'İcat' çıkarma..

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,324
Yazımızın başlığı rahatsız edici , kışkırtıcı , saldırtıcı olabilir yada öyle algılanabilir.
Ancak azdan seçmeli klasik sorularımızın deruni yanıtlarını hepinizin bildiğine kesinlikle eminim.
Belki bir nedenden bu sorulara ihtiyaç vardı.
Belki bir kaç nedenden yanıtlarının aranması lazımdı.
Gelelim mübarek sorulara.
Başlamadan önce bildiğiniz bütün duaları okumanızın cevap verme olmazsa atma kabiliyetinizi en derinden geliştireceğine isabet ettirme atma tutma ilişkisinde şans döngüsünde sizlere hatırı sayılır bir oran kazandıracağına nickim kadar eminim.
Buyrun İCAT ÇIKARTMA SEANSI ŞİMDİ BAŞLIYOR ;

1-Darkwood'lu büyük mütefekkir ve insan azmanı dostumuz Zagor'un dillere destan baltası Paleolitik - Mezolitik ve Neolitik çağlar açısından incelendiğinde hangi antropolojik döneme aittir.

2-Darkwood'da mütevazi bir gecekonduda ikamet eden Çiko ve Zagor kardeşlerimizin hayatın önemli bir yer tutan YATAK NEREDE İCAT EDİLMİŞ ve nerede ŞEKİLLENMİŞTİR ?

3-Teksas ve Tommiks'te sık sık kendisine yer edinen giyilmezse olmazımız PİJAMA nerede icat edilmiştir ? (Buyur burdan yak tipinde bir soru. )

4-Western filmlerinde ki en güzide sahnelerden birisi olan yıkanma ve tozdan topraktan arınmada kullanılan SABUN nerede icat edilmiştir ?
Western çizgi romanlarında da bu mübarek materyal sıklıkla kullanılır hatta yer yer ayak altına atılarak rakibin kaymasına vesile olunur.

5-Her daim sinek kaydı tıraşıyla bildiğimiz Teks , Teksas , Tommiks gibi kahramanların bu sakal tıraşı olma adeti ilk nerede başlamıştır ?

6-Vahşi Batıda barlarda ve pavyonlarda , şerif ofislerinde her daim görmeye alışık bulunduğumuz İSKEMLE nereden Dünyaya yayılmıştır ?

7-Tombraks'ta Tonton'un köftelere olan düşkünlüğü hepimizin malumudur.Peki köfteleri tutup ağıza atmak için kullanılan ÇATAL kimin icadıdır ?

8-Tütün severliği ile hepimize örnek olan Teks'in içtiği sigarayı kim icat etmiştir ?
Yine Sherlock kardeşimizin yanından asla ayırmadığı Piponun mucitleri kimlerdir ?
Dahası bizim Petranyus dostumuzla arada kullandığımız Püronun icat edildiği yer neresidir ?

Çoktan seçmeli değil sorularımız , çoktan atmalı hiç değil.
Bİldiğiniz şekliyle klasik tarzda hazırlanmıştır.
Çizgi roman bağlamında geliştirile geliştirile değil kitaplarda rastlana rastlana oluşturulmuş derlenmiş toparlanmış ve sanal aleme bin füze gücünde fırlatılmıştır.

Buyrun yanıtlar sizde.
Doğru cevap verecek dostları şimdiden kutlarım.
Hakkaten zor sorular.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Birinci soruya "yontma taş devri" diye
cevap vermeyi kendimce doğru buldum :).
Diğerlerini bilemedim ama menteşeli kapıyı
bulanların Hititler olduğunu söyleyeyim de
bir katkı olsun bu bilgilere diye biraz konuyu
dağıtıp uyanıklık yapayım diyorum :)
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
1-Darkwood'lu büyük mütefekkir ve insan azmanı dostumuz Zagor'un dillere destan baltası Paleolitik - Mezolitik ve Neolitik çağlar açısından incelendiğinde hangi antropolojik döneme aittir. - Teknik olarak alet kullanan ilk canlı Homo habilis'in varlığından beri kullanılan taş baltası, Amerikan yerlileri tarafından ağırlıklı olarak Kolomb Öncesi Dönem'de kullanılmaktadır. Sorunuzun konusu olan balta ise hiç bir döneme ait değildir; ait olduğu yer Gallieno Ferri'nin hayal gücüdür. Zagor'un kulandığı taş balta gerçek bir dizayndan esinlenmemiştir. Saha kullanım şartlarına dayanması mümkün değildir.

2-Darkwood'da mütevazi bir gecekonduda ikamet eden Çiko ve Zagor kardeşlerimizin hayatın önemli bir yer tutan YATAK NEREDE İCAT EDİLMİŞ ve nerede ŞEKİLLENMİŞTİR ? - İnsan tarafından ilk kullanılışı Mağra Devri insanlarına denk gelir ancak ilk kez Sub-Human (İnsan Öncesi) canlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

3-Teksas ve Tommiks'te sık sık kendisine yer edinen giyilmezse olmazımız PİJAMA nerede icat edilmiştir ? (Buyur burdan yak tipinde bir soru. ) - HİNDİSTAN

4-Western filmlerinde ki en güzide sahnelerden birisi olan yıkanma ve tozdan topraktan arınmada kullanılan SABUN nerede icat edilmiştir ?
Western çizgi romanlarında da bu mübarek materyal sıklıkla kullanılır hatta yer yer ayak altına atılarak rakibin kaymasına vesile olunur. - Antik Babil, Mezopotamya.


5-Her daim sinek kaydı tıraşıyla bildiğimiz Teks , Teksas , Tommiks gibi kahramanların bu sakal tıraşı olma adeti ilk nerede başlamıştır ? - Homo neandertalensis'in soyunun tüketilmesi ise bu savaşta galip gelen Homo sapiens'in keskin taşlarla yüzlerini traş etmeleri ile başlar. Sakal, antik dönemde statü ve bilgelik sembolü haline gelse de; Antik Roma'da Romalılar sinek kaydı traş olurlar( Senza Barba), ve göçebe, başı bozuk kavimlerin traş olma adetleri olmadığı için bunlara "Sakallı" anlamında Barbaro denilir. Antik Roma'dan beri günlük traş olmak medeniyetin göstergesi olarak görülmeye başlanır.

6-Vahşi Batıda barlarda ve pavyonlarda , şerif ofislerinde her daim görmeye alışık bulunduğumuz İSKEMLE nereden Dünyaya yayılmıştır ? - Pers İmparatorluğu, bugünkü İran...

7-Tombraks'ta Tonton'un köftelere olan düşkünlüğü hepimizin malumudur.Peki köfteleri tutup ağıza atmak için kullanılan ÇATAL kimin icadıdır ? - İngiliz Aristokrasisinin icadıdır. Aynı şekilde uzun yemek masaları da aynı zumrenin icadıdır. Yemek yerken elleri kirlenmesin diye çatalı icat eden İngiliz Aristokrasisi, hayatı boyunca yıkanmamış, sakalında kulak kiri ve yediği yemeğin yağları duran Kral 8. Henry'nin huzurunda yemek yiyebilmek için uzun ziyafet masalarını icat emiştir. Bu sayede pis kralın uzağında iştahları kaçmadan yemek yiyebilen soylular da kendisine masanın başında yer bularak ayrıcalıklı olduğunu bir kez daha gösteren Kral da mutlu mesut olmuşlardır.

8-Tütün severliği ile hepimize örnek olan Teks'in içtiği sigarayı kim icat etmiştir ? - Sergio Cigarra adındaki Kolomb'un ilk 2 ya da 3 seferine katılan daha sonra denizciliği bırakarak Avrupa'ya döndüğünde ilk tütüncü dükkanını kuran, üretip sattığı mamüle de haliyle kendi ismini veren girişimci İtalyan eski denizci, sonraki iş adamıdır.


Yine Sherlock kardeşimizin yanından asla ayırmadığı Piponun mucitleri kimlerdir ? - Bu da sanırım 9 numaralı sorunuz. Tütünü ve yakılarak içilen her türlü bitkiyi tüketen Amerikan Yerlileri.


Dahası bizim Petranyus dostumuzla arada kullandığımız Püronun icat edildiği yer neresidir ? - Bkz. 8. ve 9. yanıtlar.
 

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,307
30,073
İzmir
waingro üstadın cevaplarını okuyunca yüzüm kızardı...
Ben bunların hiç birini bilmiyorum...Ansiklopedik bilgilerin soru ve
cevapları için üstadlara müteşekkirim....
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,324
Katkıda bulunan bütün değerli dostlara teşekkürlerimi iletirken kaynaklardan bulabildiğimi yanıtları şöyle sıralayabiliriz ;

1-Zagor'un mübarek baltası bana göre Neo-litik döneme ait olabilir.Bunu Yeni taş çağında ki taş teknolojisini dikkate alarak söyleyebilirim.

2-Yatak Ortadoğu'da icat edilmiş.( Her zaman yatmayı sevmişiz galiba)
Kuzey Avrupa'da değişikliğe uğramış.

3-Pijama sevgili Waingro'nun tespitinde olduğu gibi Hindistan kökenli.

4-Sabun eski Galya'da keşfedilmiştir.

5-Tıraş olma adetinin kökeni Sümerlere dayanıyor.

6-İskemle Kuzey Akdeniz menşeilidir.

7-Çatal Ortaçağ İtalyasında icat edilmiş kaşığın menşei ise Roma.

8-Tütünün sigara şekli Meksika 'da icat edilirken , kağıda sarılması konusu tartışmalı Ruslar'ın bunu icat ettiğini bulabildiğim kadarıyla bilebiliyorum.
Pipo Virginia'dan ,Püro ise Antil Adaları'ndan yayılmış.

Aslında can alıcı soruyu unuttuk.
Atı kim evcilleştirdi ?
Eyeri kim buldu.
Atın evcilleştirilmesi Orta Asya kimi kaynaklarda Çin olarak geçerken Eyerin icadını da yine Çin de bulmaktayız.
Kağıdı İcat eden Çinlilerken , Parşömen Lidya'da bulunuyor.
Cam hepimizin bildiği gibi Mısırda tesadüfen bulunuyor.
Porselen , matbaa , barut , kağıt , pusula , gözlük , şemsiye Çin menşeili.
İlk navigasyon sistemini Arap coğrafyacılar kullanmışlar.
Avrupa da İlk meyve bahçeleri de yine Arap menşeili.

Hayali ihracatı kim icat etti sorusunu bütün araştırmalarıma rağmen bulamadım.Kesinlikle üstün bir zeka ürünü bir icat.Keskin zekalı , zehir gibi kafası çalışan bir insan gurubunun ortak girişimi ile insanlığın hizmetine sunulduğu aşikar.





 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma

Aslında can alıcı soruyu unuttuk.
Atı kim evcilleştirdi ?
Eyeri kim buldu.
Atın evcilleştirilmesi Orta Asya kimi kaynaklarda Çin olarak geçerken Eyerin icadını da yine Çin de bulmaktayız.
Kağıdı İcat eden Çinlilerken , Parşömen Lidya'da bulunuyor.
Cam hepimizin bildiği gibi Mısırda tesadüfen bulunuyor.
Porselen , matbaa , barut , kağıt , pusula , gözlük , şemsiye Çin menşeili.
İlk navigasyon sistemini Arap coğrafyacılar kullanmışlar.
Avrupa da İlk meyve bahçeleri de yine Arap menşeili.

Hayali ihracatı kim icat etti sorusunu bütün araştırmalarıma rağmen bulamadım.Kesinlikle üstün bir zeka ürünü bir icat.Keskin zekalı , zehir gibi kafası çalışan bir insan gurubunun ortak girişimi ile insanlığın hizmetine sunulduğu aşikar.

- Atı evcilleştirenler Proto-Türkler. Bkz: J.P. Roux.
- Eyeri ilk kez kullananlar Proto-Türkler, üzengiyi kullanan ilk millet Türkler. Savaşta atı ilk kullanan millet yine Türklerdir.

Bu noktadan, Arap Coğrafyacılar'a kadar belirttiğiniz her bilgi tamamen doğru ve altına imza atarım. Ancak dünyanın ilk kayıtlı coğrafyacısı ve navigasyonun babası Ptolemaios (M.Ö. 305 - M.Ö.30 ve Bkz. Prof. Dr. Celal Şengör), dünyanın her yerine kaşif gönderme fikrini ilk kez uygulayan ve seyahatleri kayda geçiren ise çok daha eski; M.Ö. 2500lerde yaşamış Eski Mısır Firavun'u Sahuredir.

2. Nebuhanedzar tarafından Mezopotamya'da kurulan Babil'in Asma Bahçeleri dururken, Araplar'ın kültürlerini aktarabilecek kadar yaygın biçimde Avrupa'ya ayak basmaları Emeviler'i bulur. Bunlar hangi Araplardır ki; Avrupa'ya gidip meyvecilik, sebzecilik yapmışlardır ? Işık tutarsanız sevinirim.

Diğer yandan Orta Çağ Avrupası'nda, Feodal Avrupa'yı köy köy gezerek soyluların bağ, bahçe işlerini gören bahçeciler ve meyveciler vardı. Bu insanlar göçebe yaşar, gittikleri yerde hakimlerin hizmetlerine girer, para karşılığı bahçıvanlık yaparlardı. Bu kişilere Fiorani denirdi ve çoğunlukla İtalya'nın Torino kentinden çıkan ailelerdi. Bugün o bölgede Fiorani soyadı halen çok yaygındır. Haydi bunu da bir kenara koyalım; dünyanın her yerinde ister Fransiskan olsun, ister Dominikan olsun; Katolikleri de geçerlim, hatta Ortodoks olsun; keşişlerin, rahiplerin ve papazların Hıristiyanlık'ın Avrupa'ya ilk adım attığı Aziz Petrov'un günlerinden beri meyvecilik ve şarapçılık ile geçindiklerini ve manastırlara gelir elde ettiklerini biliyoruz. Bugün dahi; İskoçya'ya da gitseniz, Kıbrıs'a da gitseniz, Fransa'ya gitseniz; mezhebi ne olursa olsun Hıristiyan din adamları bu işi yaparlar. Ben hala; Emeviler'den önce kültürlerini Avrupa'ya taşıyamamış Araplar'ın hangi kültürde Avrupa'da ilk meyve bahçelerini kurduğunu saptayamadım. Hurmadan başka tarım mahsül bitkisi olmayan Araplar'dan bahsediyoruz değil mi ?

Hayali icraatı icat edenler ise 70li yılların sonunda göbek, üstüne de 80li yıllarda gerdan büyüten Türk bürokratlardır.

Önceki sorularınızda belirttiğiniz üzere;

4- Sabun'un kökeninin Galya olduğunu iddia ediyorsunuz, kaynak gösterebilir misiniz ? Onun yerine ben size kaynak göstereyim; tarçın, kül, hayvansal yağlar ve sudan elde edilen sabunun M.Ö. 2800'den beri önce Babil'de, sonra Antik Mısır'da daha sonra da Antik Roma'da kullanıldığını biliyoruz. Ormanlık arazide Demir Çağı'nı yaşayan Galyalılar, nasıl oldu da sabun kullanmaya dair bir ihtiyaç duydular ve sabunu icat ettiler ?

7- Çatal, Orta Çağ İtalyası'nda icat edildiğine göre; Ankara Etnografya Müzesi'nde, Moskova Tarih Müzesi'nde, Vatikan Muzesi'nde sergilenen ilk çağdan kalma objeler aslında gitar penası mı, yaylı tambur sehpası mıdır ?

8- Ruslar'dan önce kimsenin kağıda sigara sarıp içmediği iddianıza da pes diyorum artık. Anakronizmin de bir sınırı var artık, göz var; nizam var...
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,324
Konuyla ilgili kitaplarda ki taramaları eklemek isterim elbette ancak kaynak olarak gösterebilirim.
Sigara konusunda Nephan SARAN antropoloji kitabında gerekli bilgiler mevcut.Nephan hoca ülkemizin ilk Antoropologlarındandır.
Tütünün kağıda sarılarak içilmesi konusunda hoca ayrıntılı bir biçimde izahta bulunmaktadır.Orada bu konuda daha ilginç izahlarda bulunmaktadır.Sigara haline getirilmeden önce tütün alışkanlığı bu kadar fazla değil haliyle.Kağıda sarılmasının icadı ile birlikte taşınması , içilmesi , bulunması o kadar basit bir hale gelmiştir ki inanılır gibi değildir.Ulaşılabilirliği artmıştır kısaca bu açıdan mühimdir.
Yani anakronizm yok benim düşünceme göre çünkü zaten bildiğiniz üzere Tütün ağırlıklı olarak Amerika Kıtası menşeili.Ancak çok sert sonradan pazarlanabilir hale getirmek için farklı tohumlarla çaprazlamalar yapılmıştır ki bu konuyla ilgili olarak Harari'nin Homo Sapiens kitabında gerekli ayrıntılar mevcut oradan incelenebilir.

Çatal konusunda ki Referans Kitap Bozkurt GÜVENÇ Antropolojiye giriş.
Sabun konusunda ki referans kaynakta yine Bozkurt hocanın kitabında mevcuttur.

Meyve Bahçesi konusunda ki referans kaynak Endülüs Emevileriyle ilgili bir çok yayında var.
Dikkat ederseniz ilk meyve bahçesinden değil Avrupa da ki ilk meyve bahçeleri örnek olarak verilmiştir.Meyve yetiştirmekten bahsedilmemektedir benim yazdığım yazıda meyve bahçeciliği üzerinde durulmakta bahçe tarımından bahsedilmektedir.
Avrupa'ya yayılımı Endülüs Emevileri aracılığı İspanya menşeilidir.
Salt Hurma yetiştiriciliği yapıldığı konusuna tarihsel ve klimatoloji açısından katılmam mümkün değil.
Kutsal Kitap ta Kalem suresi vardır ve orada Bahçe sahiplerine yapılan hitaplar vardır ki salt bu durum bile bahçe tarımı yapıldığını göstermektedir.Arap Yarımadasının özellikle Yemen bölgesinin Muson iklimine sahip olduğunu biliyoruz.Özellikle ormanlık alanları ile Leoparların yaşadığı büyük bir coğrafya bu anlamda salt hurma yetiştiriciliği teorisinin yerinde olma ihtimali bulunmamaktadır.
Kaldı ki bugün Arabistan olarak nitelenen bölge tarihsel olarak daha kuzeyde yer almaktadır.
Buğday tarımının Ortadoğu ve bereketli hilal olduğu Avrupa da tarımın binlerce yıl sonra başladığı malumunuzdur.
Sadece Meyve bahçesi değil aynı zamanda Polarite konusu da Arap Şifacılardan Avrupaya intikal etmiştir.
Kaldı ki Celal ŞENGÖR iki uygarlıktan bahseder birincisi kökeni İonya olan Batı medeniyeti diğeri ise Arap Medeniyetidir.
Arap Coğrafyacılığı günümüz coğrafyacılığının temellerini atmış ve döneminde Avrupa da kullanılan haritaların tamamına yakını Arap Coğrafyacılara aittir.
Avrupa da haritanın küreye aktarılmasından yaklaşık 500 yıl önce Arap bilim adamları bunu gerçekleştirmiştir.
Batlamyus konusunda ki değerlendirmeleriniz doğru katılırım bilim tarihide bunu söyler zaten.Batlamyus haritası döneminin çok üzerinde bir bilgi birikiminin eseridir.Ancak benim şahsi düşüncem o zamanki imkanlarla bu haritanın bir tek kişi tarafıdan yapılma ihtimalinin olamayacağı birden fazla haritadan faydalanılarak birleştirildiği ki bu bile inanılmazdır.

At ve Eyer konusunda da yine Hariri'nin Homo Sapiens kitabında gerekli incelemeler olduğunu hatırlıyorum.Tam sayfası kitap yanımda olmadığı için vermem şu anda mümkün değil.Ancak Çinliler olduğu anlatılmaktadır.Farklı kaynaklarda Türk icadı olarak ta verilse bile Türk tabirine nelerin girdiği farklı bir değerlendirme benimde kişisel araştırmalarım sonucunda vardığım nokta Çin işi olduğu.

Navigasyon konusunda ki değerlendirmelerinize şu açıdan katılmam mümkün değil Fuat SEZGİN Bilim Tarihi Sohbetleri kitabında ilk navigasyon sisteminin Endonezya da ilk kez Arap Denizciler tarafından kullanıldığını izah eder.
Celal ŞENGÖR hocanın da Fuat hocayla ilgili yazdığı övgü dolu ifadeleri de belirtmek isterim.
Fuat SEZGİN İslam Bilim Tarihçisi , poligot henüz bildiğim kadarıyla 12 Ciltlik Almanca yayınlanan İslam Bilim Tarihi kitabı Türkçeye kazandırılamadı.
Orada Fuat Hoca rahmetli ezberleri bozuyor.Ümit Burnu'nun Araplar tarafından Vasko dö Gama'dan önce bilindiğinden Amerika Kıtasına ilk ayak basanlardan birisininde Arap gemiciler olduğuna kadar ilginç bilgileri anlatıyor.
Tanınmayan Büyük Çağ / İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihinden kitabı da bu konuda referanstır.
Yine dünya haritasının ilk kez küreye aktarılmasının Arap Coğrafyacılar tarafından yapıldığını belirtir.

Atlı ilk savaş arabası bildiğim kadarıyla Persler tarafından kullanılmıştır.

Yine köpeklerin ilk kez savaşlarda kullanılması ve ağırlıklı olarak savaş köpekleri tarafından kazanılan ilk savaşta yine Ortadoğu ya aittir.Yanlış hatırlamıyorsam bu savaşta 5.000 kadar savaş köpeği kullanılmıştır.

Bu şekilde...

Bu İcatlar konusu ile igili olarak kişisel olarak faydalandığım yayınlar ;
Referans kaynaklar özetle ;

1-Nephan SARAN - Antropoloji
2-Bozkurt GÜVENÇ - Antropolojiye Giriş
3-Harari - Homo Sapiens
4-Köpekler - Yazarı Emekli bir asker ancak ismini hatırlayamadım kitap şahsımda mevcut.1991 basımı olması gerekir.Gerekirse yazabilirim.Kütüphanemde var.Az sayıda basılan referans bir kitaptır.
5-Fuat Sezgin - Bilim Tarihi Sohbetleri
6-Fuat Sezgin -Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Piri Reis.
7-Fuat Sezgin - Tanınmayan Büyük Çağ / İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihinden
8-Celal Şengör - Bilimin Büyüsü
9-Celal Şengör - Aptalı Tanımak
10-Celal Şengör _ Bir Toplum Nasıl İntihar Eder.
11-Halikarnas Balıkçısı- Merhaba Anadolu
12-Ne Nerede Nasıl -Hürriyet Yayınları 1972
13-Endülüs Emevileri - Kitabın yabancı yazarının ismini şu anda hatırlamıyorum ancak gerekirse kütüphanemde var verebilirim.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Çoğunlukla belirttiğiniz kaynaklar popüler kültür kitaplarından ileri gitmemiş. Açıkcası hayal kırıklığına uğradım. Fuat Hoca'dan ben Navigasyon ile ilgili böyle bir belirleme okumadım. Ancak şunu söyleyebilirim; navigasyon benim profesyonel işim. Yaptığım işin tarihi kronolojisini de övünmek gibi olmasın; çok iyi bilirim. Bunun öğrenimini de gördüm, eğitimini de aldım. Araplar'a gelene kadar; daha neler neler oldu bitti de, siz ısrarla Araplar ve Ortadoğu sonra da yine Araplar diyorsunuz. Buyrun demeye devam edin...

Bilimsel tartışmadan uzak, bilimsel kanıtlara ve temellere dayanmayan, basım-yayım kitaplara atıfta bulunarak argümanlar sunuyorsunuz, bir de üzerine hangisi olduğunu dahi belirtmeden kutsal kitapları kaynak gösteriyorsunuz. İlahiyat değil burada konumuz. Bilimsel tartışmaysa buradaki amacımız; kutsal metinlere atıfta bulunmak bizi konu dışına çıkarıp ve komik duruma düşürüyor. Bu da konuyu bilim ekseninde tartışmaya değil; ayna karşısında kendi kendinize konuşmaya sürüklüyor. Benden size dostane bir öneri; bakış açınızı değiştirerek, sorgulayarak ve soru işaretleri üreterek, aldığınız her bilgiyi mantık süzgecinden geçirerek ve kaynağını kontrol ederek düşünmenizde fayda var.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,324
Cevap vermeyi kendime haksızlık olarak gördüğümden bu konuyu kapatıyorum.
Bu kadar kaynağa popüler kültür demek büyük haksızlık.
Komik duruma düşmek yada aynada kendi kendine konuşmak bana göre yönetici vasfında ki sizlere yakışmadı.
Sert ve kırıcı buldum.
Yönetici rolü bu olmamalı.
Hiç bir kitap yada bilgi benim için insanlıktan daha mühim değildir.
Neyse bilimsel bakış açısı yanlışlamalar üzerine kuruludur.
Bugün bir tez atılır yarın o tez yanlışlanır ve bilim devam eder.
Benim tezim doğru demek en büyük yanlıştır.
Atatürk'ün Türk Tarih Tezi gibi.
Kendisi vazgeçmiştir sonuç olarak.
Konuyu kişisel olarak kapatıyorum.
Bir fayda vereceğini yada katkı sağlayacağını düşünmüyorum.
Kişisel düşüncem bana karşı hiç şık olmadı bu durum
Neyse bu saatten sonra ne yazılırsa cevap vermeyeceğim.
Daha hayırlı.
 
Son düzenleme:

Enver Yılmaz

Çeviri & Balonlama
11 Ocak 2018
696
6,501
Kocaeli
Ben ilk önce icat çıkarma-2 isimli konuyu gördüm ve ona cevap yazdım sonra dedim ki kendi kendime biliyorum kendi kendine konuşmak iyi değil ama alışkanlık işte neyse bu iki ise bunun biri de vardır, baktım varmış cevapları okudum. Biraz fazla ciddiye alınmış ve o şekilde cevaplar verilmiş, ben de biraz komik belki de traji komik kendi cevaplarımı vereyim dedim.

1. Zagor'un dillere destan baltası Kapalıçarşı dönemine aittir.

2. Yatak İlk insan nerede yattıysa orada icat edilmiştir.

3. Pijama da ilk insan hadi bilemedin ikinci insan icadı olsa gerek.

4. Sabunu bizim icat ettiğimiz ne malum, belki uzaylı teknolojisidir,
bundan birkaç bin yıl önce gelen uzaylılar bakmışlar bizim atalarımız mağaralarda yaşıyorlar biraz da pis kokuyorlar, bu sabun teknolojisini vermişlerdir.

5. Tıraş olma adeti köseler ile başlamıştır, köseler sakalı pek çıkmadıklarından belki çıkar diye böyle sinek kaydı traş olurlardı.

6. İskemlenin aslı idam sehpasıdır. Sonra dilimize Farsça iskemle olarak geçmiştir.

7. Çatal Milattan kısa bir süre sonra icat olundu. İsa Peygamberin icat ettiğine dair rivayetler var.

8. Sigaranın icadı Ateşin icadına kadar gider.
Pipoyu Temel Reis icat etmiştir.
Puro Dünya dışı varlıkların bize bir hediyesidir, Dünyaya Puro şeklinde Ufolar ile geldiklerinden, insanlar bunu betimlerken Puro çıkmıştır.

Diğer bahsi geçen soruya da bir değinelim.
At zaten evcildi biraz ot gösterdin mi hemen gelir. Vahşi sanılan atlar aslında bir baltaya sap olamamış işsiz atlardır. Onlara da biraz ot verin hemen evcilleşirler.

 
Üst