Kısacıklar - 1: Geri Dönüş / Turnabout - 1962 (Kısa Çizgi Öykü) (Çeviri / Balonlama)

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,782
Hiçbir Şey Ülkesi
Zaman zaman ya bağımsız olarak ya da bir derginin / çizgi romanın içinde yayımlanan ve birkaç sayfayı geçmeyen yabancı dilde hazırlanmış çizgi öykülere rastlıyorum. Bunlardan bazıları beni gerçekten çok etkiliyor ve arşivime katıp, fırsat buldukça çeviri ve balonlamasını yapmaya çalışıyorum. İş ve özel hayatımın yoğunluğunun yanında hobi olarak uzun soluklu çizgi roman çeviri ve balonlamalarıyla film çevirileri yaparken, bu tarz kısa çalışmalar bana bir mola verme imkânı veriyor ve biraz soluklanmamı sağlıyor.

Aslında bir süre önce bu şekilde birkaç kısa çizgi öykünün çeviri ve balonlama çalışmasını yapıp huzurlarınıza çıkarmak üzere hazır bekletiyordum ancak yaklaşık bir yıl önce bilgisayarımın hard-diski yanınca o çalışmalarım da kül olduğundan, oluşan moral bozukluğuyla kısa çizgi öykülerin üstüne pek düşmüyordum. Bugünse tekrar gelen bir hevesle arşivimi oluşturmaya ve hoşuma giden yabancı kısa çizgi öykülerin çeviri ve balonlamasını yapmaya başladım. Bunları da bundan böyle ara ara sizlerle paylaşmayı, huzurlarınıza çıkarmayı düşünüyorum.

Bu kısa çizgi öyküler -adı üstünde "kısa" olduğundan- birkaç sayfayı geçmeyen çalışmalar olacak ve sunumlarını da (genel bilgilerini kısaca vermekle yetinerek) kısa tutmaya çalışacağım. Yine, çeviri ve balonlamasını yaptığım / yapacağım bu çizgi öykülerin tekniği / yapısı / sayfa düzeni / panelleri izin verdiği ve başarabildiğim müddetçe bu çalışmaları "Youtube"a "Çizgi Öykü Video" olarak da yükleyeceğim. (Çeviri ve balonlamasını yaparak aşağıda paylaştığım "Turnabout / Geri Dönüş" isimli çizgi öyküyü de biraz aşağıda linkini verdiğim Youtube hesabımdan video olarak izleyebilirsiniz.)

Umarım "Kısacıklar" adını verdiğim ve zaman zaman huzurlarınıza çıkaracağım (beni etkileyen ve değişik tarzları barındıran) bu kısa çalışmalar sizin için de kısa mola noktaları olur ve yine umarım okurken hoşça vakit geçirirsiniz.

İsterseniz sözü fazla uzatmadan ilk "Kısacık"ımız olan 1962 tarihli "Turnabout / Geri Dönüş" isimli kısa çizgi öykünün genel bilgilerine kısacık bir göz atıp, sonra da öyküyü okuyalım ve/veya çizgi videosunu izleyelim:


_____________________________

GERİ DÖNÜŞ
(Turnabout)


1962

(Kısa Çizgi Öykü)

_____________________________

Çeviri ve Balonlama:

Trh4UTl5_o.gif

_____________________________


ÇİZGİ ÖYKÜ / ÇALIŞMAYLA İLGİLİ
KISA / GENEL BİLGİLER:

"Turnabout / Geri Dönüş" isimli bu kısa çizgi öykü, "Dell Comics Yayınevi" tarafından 1962 yılında yayımlanmış olan "Tales From the Tomb" adlı derginin ilk sayısında (23. sayfada başlayıp 26. sayfada biten 4 sayfalık bir çizgi öykü olarak) yer almıştır.

Öykünün çizeri L.B. Cole ve yazarı da John Stanley'dir.

Çizgi öykünün Türkçe çeviri ve balonlaması yapılır ve konuşma balonlarının içleriyle yazılar düzenlenirken (1962 yılından bugüne kadar gelen ve yılların etkisiyle yıpranan sayfaların oluşturabileceği görüntüyü / izlenimi verebilmek adına) nostaljik / eski / yıpranmış bir etki oluşturulmaya çalışılmıştır.

Çalışmada yazı fontu olarak "CCTimSaleLower" kullanılmıştır.



ÇİZGİ ÖYKÜYÜ DOSYA İNDİRMEDEN
OKUMAK İSTEYENLER İÇİN:



G8vmwOK5_o.jpg


1cByAHXk_o.jpg


2vejTZ4v_o.jpg


kGEHhO8y_o.jpg



ÇİZGİ ÖYKÜYÜ VİDEO OLARAK
İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN:





_____________________________


ÇİZGİ ÖYKÜYÜ ".CBR" FORMATINDA
OKUMAK İSTEYENLER İÇİN
İNDİRME LİNKLERİ:


---------------------------------------------------



---------------------------------------------------



---------------------------------------------------

Keyifli okumalar…
_____________________________
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,427
hiçbiryerde :)
Tüyler ürperten bir korku öyküsü.
Kısa hikayeler bence daha çarpıcı,
daha etkili; "lafı" dolandırmadan
yüzümüze söylüyorlar...
You tube rüzgar efekti de güzel
olmuş.
Yine ince ince işlenmiş bir çalışma
sundunuz sevgili "gitarisyen" biz de
keyfine çıkarıyoruz bu güzel işlerin.
Teşekkürler, sevgi ve saygılar üstadım.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,084
Öğrenmek için okumak lazım.:)
Harika bir paylaşım.
Teşekkürler değerli dostum.
 
Üst