Radior - 1941 (Çeviri / Balonlama)

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,782
Hiçbir Şey Ülkesi
Radior, Türk okuru tarafından pek bilinmeyen kahramanlardan biri olup, "Dell Comics / Western Publishing" tarafından 1941 yılında "Key Ring Comics" adlı telli ciltli bir kitapta yayımlanan 16'şar sayfalık 5 ayrı dergiden birinde maceralarına yer verilen bir karakterdir. Her derginin kapağında yer alan "5 Magazines for 10 cents" (benim o yıllardaki dolar kurunu baz alarak çevirdiğim şekliyle "5 Dergi Sadece 15 Kuruş") ifadesi de 5 derginin toplamından oluşan kitabın sadece 10 sent (o zamanki kura göre 13-15 kuruş) oluşunu vurgulamaktadır.

Kitaptaki dergi (ve / veya kahraman) adları / başlıkları şöyledir:

1a = Sky-Hawk

1b = Gred Gilday

1c = Sleepy Samson

1d = Viking Carter

1e = Radior

Bu dergilerin her biri kendine ait bir kapağı olmak üzere ayrı bir forma hâlinde basılmış ve sol tarafından kitabın içinde okuyanların dergileri istediği sıraya dizebilecekleri delikli / telli bir cilt oluşturulmuştur. Bunun o zamanlar için büyük bir yenilik olduğu ve okurların beğendikleri kahramanları / dergileri istedikleri sırada okuyabilmeleri açısından kolaylık sağladığı söylenmektedir.

Diğer dergilerden bazılarının yazarı / çizeri belli olmasına rağmen, ne yazık ki "Radior" karakterini ve macerasını yazan ve çizen hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. (Ya da tüm araştırmalarıma rağmen ben bulamadım.)

Bu kısa bilgilerden sonra şimdi isterseniz önce Radior'u yayın tekniği ve karakter özellikleriyle biraz tanıyalım, ondan sonra da ilgimizi çeker ve hoşumuza giderse (kapağıyla birlikte) 16 sayfadan oluşan ve bir daha hiçbir zaman hiçbir yerde yayımlanmayan bu kahramanın macerasını okuyalım...



_____________________________

RADIOR
(Dell Comics / Western Publishing)


1941
("Key Ring Comics"
Adlı Ciltte Yayımlanmıştır)


(Çizgi Roman)

_____________________________

xouqAfVe_o.jpg


_____________________________

Çeviri ve Balonlama:

bk9E8m.gif

_____________________________


ÇİZGİ ROMAN HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

Çizgi Romanın Özellikleri:

Orijinal Adı: Radior
Yayımlandığı Cildin Adı: Key Ring Comics
Yazan ve Çizen: Bilinmiyor
Yayıncı: Dell Comics / Western Publishing
Türü: Macera / Bilim-Kurgu / Süper Kahraman
Yayın Tarihi: 1941
Macera Durumu: Tam Macera
Uygunluğu: Gençler / yetişkinler için uygun
Renk Durumu: Siyah - Beyaz
Sayfa Sayısı: 16


Çizgi Romanın Konusu (Genel Olarak):

Radior, annesi öldükten sonra babası Doktor Kennedy tarafından ıssız bir dağda büyütülmüş ve sürekli radyumla beslenmiş bir çocuktur. Babasının Radior üzerinde yaptığı radyum deneyleri sonucu da süper güçlere kavuşmuştur. Kendisine pilotlardan bir köle ordusu yaratmak isteyen kötü kalpli Doktor Teufel hain planlarını uygulamaya başladığında ise Radior'un süper güçleri onun Teufel'a karşı en etkili silahı olacaktır.

Çizgi Roman Hakkındaki
Görüş ve Düşüncelerim:

Radior kesinlikle çok (hatta aşırı) fazla süper güçleri olan bir kahraman. Neredeyse hiç zaafı yok ve bu hâliyle karakterle özdeşleşmekte zorluk çekiliyor. Hiçbir zaafı olmayan, radyum (enerjisi) güçleriyle istediği her şeyi yapabilen, demirleri eriten, gözleriyle ışınlar saçan, arabaları havada uçurup onun içinde yolculuk yapabilen bir kahramanın karşısındaki kötüleri ne olursa olsun her zaman yenebileceğini bilmek bir nevi tekdüzelik katıyor kahramana. Zaten çizgi romanı okurken bunu hemen hissediyor ve kahramanla birlikte aynı heyecanı yaşamıyorsunuz. Bu açıdan (bana göre) eksik kurgulanmış bir karakter olduğunu söyleyebilirim.

Bir diğer husus da; çizgi romanın / derginin (sarı ve mavi olmak üzere) sadece iki renkten oluşuyor olması. Bunun iyi mi, yoksa kötü mü olduğu konusunda tam bir fikir sahibi olamadım. :) Ancak özellikle bu kahramanın 1941 yılında çocuklar için çıkartıldığını düşünürsek onlara değişik gelmiş olabileceği de ihtimal dahilinde.

Çizgi roman sadece tek bir sefer (tam macera olarak) yayımlanmış ve bir daha hiçbir şekilde görülmemiş. Aslında bu kahramanın üzerinde biraz çalışılsa yayın hayatına devam edebilir ve ortaya güzel şeyler çıkabilirmiş. Ancak sanırım, Radior'un güçlerinin kaynağını radyum enerjisinden alması (bebekken sürekli radyum içmesi v.s.) gibi okura çok da mantıklı gelmeyen bir karakter gelişimi / açıklaması yayın hayatının uzun soluklu olmamasına neden olmuş olabilir.

Bunların dışında hızlıca okunan, çabuk gelişen ve biraz da çocukça bir macerası var çizgi romanın. Bu açıdan da en azından bir göz atmanın fena olmayacağını düşünüyorum.



ÇEVİRİ VE BALONLAMA HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

Çeviri ve Balonlamada
Kullanılan Font Bilgileri:


Font Adı: CCTimSaleLower (Genel olarak)
Font Adı: Times New Roman TUR (Telif ve Adres Bilgileri)
Font Adı: CCClobberinTimeCrunchy (Sayfa Altı İfadeleri)
Font Adı: Clairvaux (Kapak / Çeviri ve Balonlama Etiketi)


Çeviri ve Balonlama Süreci:

Tesadüfen buldum internette Radior adlı kahramanımı,
Çeviri ve balonlamasını yapmak aldı tam bir haftamı.
Zevkli bir süreçti üzerinde çalışmak, araştırmak, düşünmek,
Ancak radyum konusunda ikna edemedim bir türlü aklımı.

Bilmem, radyumla beslenip güçlenen bir çocuğa inanır mısınız?
Belki de okudukça Radior'a siz de biraz alışırsınız.
Yine de zevkliydi çeviri ve balonlamasıyla uğraşmak,
Umarım siz de okurken benim kadar zevk alırsınız.



ÇİZGİ ROMANDAN ÖRNEK İKİ SAYFA:

VtlwDfaf_o.jpg


0yYqBBNe_o.jpg



_____________________________

İNDİRME LİNKLERİ:

---------------------------------------------------



---------------------------------------------------



---------------------------------------------------

Keyifli okumalar…
_____________________________
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,998
denize sıfır
Çocukken radyumun üzerine şeker serpip yerdik.:D
Sevgili dostum bilinmeyenlerden birini daha eksilttiğimiz için radyum kadehimi bunun şerefine kaldırıyorum.
Eline sağlık, büyük keyifle bakacağım, çok yaşayın.:)
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,616
İzmir
Bütün iyi babalar çocuklarını ıssız bir adaya götürüp, radyum yedirerek üzerlerinde deneyler yaparlar. Bunları yapmayanlara kötü baba diyebiliriz. Başlangıçta saçmalayan bir hikaye... Çok fazla süper güç de cabası. Hatırlayan bilir, eski yıllarda Superman'de çok fazla güçlüydü. (Bilka yayınlarına bakınız.) Çok fazla güçlü bir karakterin karşına çok fazla güçlü kötü adamlar koymadıktan sonra hikaye tıkanacaktır. Bu nedenle Superman'in güçlerini traşlamışlardı. Radior'a daha iyi bir orijin hikayesi biraz da traş olsaymış belki de uzun ömürlü olurmuş. Yapacak bir şey yok bununla yetineceğiz.

Teşekkürler sevgili gitarisyen.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
Ali, radyumu şekerle yemiş. Ben roka yemeyi unuttum. Adamı o tarihten sonra kenara çekmişler. Gördüğüm kadarıyla çelik yapılara zarar veriyor, radyum tüketiyor. Enerji fazla. Kim bilir daha neler yapar bu... Okuyup öğreneyim.. Teşekkürler, Gitarisyen.:)
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Bizde eskiden radiumlu dondurma yer radiumlu pekmez tüketirdik.Bende fazlaca bir etkisi oldu diyemiyorum.Süper çizgi roman okuma gücüm gelişti serpildi.Ancak mitolojide bildiğim kadarıyla Herkül'ün köpeği Rintintin radiumlu kemik kemirirmiş.İlyada dan öğrendiğimiz kadarıyla bu mübarek zatın mübarek hayvanı on kaplan ,yirmi ayı,otuz tosun gücündeymiş.Radiumdan sorumlu tanrı kim bilinmez ancak ben birazdan bu yapıtı okuma yapma ( fiil +fiil ) üzere indirme sırasına alıyorum.Ne mutlu radium yiyene yedirene.Milli ve yerli radiuma destek olmak lazım.Enflasyonla topyekün mücadele,hayat pahalılığına fren platformu.Şaka bir yana üstadım emek ve katkılarınız için müteşekkirim.Özellikle sunum yazılarınızı büyük bir beğeniyle takip ediyoruz.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Unutmuşum yazmayı Radıor un kuleye tırmanma gücüde varmış.Çok ilginç bir süper güç gelişmiş.:D
 
Üst