Gordon Tay Yayınları 4. Seri Sayı 07

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Gordon Tay Yayınları 4. Seri Sayı 07 - Eski Dost

Tek Sayfa Düzenleme


ozan0001_resize.jpg


ozan0002_resize_2_R.jpg

1970'den itibaren güneş sistemimiz üzerindeki esrar perdesinin ortadan yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte, Gordon maceraları da aynı hızda inanılırlığını kaybediyordu. Özellikle Gordon evrenindeki Venüs ve Mars'ın yaşanılır yüzeylerinde yerleşmiş insan kolonileri ile katı gerçeğe ait Venüs ve Mars görüntüleri, birbirleriyle tamamıyla çelişen gerçeklerdi. Genelde her popüler kültür ürününde olduğu gibi Flash Gordon da bu gerçekleri göz ardı ederek, maceralarını devam ettirmeye sürdürdü. Tıpkı Mike Hammer TV dizisinde dedektifin seksenli yıllarda hâlâ fötr şapkayla dolaşması gibi. Ne var ki, okurlar Gordon'un bu yapay gerçekliğini kolay kolay kabul edemediler ve sonunda seksenli yıllardan itibaren Gordon maceraları güneş sisteminin gerçekleriyle çelişmeyecek tek bir yerde, Mongo gezegeni içinde geçmeye başladı.

Dan Barry bu zaman içinde kesintisiz olarak hem pazar hem de günlük maceraları sürdürmeyi başardı, fakat seksenli yıllardan itibaren Bob Fujitani ile birlikte çizdikleri maceralardaki çizimlerin değişimi artık Barry'nin bantlara pek katkıda bulunmadığını göstermekledir.

Bob Fujitani 1920 yılında doğdu New York Tasarım Amerikan Okulu'nda okudu yarı Japon yarı İrlandalı çizgi roman sanatçısı oldu. Bob Fujitani çizgi roman çalışmalarına 1940'larda başlayarak Avon, Dell, Gold Key, Harvey ve diğer önde gelen yayınevleri için çeşitli sanat çalışmarı yapmıştır.

Fujitani başta Mandrake, Rip Kirby, Flash Gordon, Prince Valiant ve düzinelerce diğer çizgi romanlar için çizim yapmıştır.
Bunların yanı sıra Gold Key için Dr. Solar ve Turok, Marvel için Two-Gun Kid ve artı olarak Quality için Dollman ve Black Condor çizmiştir.

1990'da Ajans ile Barry arasında sözleşme konusunda bir anlaşmazlık çıkması sonucu çizer, hem ajansı hem de Flash Gordon'u terk etmiş oldu.

Barry'nin ardından çizim işi Ralph Reese'e verildi. İşler sıkıştığında arada Gray Morrow'a ve Buenos Aires stüdyosu artistlerine de iş düşmekteydi. Fakat tüm bu çizerlerin ürünleri kesinlikle klasik tarzdan uzak çizgilerden oluşmakta, Flash Gordon'un o eski havasını asla verememekteydi.

King Features Syndicate sonuçlardan memnun kalmayarak Gordon'un günlük maceralarına son verilmesi kararını aldı ve 3 Temmuz 1993'de yayımlanan The Bean Men of Mumbo macerasının son karesinde Gordon "Her halde balık avlamaya gideceğim" diyerek veda etti. Pazar maceraları ise şu ana kadar Jim Keefe tarafından devam ettirilmektedir. Keefe'nin çizimleri eskiye dönüş şeklinde gibi gözükse de, yer yer günümüzün çizim tarzlarını da taşımaktadır.

Bunun dışında Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı yüzünden Amerika ile bağlantısı kesilen ülkelerin kendi başına çizdikleri Gordon maceraları da mevcuttur Örneğin İtalya'da Federico Fellini'nin kopyaladığı/çizdiği Kızılmaske ve Mandrake maceraları dışında Gordon maceraları da bulunmaktadır.



ozan0009_resize_1_L.jpg

Gordon Tay Yayınları 4. Seri Sayı 07 Tek Sayfa Düzenleme 37 Mb:


ozan0020_resize_1_L.jpg


ozan0022_resize_1_L.jpg
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Harika Gordon paylaşımlarınız ile bizleri çok mutlu ediyorsunuz... Çok teşekkürler sevgili Doktor Kim...
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,073
Ellerinize sağlık.
Altta paylaştığınız " Savaş Robotları " da
gelecek 8. sayının fragmanı oluyor galiba.
Bekliyoruz efendim...
 
Üst