Çizgi Romana yeni başlayan birine hangi eseri önerirsiniz?

Saitama

Kıdemli Üye
1 Haz 2022
335
2,856
Benim gibi 21 yaşı ve altına hala eski serileri bilmeyen kişiye önereceğiniz seriler nelerdir?

Öneri kategorisi bulamadım buraya açtım ama umarım doğrudur.
 

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
997
3,278
Tespit edilemedi

Manga okuyucususun sanırım. Mangalar zaten yayınlanma bakımından yeni
sayılır. İlk Death Note basıldı diye tahmin ediyorum. Gerçi Yalınayak
Gen ve yazısız Gon gibi birkaç manga daha önce yayınlandı.

İlk çizgi romanı 6-7 yaşlarında okumuştum. Milliyet Çocuk dergisinde
Fransa-Belçika ekolü çizgi roman çoktu. Ama Amerikan çizgi romanı da
vardı. Sanırım ilk Red Kit'i beğendim. Sonra diğerlerini de beğendim. Çok
sonraları Tommiks, Kaptan Swing, Teks.

Fransa-Belçika tarzından Red Kit, Tenten, Asteriks, Spirou...
İtalyanlardan Tommiks, Teksas, Kaptan Swing, Teks...
Amerikanlardan Batman, Spiderman, Superman, Conan...

Bunların yanı sıra daha çok seri var, yazmakla bitmez:). Yüz seri sayabilirim.
 

Saitama

Kıdemli Üye
1 Haz 2022
335
2,856

Manga okuyucusun sanırım. Mangalar zaten yayınlanma bakımından yeni
sayılır. İlk Death Note basıldı diye tahmin ediyorum. Gerçi Yalınayak
Gen ve yazısız Gon gibi birkaç manga daha önce yayınlandı.

İlk çizgi romanı 6-7 yaşlarında okumuştum. Milliyet Çocuk dergisinde
Fransa-Belçika ekolü çizgi roman çoktu. Ama Amerikan çizgi romanı da
vardı. Sanırım ilk Red Kit'i beğendim. Sonra diğerlerini de beğendim. Çok
sonraları Tommiks, Kaptan Swing, Teks.

Fransa-Belçika tarzından Red Kit, Tenten, Asteriks, Spirou...
İtalyanlardan Tommiks, Teksas, Kaptan Swing, Teks...
Amerikanlardan Batman, Spiderman, Superman, Conan...

Bunların yanı sıra daha çok seri var, yazmakla bitmez:). Yüz seri sayabilirim.

Çok teşekkür ederim ama Türkiye'de ilk yayınlanan manga Cem Uzan tarafından Dragon Ball ve One Piece'di sonra 2008 yılında Türkiye'ye Naruto animesi geldi, ilerleyen yılda ise teknolojiyle uyum sağladık kısaca..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Çitaku

Yeni Üye
28 Ocak 2015
51
216
Daha önce açılmış benzer bir konuya verdiğim cevabı buraya kopyalıyorum. Umarım bir fikir verir.

Bu soruya direk "şunu okuyun" demek benim için oldukça zor.
Bazı arkadaşlar Teksas, Tommiks gibi eski fumetti'leri önermiş. (Fumetti: İtalyan çizgi roman ekolü) Özellikle belli bir yaşın üzerindeki çizgi roman okurlarının çoğu gerçekten de bu ikiliyle başlamıştır herhalde. Ben de bunlardan biriyim. Ama Teksas ve Tommiks artık nostaljinin ötesinde bana çok zevk vermiyor. Fumetti'yi hala comics'ten (Amerikan çizgi roman ekolü) daha çok severim yine de.
...
Kişiyi tanımadan öneri yapabilmek çok zor. Yaşınızı, ilgi alanlarınızı, ne tür kitapları ve filmleri sevdiğinizi bilseydik daha kolay olurdu. Aksiyon mu seversiniz? Karmaşık olay örgüleri hoşunuza gider mi? Yoksa karakter derinliği maceranın kendisinden daha mı önemlidir sizin için? Fantastik edebiyata bakışınız nedir? Çizgi romanda şiddet ve erotizm hoşunuza gider mi? Gelişmiş bir yapay evren mi tercih edersiniz yoksa realist bir anlatımı mı? Politik yaklaşımınız nasıldır? ... gibi soruların cevaplarını bilseydik çok kolay olurdu öneride bulunmak.

Yine de ben şu anda yapacak daha iyi bir işim olmadığı için nacizane bir kaç öneride bulunacağım.

Önce fumetti'lerden başlayalım. Karşınızda İtalyan çizgi romanının kralı Tex: Zaman zaman fantastik öğeler barındırsa da genel olarak realist hikayelere sahiptir. Bir çok fumetti yıllar içinde yayın hayatına son vermiştir ama Tex yıllara meydan okuyarak devam etmektedir. Buraya linkini eklediğim oldukça sıradan bir Tex macerası sayılır. Fikir verecektir.
Tex Oğlak Yayıncılık MÇ Sayı 001 - Klaatunun Altınları (Tex 401 Yeni Tarama)

Büyülü Rüzgar: Siu şamanı olan bir beyaz'ın merkezinde olduğu bu seri, Amerikan Yerlilerinin yok oluşlarının hikayesini çarpıcı bir şekilde anlatır. Bir kaç fantastik öğeyi çıkarırsak neredeyse belgesel gibidir. Hikayenin bir başı ve sonu vardır. Seri tamamlanmış durumdadır.

Büyülü Rüzgar (MagicoVento) Lal Kitap Bonelli Comics 001 - Hayalet Kalesi

Ken Parker: Aksiyondan ziyade ele aldığı zamanın ve coğrafyanın kültürel - tarihsel arka planını önemseyen, diğerlerine nazaran bi tık daha "entelektüel" bir seri. Politik göndermeleri daha fazla ama gözünüze de sokmadan yapıyor bunu. Baş kahramanın zaman zaman zafere ulaşamaması sizi mutsuz etmeyecekse kesinlikle öneririm. Benim favorilerimdendir. Bu serinin de bir sonu vardır.

Alaska Tay Yayınları 1. Seri Sayı 03 - Uzun Tüfek

Dampyr: Eski yugoslavya'da başlayan ve bütün dünyayı dolaştıran bir vampir avcısı serisi. Gerilim ve macera bir arada. Diğer yandan tarihi ve edebi göndermelerle - hatta anlatılarla - dolu.

Dampyr Süper Cilt 01 / Sayı 01 - Şeytanın Oğlu

Bence Fumettilerin En İyisi: Martin Mystere: Alternatif bir dünya tarihinin varolduğu ve bunun halktan gizlendiği bir dünyadaki arkeoloji profesörü. Bir kitap kurdu ve sanat tarihi uzmanı. Bana kalsa bu seriyi okullarda ders olarak okuturdum. Uzun anlatıları bazen sıksa da her macerasından mutlaka bir şeyler öğrenilir.
http://www.cizgidiyari.com/forum/mar...in-esrari.html

Mister NO: 2. Dünya savaşında değişik yerlerde ve görevlerde savaştıktan sonra yaşadığı travmalar yüzünden uygarlıktan kaçıp Amazonlar'da rehberlik ve küçük pırpırıyla pilotluk yapan; kadınlara ve alkole olan zaafı ve gelişmiş adalet duygusu yüzünden sürekli başı derde giren sevimli bir serseri. Bu da favorimdir.
Mister No Lal Kitap Klasik Maceralar Dizisi 01 (4 Macera bir arada)

Linklerini vermiyorum ama Karakter derinliği olan bilim kurgu öyküleriyle Nathan Never ile beraber geleceğe veya korku sinemasının ve edebiyatının bütün unsurlarını kendine has diliyle ele alan Dylan Dog ile beraber günümüz Londra'sına da uğrayabilirsiniz. Nathan Never'ın çizdiği karamsar ama ilginç gelecek tasarımından kurtulmak için Dylan Dog'un mizahla örülmüş melankolisi birebirdir.

Başka iyi fumetti örnekleri de var elbette, ama ben kendi önerilerimi söylüyorum sonuçta.

Amerika'ya geçelim.

Bizi burada çoğunlukla süper kahraman mitolojisi karşılayacak. Bu karakterlerin ilk serilerini geçmenizi öneririm. (eğer 13 yaşında filan değilseniz tabi) Çünkü oldukça basit senaryolaştırılmış, şu şununla dövüşsün bu bununla dövüşsün diye düşünülmüş basit hikayeler. Ancak son 20 yıldır Comics dünyasında bir kırılma oldu. O uçan - kaçan- bir yumrukta gezegenleri yörüngelerinden çıkan güç abidelerinin iç dünyalarına girmeye başladık. Derinliği olan hikayeler mükemmel çizimlerle birleşmeye başladı. O kadar çok seri var ki ne önereyim bilemiyorum gerçekten. Yine de..
Marvel Evreni: Örümcek Adam, Daredevil, Wolverine, Hulk benim favorilerim. Bunları okuyarak diğer serileri ve karakterleri de tanıma imkanınız olacaktır. Ama bunların bazı serileri çok iyiyken bazıları da gerçekten okunamayacak kadar kötü olabiliyor. Yazarına çizerine bağlı biraz. Bu yola çıkarsanız kendi tercihlerini oluşturmanız çok zaman almaz... hayır.. çok zaman alabilir.. çünkü her kahramanın birden çok serisi var ve bu bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.
Bir de Punisher'in Max serisine bakmanızı öneririm. Bütün Marvel evreni bir yana bu seri bir yanadır benim için.
Punisher Max Comics

DC (Detective Comics) Bu evren için favorim elbette Batman. Onu zaten tanıyorsunuzdur."Öldüren Şaka" iyi bir başlangıç olabilir. Superman okuyacaksanız da "Tüm Mevsimler'i" öneririm.

Öte yandan Marvel ve DC yapay evrenlerinde bir seriyi takip etmektense kimi zaman bir Event'i takip etmek daha keyifli olabilir. Bu iki evrende de bazen bütün serileri etkileyen olaylar olur. Marvel için "İç Savaş" eventi bunlardan birisidir. Ana hikaye bütün serilerde de paralel olarak akar ve tüm evrene tutarlılık sağlar. "World War Hulk" Marvel Zombies" gibi başka eventler de var.
Daha önce süper kahraman çizgi romanı okumadıysanız çok fazla karakterin olduğu kaotik hikayeleri değil de bir ya da bir kaç karakterin olduğu daha realist hikayelere yönelmenizi öneririm.

Bunların dışında bir de Conan (ve türevleri) var tabi. Belki de ilginizi çekecek olan şey kılıç ve büyü öyküleridir. Çok uzun süredir yayında olan Conan, görsel anlatımının üstünlüğüyle ve şiirsel senaryolarıyla öne çıkar. Mutlaka bir kaç sayı okumalısınız bence. Şuraya bir sayı bırakıyorum:
The Savage Sword Of Conan Sayı 005 - Bir Cadı Doğuyor

Bunlardan başka tek bir hikayeyi - durumu anlatan daha kısa süreli seriler de vardır.
DMZ:
http://www.cizgidiyari.com/forum/dal...balonlama.html
Letter 44
http://www.cizgidiyari.com/forum/dal...amamlandi.html
(Daltas'a sonsuz teşekkürler)
The Boys, Preacher gibi serilere de bakabilirsiniz.

Bu yazı beklediğimden çok daha uzun oldu. Fransa, Belçika ve İngiltere'den de anılması gereken çok seri var aslında. Ve elbette Türkiye'den. İlban Ertem, Galip Tekin, Nuri Kurtcebe, Suat Yalaz, Sezgin Burak, Oğuz Aral, Kemal Aratan... ve daha onlarcası...

Sözün özü, isteğiniz "Ben daha önce hiç müzik dinlemedim bana müzik önerin" demeye benziyor. Heavy Metal mi seveceksiniz yoksa Alevi deyişlerini mi, ben bilemem. Neyi seviyorsanız onunla ilgili bir çizgi roman mutlaka vardır. Her sanat dalı gibi çizgi romanda da her konu her şekilde ele alınabilir. Sadece ticari kaygılarla üretileni de vardır, sanat eseri olarak kabul edilecek olanı da. Sevdiğiniz bir şeye ulaşabilmek için çaba harcamanız gerekir.
Umarım denersiniz.

Saatler sonra gelen düzenleme: Tekrar okuduğumda fark ettim ki, öneriler açısından çok ama çok yetersiz bir cevap vermişim. Sandman, V For Vendetta, Spawn gibi örnekler aklıma geldikçe bu işin altından hakkıyla kalkamayacağımı gördüm. Öneri işi zor Sadece son paragrafımı okusanız yeter.
 

Saitama

Kıdemli Üye
1 Haz 2022
335
2,856
Daha önce açılmış benzer bir konuya verdiğim cevabı buraya kopyalıyorum. Umarım bir fikir verir.

Bu soruya direk "şunu okuyun" demek benim için oldukça zor.
Bazı arkadaşlar Teksas, Tommiks gibi eski fumetti'leri önermiş. (Fumetti: İtalyan çizgi roman ekolü) Özellikle belli bir yaşın üzerindeki çizgi roman okurlarının çoğu gerçekten de bu ikiliyle başlamıştır herhalde. Ben de bunlardan biriyim. Ama Teksas ve Tommiks artık nostaljinin ötesinde bana çok zevk vermiyor. Fumetti'yi hala comics'ten (Amerikan çizgi roman ekolü) daha çok severim yine de.
...
Kişiyi tanımadan öneri yapabilmek çok zor. Yaşınızı, ilgi alanlarınızı, ne tür kitapları ve filmleri sevdiğinizi bilseydik daha kolay olurdu. Aksiyon mu seversiniz? Karmaşık olay örgüleri hoşunuza gider mi? Yoksa karakter derinliği maceranın kendisinden daha mı önemlidir sizin için? Fantastik edebiyata bakışınız nedir? Çizgi romanda şiddet ve erotizm hoşunuza gider mi? Gelişmiş bir yapay evren mi tercih edersiniz yoksa realist bir anlatımı mı? Politik yaklaşımınız nasıldır? ... gibi soruların cevaplarını bilseydik çok kolay olurdu öneride bulunmak.

Yine de ben şu anda yapacak daha iyi bir işim olmadığı için nacizane bir kaç öneride bulunacağım.

Önce fumetti'lerden başlayalım. Karşınızda İtalyan çizgi romanının kralı Tex: Zaman zaman fantastik öğeler barındırsa da genel olarak realist hikayelere sahiptir. Bir çok fumetti yıllar içinde yayın hayatına son vermiştir ama Tex yıllara meydan okuyarak devam etmektedir. Buraya linkini eklediğim oldukça sıradan bir Tex macerası sayılır. Fikir verecektir.
Tex Oğlak Yayıncılık MÇ Sayı 001 - Klaatunun Altınları (Tex 401 Yeni Tarama)

Büyülü Rüzgar: Siu şamanı olan bir beyaz'ın merkezinde olduğu bu seri, Amerikan Yerlilerinin yok oluşlarının hikayesini çarpıcı bir şekilde anlatır. Bir kaç fantastik öğeyi çıkarırsak neredeyse belgesel gibidir. Hikayenin bir başı ve sonu vardır. Seri tamamlanmış durumdadır.

Büyülü Rüzgar (MagicoVento) Lal Kitap Bonelli Comics 001 - Hayalet Kalesi

Ken Parker: Aksiyondan ziyade ele aldığı zamanın ve coğrafyanın kültürel - tarihsel arka planını önemseyen, diğerlerine nazaran bi tık daha "entelektüel" bir seri. Politik göndermeleri daha fazla ama gözünüze de sokmadan yapıyor bunu. Baş kahramanın zaman zaman zafere ulaşamaması sizi mutsuz etmeyecekse kesinlikle öneririm. Benim favorilerimdendir. Bu serinin de bir sonu vardır.

Alaska Tay Yayınları 1. Seri Sayı 03 - Uzun Tüfek

Dampyr: Eski yugoslavya'da başlayan ve bütün dünyayı dolaştıran bir vampir avcısı serisi. Gerilim ve macera bir arada. Diğer yandan tarihi ve edebi göndermelerle - hatta anlatılarla - dolu.

Dampyr Süper Cilt 01 / Sayı 01 - Şeytanın Oğlu

Bence Fumettilerin En İyisi: Martin Mystere: Alternatif bir dünya tarihinin varolduğu ve bunun halktan gizlendiği bir dünyadaki arkeoloji profesörü. Bir kitap kurdu ve sanat tarihi uzmanı. Bana kalsa bu seriyi okullarda ders olarak okuturdum. Uzun anlatıları bazen sıksa da her macerasından mutlaka bir şeyler öğrenilir.
http://www.cizgidiyari.com/forum/gorus-ve-onerileriniz/mar...in-esrari.html

Mister NO: 2. Dünya savaşında değişik yerlerde ve görevlerde savaştıktan sonra yaşadığı travmalar yüzünden uygarlıktan kaçıp Amazonlar'da rehberlik ve küçük pırpırıyla pilotluk yapan; kadınlara ve alkole olan zaafı ve gelişmiş adalet duygusu yüzünden sürekli başı derde giren sevimli bir serseri. Bu da favorimdir.
Mister No Lal Kitap Klasik Maceralar Dizisi 01 (4 Macera bir arada)

Linklerini vermiyorum ama Karakter derinliği olan bilim kurgu öyküleriyle Nathan Never ile beraber geleceğe veya korku sinemasının ve edebiyatının bütün unsurlarını kendine has diliyle ele alan Dylan Dog ile beraber günümüz Londra'sına da uğrayabilirsiniz. Nathan Never'ın çizdiği karamsar ama ilginç gelecek tasarımından kurtulmak için Dylan Dog'un mizahla örülmüş melankolisi birebirdir.

Başka iyi fumetti örnekleri de var elbette, ama ben kendi önerilerimi söylüyorum sonuçta.

Amerika'ya geçelim.

Bizi burada çoğunlukla süper kahraman mitolojisi karşılayacak. Bu karakterlerin ilk serilerini geçmenizi öneririm. (eğer 13 yaşında filan değilseniz tabi) Çünkü oldukça basit senaryolaştırılmış, şu şununla dövüşsün bu bununla dövüşsün diye düşünülmüş basit hikayeler. Ancak son 20 yıldır Comics dünyasında bir kırılma oldu. O uçan - kaçan- bir yumrukta gezegenleri yörüngelerinden çıkan güç abidelerinin iç dünyalarına girmeye başladık. Derinliği olan hikayeler mükemmel çizimlerle birleşmeye başladı. O kadar çok seri var ki ne önereyim bilemiyorum gerçekten. Yine de..
Marvel Evreni: Örümcek Adam, Daredevil, Wolverine, Hulk benim favorilerim. Bunları okuyarak diğer serileri ve karakterleri de tanıma imkanınız olacaktır. Ama bunların bazı serileri çok iyiyken bazıları da gerçekten okunamayacak kadar kötü olabiliyor. Yazarına çizerine bağlı biraz. Bu yola çıkarsanız kendi tercihlerini oluşturmanız çok zaman almaz... hayır.. çok zaman alabilir.. çünkü her kahramanın birden çok serisi var ve bu bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.
Bir de Punisher'in Max serisine bakmanızı öneririm. Bütün Marvel evreni bir yana bu seri bir yanadır benim için.
Punisher Max Comics

DC (Detective Comics) Bu evren için favorim elbette Batman. Onu zaten tanıyorsunuzdur."Öldüren Şaka" iyi bir başlangıç olabilir. Superman okuyacaksanız da "Tüm Mevsimler'i" öneririm.

Öte yandan Marvel ve DC yapay evrenlerinde bir seriyi takip etmektense kimi zaman bir Event'i takip etmek daha keyifli olabilir. Bu iki evrende de bazen bütün serileri etkileyen olaylar olur. Marvel için "İç Savaş" eventi bunlardan birisidir. Ana hikaye bütün serilerde de paralel olarak akar ve tüm evrene tutarlılık sağlar. "World War Hulk" Marvel Zombies" gibi başka eventler de var.
Daha önce süper kahraman çizgi romanı okumadıysanız çok fazla karakterin olduğu kaotik hikayeleri değil de bir ya da bir kaç karakterin olduğu daha realist hikayelere yönelmenizi öneririm.

Bunların dışında bir de Conan (ve türevleri) var tabi. Belki de ilginizi çekecek olan şey kılıç ve büyü öyküleridir. Çok uzun süredir yayında olan Conan, görsel anlatımının üstünlüğüyle ve şiirsel senaryolarıyla öne çıkar. Mutlaka bir kaç sayı okumalısınız bence. Şuraya bir sayı bırakıyorum:
The Savage Sword Of Conan Sayı 005 - Bir Cadı Doğuyor

Bunlardan başka tek bir hikayeyi - durumu anlatan daha kısa süreli seriler de vardır.
DMZ:
http://www.cizgidiyari.com/forum/gorus-ve-onerileriniz/dal...balonlama.html
Letter 44
http://www.cizgidiyari.com/forum/gorus-ve-onerileriniz/dal...amamlandi.html
(Daltas'a sonsuz teşekkürler)
The Boys, Preacher gibi serilere de bakabilirsiniz.

Bu yazı beklediğimden çok daha uzun oldu. Fransa, Belçika ve İngiltere'den de anılması gereken çok seri var aslında. Ve elbette Türkiye'den. İlban Ertem, Galip Tekin, Nuri Kurtcebe, Suat Yalaz, Sezgin Burak, Oğuz Aral, Kemal Aratan... ve daha onlarcası...

Sözün özü, isteğiniz "Ben daha önce hiç müzik dinlemedim bana müzik önerin" demeye benziyor. Heavy Metal mi seveceksiniz yoksa Alevi deyişlerini mi, ben bilemem. Neyi seviyorsanız onunla ilgili bir çizgi roman mutlaka vardır. Her sanat dalı gibi çizgi romanda da her konu her şekilde ele alınabilir. Sadece ticari kaygılarla üretileni de vardır, sanat eseri olarak kabul edilecek olanı da. Sevdiğiniz bir şeye ulaşabilmek için çaba harcamanız gerekir.
Umarım denersiniz.

Saatler sonra gelen düzenleme: Tekrar okuduğumda fark ettim ki, öneriler açısından çok ama çok yetersiz bir cevap vermişim. Sandman, V For Vendetta, Spawn gibi örnekler aklıma geldikçe bu işin altından hakkıyla kalkamayacağımı gördüm. Öneri işi zor Sadece son paragrafımı okusanız yeter.
Çok güzel konu ama linkler çalışmıyor be. :'(
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,612
İzmir
Aşağı yukarı 35 yıldır çizgi roman okuru olarak bizim forumdaki çizgi romanların tamamını okuyamadım. :D Şaka bir yana Çizgi Diyarı bir okyanus gibidir. O kadar çok kitap var ki her zevke hitap edecek kitaplar mevcut. Hangisinden başlayayım derseniz, hangisi canınız isterse ondan başlayın derim. Başta çeviri ve balonlamalar olmak üzere konulara bakın, hoşunuza giden sayıları indirin, beğenirseniz okuyun, beğenmezseniz başka bir çizgi roman indirin.
Keyifli okumalar dilerim.
 

sentooki

Yeni Üye
25 Ara 2016
79
269
Yiğitler! Gaziler!
Ben de bir tavsiye isteyeyim.

Orta ve Doğu Avrupa merkezli bir coğrafyada (Nemçe, Beç, Leh, Eflak,...), Osmanlı tarihinde (1600 ve öncesinde) geçen, hafiften Osmanlıcaya kayan anlatım diline ve (Küffar sanur hüccet almış Eğri'ye) gerçekçi bir hikâyeye sahip (peri masalı, vampir hikâyesi vb. olmayan) bir çizgiroman önerebilir misiniz? Saydığım tüm özellikleri illaki taşıması da gerekmez.

Ömer MUZ üstadın Korkut Bey' i örnek olabilir.
Sevgi ve hürmetle.
 
Üst