Dijital Çizgi Romanlarınızı Nasıl Arşivliyorsunuz?

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,514
Ankara
Selamlar
Bu diyara gelip de en az bir HDD'yi çizgi romana ayırmayanımız pek yoktur herhalde. Klasör sistemi ile bir noktaya kadar düzenlense de şöyle gönlüme göre bir sıralama yapmak istediğimde işin içinden çıkamıyorum. (Örneğin 1950 yılında yayınlananlar, ya da Tay Yayınları'nın tüm eeserleri vs.)

Molla Google'da araştırdığımda çok da gönlüme göre bir sonuç bulamadım. Bu tip işleri yapan Organizer programları var piyasada. Mesala bunlardan bir tanesi de Calibre. (Ben pek ara yüzüne ısınamadım. Daha görsel bir arayüz bekliyordum açıkçası)

Sizler bu veritabanı oluşturma işi için bir yazılım kullanıyor musunuz? Ne önerirsiniz?

Sevgiler
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Sevgili Sinan Atik,
Geçen yıl da buna benzer bir konu açılmıştı (şurada) Orada da belirttiğim gibi ben bir zaman "MediaMan" diye bir yazılım kullanıyordum, daha çok film ve müzik koleksiyonum için, ama kitap da eklemiştim birkaç tane. Aynı anda bir "excel" dosyası da tutuyordum. Ama uzun süredir hiçbir şey kullanmıyorum. Windows'un arama motoru yetiyor. Yeter ki dosyalara anlamlı bir isim verilsin. Karışık da depolasanız olur, arama motoru onu nerede olsa buluyor. Aşağıda bir örneğini gördüğünüz gibi MediaMan'in çok şık sanal kitaplıkları da var (ahşap, metal vs seçiyorsunuz). "Calibre" ücretsiz, çok hoş özellikleri var, bir iki kez de denemek için kurdum, kısa süre sonra da söktüm, ama neyini sevmediğimi unutmuşum.

Katalog_yaz_l_m.jpg


Belki 10 yıllıktır bu excel dosyası. Film koleksiyonundan küçük bir bölüm. Dosya adı iyi seçilirse arama çok kolay. Buradaki gibi gruplamaya bile gerek yok.
excel_flm_koleksyn.jpg


 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Ayrıca kendi yapacağınız bir "veritabanı programında" da arşivliyebilirsiniz. 1990'larda bu şekilde kendi veritabanını oluşturmak modaydı, harıl harıl telefon-adres defteri filan yaparlardı (internet yok ya, eller boş kalıyor!). O yıllarda "FileMaker Pro v.3" vardı, bir tür veritabanı programlama yazılımıydı kullanımı esnek ve kolay, görünümü çok şıktı. Bir de onunla arşiv programı oluşturayım dedim, o tarihte elimdeki DVD'ler için bir deneme amaçlı bir veritabanı oluşturdum. Görüntüler tarayıcıyla aktarıldı,
yazılar tarayıcı+OCR marifetiyle aktarıldı (o nedenle yabancı dilde), elle yazılarak da aktarılabilirdi. Şimdi bunun üzerine 40 versiyonu daha çıkmış, kim bilir ne özellikler eklenmiştir. Bununla çalışmak zor değildi, hatta zevkliydi diyebilirim. O zamanlar "Microsoft Office'in Access" modülü de vardı (şimdi de olması gerekir) ama onu pek becerememiştim. Aynı şeyleri onda yapabilirsiniz, belki şimdiki versiyonları daha pratiktir. Onda da dosyaya kapak resmi filan yerleştirilebiliyordu.

Ama şimdiki aklım olsa dosyalara çok daha anlamlı ve kısa kısa gerekli bütün bilgileri içeren adlar verirdim (şimdi aklıma geldi, eskiden Windows çok uzun adları kabul etmiyordu!) ve windows'un kendi arama fonksiyonunu kullanırdım. Mesela "yazar adı-kitap adı-tür adı-yayınevi-tarih vs". Eğer film ise "filmin adı adı, yönetmen, oyuncu, yılı, rip türü (BluRay vs)-çözünürlük (1080p vs)-ses (AC3)-dil veya diller, gerekirse ripi yapan grubun adı, stüdyo vb"; Müzik dosyası ise; "Albüm adı-türü-orkestra-icracı-yıl- sıkıştırma vs türü (flac-mp3)- bitrate vs vs". Bence çok uzun sayılmaz, zaten uzunca bir süredir Windows yanılmıyorsam dosya adlarında 256 karaktere kadar kullanmanıza izin veriyor.

örnek:
Afonya-Danelia-Kuravliov.(1975).BDRip-AVC.H264.AC3.MOSFILM-RU-ENsubs-HQCLUB.mkv

"Dosya yöneticileri" de kullanabilirsiniz (ta DOS zamanından beri vardı bu yazılımlar) dosyaları adlarına, türlerine, boyutlarına, eklenme tarihlerine vs vs göre tek tıkla sıralayıveriyor, bazıları cbr ve pdf dosyaların kapaklarını da görüntüleyebiliyorlar. Sayıları çok fazla. Yani database yazılımlarına fazla gerek yok şimdi. Ama işlev kadar şekle ve estetiğe de önem veriyorsanız MediaMan, Calibre, Access, FileMaker vb yazılımlarla vakit geçirilebilir.

Aklıma gelmişken MediaMan (ve galiba Calibre de) gibi yazılımların bir üstünlüğü şu: siz bir kayıt girdiğiniz zaman internet üzerinden birçok veritabanına birden bağlanıyor (ImdB, Wikipedia, Google, Amazon vb) ve gerekli bilgileri sizin için otomatik olarak indiririp ilgili alanlara yazıyor. Mediaman eskiden Türkçe veritabanlarına bağlanmıyordu, şimdiki versiyonlarda var mı bilmiyorum. Deneme versiyonu bütün indirme sitelerinde mevcut, bir göz atabilirsiniz.

dvd_koll_filemkrrpro.jpg


 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Kahramanları, seri çizgi romanları
kendi dosyalarına atıyorum.
Tek kitapları da kendi adıyla
ayrı dosyaya koyuyorum
(Fırsat buldukça).

"Son" adı altına indirip henüz
yerlerine almadığım dosyanın
boyutu da ben diyeyim 100,
siz deyin 300 gb.
(yani pek fırsat bulamıyormuşum) :)
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
Kahramanları, seri çizgi romanları
kendi dosyalarına atıyorum.
Tek kitapları da kendi adıyla
ayrı dosyaya koyuyorum
(Fırsat buldukça).

"Son" adı altına indirip henüz
yerlerine almadığım dosyanın
boyutu da ben diyeyim 100,
siz deyin 300 gb.
(yani pek fırsat bulamıyormuşum) :)

Aynı ben, aslında yapmak istediğim forumdaki konulalar la, hdd deki konu dosyalarıda aynı olsun ama bi türlü fırsat bulamadım, yeni bir hdd alınca onu yapacağım.

Çizgi Diyarı Dosya Arşivi adı altında dosyalama yapacağım. (Forum ve arşiv) aynı olacak.

Ofisin accses programı vardı onda acaba yapılamazmıydı ? İşyerinde baktım yeni sürümde yok. Benim kullandığım makinede acsess proğramı yok.

Yukardaki sayın scanfanın calibre programını denedim ama o da başlı başına iş.

Aslında benim başka bir sorunum var, windowsta ön izleme yapamıyorum, cbr, cbz, rar dosyaları şeklinde görüyorum dosya ismi ile, küçük dosya ön izlemesi yok. Bi türlü çözemedim.
 

sekonme

Kıdemli Üye
8 Eki 2009
151
335



Aslında benim başka bir sorunum var, windowsta ön izleme yapamıyorum, cbr, cbz, rar dosyaları şeklinde görüyorum dosya ismi ile, küçük dosya ön izlemesi yok. Bi türlü çözemedim.

Sayın gandor08, klasör seçeneklerinden şu ayarları denediniz mi?
 

Ekli dosyalar

  • resim1.jpg
    resim1.jpg
    75.9 KB · Görüntü: 29
  • resim2.jpg
    resim2.jpg
    46.1 KB · Görüntü: 26

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Ben kendi adıma parayla bile alınması imkansız olan KARADÜZEN 2.0 proğramını kullanıyorum.Çok etkili ve neredeyse hiç bir çaba gerektirmiyor.Ev kullanıcıları için oldukça elverişli ve verimli.
Bir arkadaş RASTGELE 6.0 proğramından da bahsetmişti ancak benim için en ideali bu demiştim.:)
Şaka bir tarafa ben indir ve bindir sistemiyle indirebildiğim kadarını indirip klasöre bindir tekniğiyle manuel bir şekilde bindir işlemi yapıyorum.Alınteri döküyorum ancak kati etkili , kesin verimli bir usul.Tavsiye edilir , salık verilir , öğüt olarak dikkate alınabilir.
Benim bulduğum bu sistemi oluşturabilmek çok zamanımı almıştır.Rüyamda ilham yöntemiyle farklı boyutlardan gelen verileri depo etme şeklinde zihnimde tezahür eden bir sistemdir.Müteakip kendime ÇİZGİ ROMAN ANA TAPINAĞI şeklinde bir kraliçe klasör açtım altına tek tek klasörleri yerleştirdim.Sonra bunları yedekledim.Benim arşiv hikayem böylece şekillenmiş oldu.:)
Ne kadar yardımcı olabildim bilemiyorum ama faydasız da olmamıştır.Olsun yinede bu teknikte bulunsun.
Yazıyı baştan okudum kağıt zammından dolar kurundan etkilenmemiş görünce taze taze kullanıma ve eleştirilere açtım.O kadar cesaretle yazdım ki her türlü eleştiriyi , kınamaya göğüs gerebileceğim kanaatindeyim.Ne İdlib meselesi , ne mülteci sorunu , ne Trump teranesi ,ne Dolar ne Euro, ne faiz indirimi beni bağlamaz hay büyük dedemin sakalı.
Uzun ve zahmetli bir yazının son anlarında iyi okumalar dilerim.Umarım gelecek nesillere katkım olmuştur.:)

 

Enver Yılmaz

Çeviri & Balonlama
11 Ocak 2018
696
6,501
Kocaeli
Ben çizgi roman ve diğer bu tür Manga Webtoon gibi yapımları türlerine ayırıp o şekide klasörlüyorum yani Çizgi Roman Super Hero, Çizgi Roman Frankofon, Çizgi Roman Western gibi bazen de misal Çizgi Roman Super Hero A-D, Çizgi Roman Super Hero E-K, Çizgi Roman Super Hero L-S, Çizgi Roman Super Hero T-Z şeklinde alfabetik olarak klasörlüyorum, eski ama işe yarayan bir yöntem, aranılanın bulunması ve yeni eserlerin tasnifi kolay oluyor.
 

OZERTOPSOY

Onursal Üye
6 Tem 2016
1,280
4,310
Ben sevdiğim ve bildiğim kahramanların adlarına göre dosya açıp orada yayın evlerine göre sınıfalndırıyorum. Genel olarak indirdiklerimi ise bir klasör altında topluyorum.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Ben şu şekilde arşivliyorum;
Harddiskimde COMIX adında 1 klasör var,
Bunun 2 alt klasörü var FUMETTI ve COMICS
Fumetti'nin altında yalnızca Fumetti var (Bonelli Editore vb...) Comics altında ise (aslında hiç 1 şey yok, çünkü boş. Fumetti'den başka 1 şey okumuyorum :))) Frankofon, Manga, Amerikan, Rus, Türk hepsi 1 arada ayrı kategorilere ait klasörler halinde.

Efendim, Fumetti'den giriyoruz baş tacımız, balonlarını ezbere bildiğimiz Mister No alt klasörüne... Burada bizi Hırvatça, İtalyanca ve Türkçe olarak tüm indirilen Mister Nolar yayın evlerine göre karşılıyor; Alfa, Tay, Lal, Bonelli gibi. Bu noktadan sonra Klasik & Efsanevi, Yeni Maceralar ve Almanak olarak alt klasörlerde orjinal yayındaki sayı numarası ve hangi memlekette hangi dilde basıldıysa o dildeki maceranın adı ile görüyoruz. Örneğin 128 - Yılan Dağı.cbr dosyası gibi... Macera hangi yayın evi tarafından basılırsa basılsın, kim tarafından taranıp paylaşılırsa paylaşılsın; buradaki kardinal sayı orjinal sayı numarası.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Kendimce bir sistematiğim var. Arşiv dosyamı önce yayın evleri ve yayın türlerine göre ayırdım.
image.jpg


Bu klasörlerin alt klasörlerini ise kendi içlerinde grupluyorum.
Mesela Alternatif Comics klasöründe küçük comics şirketlerinin çıkarttığı çizgi romanlar, fumetti ve frankofon klasörlerinde bu türden çizgi romanlar, DC ve Marvel gibi büyükler için dönemsel klasörler... Örneğin DC için:
image.jpg


Ardından ise bu alt klasörlerin içinde kahramanlara ve öykülere göre bir dağılım daha yaptım.

image.jpg


Böylece aradığımı rahatlıkla bulabiliyorum.
Gözüme güzel gözüksün diye klasörlerin ikonlarını değiştirdim.
Bir kısmını internetten indirdim, bulamadığım ikonları ise kendim yaptım.

Not 1: Çizgi romanları arşivlerken orijinal isim ve orijinal yayın numarasını kullanırım.
Not 2: İkon kullanmak isteyenler için bu konu var.
 
Son düzenleme:

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,514
Ankara
Cevaplar için çok teşekkürler.
Bahsi geçen tasnifleme yöntemlerine benzer bir yöntemi de halihazırda ben kullanıyorum zaten. Bu yöntemlerin handikapı tek bir şekilde (sizin istediğiniz şekil) tasniflenmesi, farklı bir mantıkla arama ya da sıralama yapmak istendiğinde her şeyin çorba olma ihtimali.
Ben bu arşivi yaparken tek amacım kendi zevkimi tatmin etmek değil, bu külliyatı en düzgün şekilde çocuklarıma da bırakabilmek. O yüzden bu veritabanı arayışlarına girdim. İki gün sonra b arşivi kontrol eden bir kişi (örneğin) şöyle karışık aramalar yapabilsin. 1959 yılında yayınlanan -hatta x yayınevinin yayınladığı- mizah yayınları nelerdir?

Sevgili Scanfan'ın bahsettiği MediaMan yazılımını yapanların sayfası yok olmuş gitmiş. Calibre yazılımı esasen istediklerimi karşılıyor. Lakin dosyaların bir kopyasını da kendi istediği bir yere alıyor. BU da iki kat bir alan demek oluyor ki bu istemediğim bir şey. Dosyaların adresini hafızasına alsın, açmak istediğimizde oradan açsın dimi :)
Accesde hazırlanacak basit bir veritabanı ile de bu iş olabilir, ama kitap kapakları filan da görüntülenmeyecekse excell zaten işimi görür gider.

Araştırmalara devam ediyorum bakalım. Aklınıza bir şey gelirse paylaşmaktan çekinmeyin lütfen.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

...Sevgili Scanfan'ın bahsettiği MediaMan yazılımını yapanların sayfası yok olmuş gitmiş. Calibre yazılımı esasen istediklerimi karşılıyor. Lakin dosyaların bir kopyasını da kendi istediği bir yere alıyor. BU da iki kat bir alan demek oluyor ki bu istemediğim bir şey. Dosyaların adresini hafızasına alsın, açmak istediğimizde oradan açsın dimi :)
Accesde hazırlanacak basit bir veritabanı ile de bu iş olabilir, ama kitap kapakları filan da görüntülenmeyecekse excell zaten işimi görür gider...


"Calibre"yi neden sevmediğimi şimdi hatırladım! Tam da sizin belirttiğiniz nedenden, sevgili "Sinan Atik". Calibre ileriki versiyonlarında bu zaafından vazgeçerse fena yazılım değil. MediaMan çok iyi ama ücretli, "File Maker Pro" da öyle. MediaMan'in 30 günlük deneme sürümleri download sitelerinde mevcut. İndirip deneyebilirsiniz.

Microsoft Access'e gelince, onu çok eski yıllarda denemiştim, kapak resmi de koymuştum, yanlış hatırlamıyorsam. Şu anda bende yok o yazılım, ama internete baktım, evet resim konabiliyor. Aşağıda bir "emlakçı veritabanı"ndan alınmış bir sayfa görüntüsü var, emlakçı satacağı evlerin resimlerini filan koymuş. Aynı şekilde kitap kapağı da konabilir. Bir de hazır şablonlar olduğunu hatırlıyorum, galiba kütüphaneler için bir hazır şablonu vardı. Sizin Office setinizde Access varsa hemen deneyebilirsiniz. Ben Microsoft Access'in muadili olan bir yazılım olan FileMaker Pro ile çok pratik bir biçimde çalışmıştım. O da Claris firmasınındı. FileMaker Pro kullanımı son derece basitti, Access de öyle olmalı.


Microsoft-_Access-2013-_Real-_Estate-_Database-_Templates-hfe7r6b.jpg

 
Son düzenleme:

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,514
Ankara
Yac reader'ı deneyen yok mu? Onun arşivlemesi de var ve yedekleme yapmıyor. Ben çok memnunum.

Yac Reader'i tavsiyen üzerine kurdum. Tam hevesle işte bu diyecektim ki bunda da arama fonksiyonunun çok yetersiz olduğunu gördüm :( (Belki de ben bulamadım)

Sevgili Scanfan Mediaman'i büyük güçlüklerle de olsa buldum ve (denemek için de olsa) kurdum. Amazon.comda satılan bir ürününüz varsa onunla arşivlemek çok kolay ve güzel görünüyor. Bizdeki gibi 1001 Roman varsa elinizde, onu teker teker tanıtmak bir hayli yıpratıcı. (en azından ben o kadar çözebildim yazılımı)
 

All4all

Kıdemli Üye
23 Haz 2016
189
576
Manaus
Ben YAC Reader denen bir yazilin kullaniyorum. Mukemmele yakin. Ayni zamanda bilgisayar yazilimi server islemi goruyor. Ipadeden baglanarak direk okuyabiliyorsunuz. Dedigim gibi mukemmele yakin bir tasarim
 
Üst