ÇİZGİ ROMANLARDA İKİNCİ ADAMLIK SORUNSALI

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Biliyorsunuz çizgi romanlarda bazı kahramanlar tek başına çalışırken bazı kahramanlar ekip olarak iş tutar.:)
Fumettilerde genellikle ikinci ve üçüncü adamlar bulunurken Marvel tarzı Comics lerde grup üyeliği ön plana çıkmakta hatta bazı genleri taşıyan genetiklerin ayrı bir grup oluşturduğunu görebiliyoruz.Son zamanlarda Marvel'in İnhuman geni taşıyan karekterleri gibi.
Bu bağlamda ve bu anlamda yardımcı erkek oyuncu rolünde bulunan kahramanların durumunu , özlük haklarını ele almak istedim.
1-Çizgi romanlarda ikinci adamla birinci adam ( esas oğlan yada süt oğlanı:) ) arasında realite açısından bir fark varmıdır ?
2-İkinci / üçüncü adam olmadan birinci adam başarılı olabilir mi ?
3-İkinci adam arasıra birinci adam olsa kötümü olur ? O kadar sayfa emek verdikten sonra bu onların hakkı değilmi ?
Mesela Oklitus Blek'in yerine geçse birazda o kahraman olsa ne olur ?
4-Birinci adamın başarısız olduğu zamanlarda ikinci ve diğer adamlara şans tanınsa birde onlar denese olmazmı ?
Bu benzeri sorular artarak devam edebilir.Bugün ki derin sualler ve sorunsallar alanında ikinci adamları irdelemek hatta deşmek istedim.Kangren haline gelmiş bir konuya parmak basmak istedim.
Yıllarca çizgi roman kahramanları hakları konusunda aktivist olarak çalışmanın verdiği görev bilinci ile hareket ediyorum.
Yıllarca yardımcı erkek oyuncu olarak yaşamlarını devam ettiren ikinci ve üçüncü adamların haklarını korumak açısından bu konunun açılması elzem bir durum haline gelmiştir.
Buyrun sorunun içine.ÇİZGİ ROMAN KOÇU OLARAK çok önemli bir konuyu daha gündeme getirmek istedim.İlerleyen zamanlarda yeni bir meslek ve koçluk alanı ortaya çıkacak.Forumda daha önce açılmış bir konudan hareketle bu alanda çalışma yapabilecek arkadaşların da bulunduğunu düşünüyorum.Çizgi roman okumaya başlamak isteyen bir dostumuzun açtığı konudan hareketle bunu söylüyorum.Çizgi roman koçluğu ile birlikte kişinin karekter yapısına ,eğitim ve öğrenim durumuna kişilik özelliklerine en uygun çizgi roman bulunarak işlem yerine getirilir.Doğal olarak çizgi roman koçluğu için eğitimde şart.Seminerler çok mühim.Herkes çizgi roman okuru olabilirse de herkes KOÇ olamaz.Koçluk ayrı bir sanat.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Sinemada, özellikle de Yeşilçam filmlerinde "esas oğlan"ın kankasının en önemli özelliği "aseksüel" olmasıdır, bunlar kankasının, yani jönün kız arkadaşlarına, potansiyel sevgililerine filan asla yan gözle bakmazlar, esasen hiç kimseye karşı cinsel anlamda ilgi duymazlar. Bu durum büyük ölçüde çizgi romanlarda da sürer, ama istisnaları olabilir. Mesela aşağıdaki Tarkan karikatüründe bu konuya eğilmişler. Esas oğlan "Tarkan"ın hayvanlar aleminden kankası olan "Kurt" bu duruma isyan ediyor.

Güzel bir konuya değinmişsiniz sevgili "abolardis"

Tarkan_KAt_l_Kurt.jpg


 
Son düzenleme:

ilkhantok

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Ara 2010
1,981
29,029
Mersin
Sorunsal ismini ilk gördügümde tüylerim diken diken olmuştu ama abolardis dostum çok önemli bir yaraya parmak basmış hahahaha, bu konudaki araştırma makaleler ve raporları çözümlemeleriyle birlikte bende bekliyorum; hahahahaha
 
Üst