Çizgi Roman Siyaseti

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Her ekonominin bir siyaseti , her siyasetinde bir ekonomisi vardır sözüne denk bir biçimde her ÇİZGİ ROMANINDA BİR SİYASETİ VARDIR düşüncesindeyim.Belki verilmek istenen salt basit mesaj yada ekonomidir.Ancak ben böyle düşünmüyorum.Farklı bir paradigmaya sahibim bu konuda ;
Batı menşeili Çizgi Romanlarda biraz dolaşacak olursak belki siyaset derken kelime anlamı ile seyis etmek yada politika denilince POLİ - TİK çok yüzlülük anlamlarında kullanmıyorum.Daha çok senarist ve ressamın belki birazda yayınevinin özel politikalarından bahsediyorum.Belkide kitlesel etki alanı arayan bir takım gizemli ve ezoterik yer yer mistik judeo - hristiyan ekoller ile çağdaş pagan inanışlarla her zaman beklenen doğu - batı kökenli kurtarıcı talebini bir yerlere angaje etmeye çalışıyorum kişisel görüş bağlamında yargılamıyorum sadece sorguluyorum birazda tek kişilik beyin fırtınası yapmaya çalışıyorum.
ÖRÜMCEK ADAM : Aslında kahramandır gerçek anlamda halkın arasından seçilmiştir.Fakirlerde kahraman olur ve kahramanlık yapabilir mesajı daha çok hakimdir.Bir de biz onu insan sanırdık ama aslında radyoaktif örümcek tarafından ısırılmasıyla birlikte artık trans - genlerin etkisiyle değişmiş ve GDO lu bir kahraman olmuştur.
SİYASİ MESAJ : Asgari ücretle geçinebilir ve kahraman olabilirsin -Radyasyon iyidir insanı GDO lu süper kahraman yapar.Peki bu bilinçli olarakmı yapılmıştır.Olabilir diye düşünüyorum Stan Lee ile yapılan röportaj ve belgesellerden konunun çok iyi etüd edildiğini düşünüyorum.
SÜPERMAN : Namı diğer Çelik Adam.Sarı güneş ışınlarının etkisiyle geçici olarak süper kahraman olan ancak güneş batsa da yinede süper olarak kalabilen mantığıma yıllardır tam olarak oturtamadığım gökyüzünden yeryüzüne gönderilmiş ilahi bir kurtarıcı gibi.Hz.Musa hikayesinde olduğu gibi Nil nehrine değilde Fezaya fırlatılmış bir uzay kundağında muhafaza edilmiş bir kahraman.Her zaman dünyayı insan ve uzaylıların istilasından kurtarır.Kimi zaman çılgın bilim adamlarının ve büyücülerin tasallutundan kainatı bile korur.
SİYASİ MESAJ : Dünyayı kurtarmak YANKİ lerin işidir.Zaten biz bir nevi seçilmiş topluluğuz.Süperman de bize nasip oldu.Oda özellikle ABD eyaletlerini kurtarmayı görev bilir.Kurtarıcı boşa beklemeyin zaten gelsede size gelmez oda bize gelir.
TEKSAS – KAPTAN SWİNG : Bu çizgi romanlar İtalyan ekolünden gelmekle birlikte Kara Avrupası ile Anglosakson çekişmesinin en iyi örnekleridir.Kahramanların genelde yardımcı arkadaşları ve kendilerine ait örgütleri vardır.Ülkemizde ABD nin etkisinin arttığı zamanlara eş değer bir biçimde gizli örgütleri bulunan ve gerilla harbi veren İngiliz düşmanlığını hedef alarak ABD nin özgürlük ve vatanseverlik temaları anlatılan çizgi romanlardır.
SİYASİ MESAJ : Haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız hak aramak için gizli örgütler kurun hatta üye olun bir araya gelin.Ülkemizdeki sağ ve sol fraksiyon ve yapılanmalar yeraltı faaliyet gösteren bir kısım cemaatler düşünüldüğünde zamanlaması manidar diyesi geliyor insanın.Bizim ülkemizde ki mesaj buda İtalya daki mesaj nedir o zaman.Bunun muhtelif cevapları olabilir benzer yada aykırı ama tüm dünyada bir takım terör örgütlerinin kurulması ile birlikte paralel yayınların yapılması sadece soru işareti olarak kalıyor benim düşüncem.
ZAGOR : Yine İtalyan menşeili bir yayın olmasına rağmen daha çok ABD merkezli bir çizgi konuludur.
Siyasi mesaj : Hepsinde siyasi mesaj aramak belki doğru değil ancak.Kızılderililer oldukça vahşide gösterilir yer yer.Yine onların hamisi durumunda bir karekter onları korur ve gözetir.Biz kimseye soykırım yapmadık Kızılderileri zaten koruyoruz.Boşa üzülmeyin emin ellerdeler.Ama diyeceksiniz ki hep iyiler kazanıyor.Doğru kime göre iyi ve doğru kavramı.
KİNOWA : Onu anlatmaya gerek yok mesajın içeriği kendisi.
THE WALKİNG DEAD : Post apokaliptik çizgi romanlardan biridir.Kıyamet devam ediyor aslında .
SİYASİ MESAJ : Silahlanma iyidir.Nedeni belirli olmayan bir anda her şey bitebilir.Her zaman tedbirli olun bir gün sizde zombie olabilirsiniz.Bir yerlerde büyük bir tehdit var haberiniz olsun.
CONAN : Kaslı – kirişli – Zaloğlu Rüstem gibi heybetli bir karekter.Hırsız , yankesici , savaşçı sonunda KRAL.
SİYASİ MESAJ : Amaca ulaşmak için her yol mübah devam edin gayrımeşru işlere.Arada yolunuza ne çıkarsa çıksın kesin biçin kılıcı saplayın , acımayın.Sonunda Akilonya sizleri bekliyor.

BATMAN : Genellikle geceleri gözüken zengin ve iyi adam.Suç ve suçluyla amansız mücadele eden hiç yorulmayan özel bir tasarım
SİYASİ MESAJ : Zenginlik güzeldir.Bir gün kahraman bile olabilirsiniz.Zenginler seçilmiştir.Tanrının özel kullarıdır.(Benzer anlayış için Anglikanizme bakınız.)Zenginler kahramandır.Sermaye düşmanı olmayın bir gün BATMAN sizide kurtarır nasılsa.
Bir kısım çizgi romanlarla ilgili kendi düşüncelerim.Bunları yazarken dedim ya yargılamıyorum kendiminde halen takip ettiği çizgi romanlar sonuçta ancak mesajın siyasi içeriği olduğunuda düşünüyorum bir şekilde.
Bunun da gayet sistematik bir biçimde icra edildiği kanaatindeyim.
Düşünüyorum OHAL’de varım.
Çizgi Roman dünyasının arka bahçesine girdik artık.
Selamlar ve saygılarımla.
 

akyıldız

Süper Üye
15 Nis 2010
1,779
2,639
abolardis senin kıldan ince iğneden daha sivri espri anlayışına bayılıyorum. severek okudum ve aydınlandım. sağ ve salim ol.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Siyaset,seyis etmek,Devlet yönetiminde usul ve metod anlamında siyaset faydalıdır.
Kötü olan poli - tik-liktir.
Siyaset kötü değildir bir bu anlamda kavramsal açıdan.
Politika ile ayırmakta fayda var.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,522
Ankara
Çok güzel bir yazı olmuş. Bense buna çok da özel bir durum olarak bakamıyorum.
Birinci olarak bu hikayeleri birileri yazıyor. Gayet tabi olarak da fikir ve görüşlerini bu hikaye üzerinden aktarıyorlar. Tabi bunlar (hikayesine göre) keskin köşeli ya da çok yumuşatılmış olarak bizlere aktarılabiliyor. Sizin yukarıdaki siyasi çıkarımlarınıza ben de katılıyorum.
İkinci olarak da kahraman yaratmak, insanoğlunun var olduğu günden beri yaptığı sorumluluğu kendi üzerinden atma kolaycılığından çıkmıştır diye düşünüyorum. Ben yapmayım, o yapsın. Ben savaşmayım, o benim yerime savaşsın vs. Hatta bunun en uç örneği de tanrı fikrinin oluşmasıdır. (Neyse, burada durayım :) )
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,004
Kıvrak zeka,kıvrak kalemle birleşince böyle güzel yazılar oluşuyor.
Teşekkürler üstadım...
 
Üst