. konular olarak yeni mesajlar forumunda görünüyor, yani 6.200 küsur üyeden ancak oda bazen bir iki konu açılıyor ki buda bizlere sitenin aslında aktif katılımlı bir site olmadığını gösterir yani dar gönüllü kadro ile kotarılan bir site var karşımızda, doğal olarak ta dergi dahil ne yapılırsa yapılsın hangi proje olursa olsun bu dar kadro içinde kotarılıcaktır demektir pratikte. Bu basit tespitten hareketle yönetimin bir çok şey gibi bu konuyuda ele alıp çözmesi gerekir ilk önce mesela. Site adına konuşulacak çok şey var ama bunun liderliğini ve seyrini yapacak olan yönetimdir.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
Doğru tabi ki de aslında bu toplaşma mevzusunu diyorsan bunu zaten ben demiyorum s.modumuz büyük beyaz yazmıştı hatta yanılmıyorsam başka bir tarzda hatırlatalım demişti benim şu yukarda yazdığım yazının amacı elbette oydu yoksa tabi ki de bu iş yönetimin işi.
Evet maalesef öyle bir durum var ortada.Ne diyelim hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun o zaman.
Ben düşündüklerimin bazılarını söyledim o yüzden bundan sonra ne desem hani boş olur.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Orijinal içerikte aylık bir dergi çıkarmak edtör arkadaşımızı ve katılımcıları gerçekten zorlar. Ancak periyodu da aylıktan aşağı düşerse ilgi azalır. Dengeyi iyi ayarlamak gerek. AKç sayfa olacağı da önemli. Benim önerim; aylık olsun ancak çizimlerin ille de özgün içerik olmasının şart olmaması, doldurmak zor olabilir. Çeviri çizgi romanlar da yer almalı. Çok iyi olmasa da basit dili olan çizgi roman çevirileri ile katkı yapmam mümkün olabilir.
Katılımcıların bu işin gönüllülük esasına göre yapıldığını bilmeleri ve editöre tam teslimiyet duyusu içinde hareket etmeleri gerekir. Editörün onaylamadığı çizgi ya da yazıları için gönül koymamaları, editörün işini kolaylaştırır. Derginin kalitesi de bundan olumlu yönde etkilenir. Bu tür işlerde en fazla darılma küsme sorun çıkarır. Baştan amatör heyecanla katılınır ve editörün isteklerine uygun cevap verilirse hem kimse kırılmaz hem de derginin kalitesi artar.
Dergide salt çizgiler yer almamalı incelemeler de yer almalı. Çizer biyografileri, senaryo yazarları hakkında bilgi verilmeli. Nasıl çizilir bölümü de olabilir. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
 

mystére

Kıdemli Üye
3 Eyl 2010
119
8
Grafik, online okuma, flash vb. konularda yardıma ihtiyacınız olursa bana ö.m ile ulaşın.
 

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,443
12,533
Biz bu konuyu daha önce Bueno Melih arkadaşımla konuştuk. Eğer iş ciddiye binerse ben çizgilerimle destek olmaya hazırım.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
arkadaşlar konuyu unuttuğumuzu sanmayın pazartesi start veriyoruz pazartesi akşamı msn de toplu görüşme yapalım herkes üstlendiği kısımla ilgili çalışmaya başlasın anlımızın akıyla üstesinden gelelim..:)
 

sergen07

Süper Üye
20 Kas 2010
479
272
Antalya
Bende yardım etmek isterim nasıl olur bilemem ama çizgi filmlerler ilgili yazılar olabilir yeni çıkcak filmlerler ilgili yazılar olabilir karakter tanıtımı ile ilgili olabilir yani ben gerekirsem her zaman yardım etmeye hazırım
 
Üst