"Bir Mizah Fabrikası" Nokta Dergisinden Bir GırGır Yazısı (1987)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Bir Mizah Fabrikası"
Yükselen Tirajı ve Yorulan Çizerleriyle GırGır
"GırGır Dergisi" İle İlgili "Nokta" Makalesi
18 Ocak 1987

Aşağıdaki 3,5 sayfalık yazı haftalık "Nokta" dergisinin 18 Ocak 1987 tarihli sayısının "Kültür-Sanat Sayfası"nda çıkmıştı. "Gırgır'ın 15'inci yaşına girmesi" münasebetiyle kaleme alınmış. Hem anılarımızı canlandırması için, hem de Türkiye'nin mizah kültürü tarihine bir not düşebilir umuduyla yazıyı buraya alıyorum.

Makalede çizerlerinin Gırgır dergisini şöyle tarif ettikleri yazıyor: "O ayva sarısı, gül beyazı ve mürekkep siyahı renkleriyle anılarımızın baş köşesine kurulmuş dikdörtgen dergi." Galiba bu tarifi biz de sıkça kullanacağız.


file

file

file

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

arapkadri

Yeni Üye
9 Mar 2011
18
34
Elinize sağlık bu güzel röportaj için:) Benim dikkatimi çeken Ali Borantay'ın Pehiç Pek'e Behiç Ak demesi:) Herhalde karıştırdı.
 

borkum

Yeni Üye
5 Haz 2014
73
108
Bu yazıyı dergide okuduğumu hatırlıyorum. Bu yazıdan birkaç yıl sonra, Türk mizahını yerlebir edecek Ertuğrul Akbay faciası yaşanacak ve mizah dergileri mitos bölünmeye uğrayıp bir daha asla bu yazıda bahsedilen şaşaalı günlerine dönemeyecektir.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
file


"Simplicissimus", Latince "en aptal" demektir; "basit", "yekpare" anlamında olan "simplex" sıfatının süperlatifidir ("simplex", "complex"(kompleks)in zıddıdır). Yani "düşünme yetisi, kavrama gücü en basit/en düşük düzeyde olan". Dergi adını, aynı adı taşıyan 17. yüzyılda yazılmış bir mizahî romandan almıştır (romanda başkarekterin adı "Simplicius Simplicissimus", yani "En Aptal Aptal"'dır). Maalesef, Mart 1933 bir grup SA'lı yayım ofislerini darmadağan ettikten sonra, onlarla anlaşmayı yeğleyip, tamamen apolitik ve hatta kısmen nazi yanlısı bir yayın çizgisi benimsediler; yahudi kökenli çalışanları işten atıldı, diğerleri 180°-lik bir u-dönüşü yaptılar.
Simplicissimus'un tüm sayıları pdf formatında ve aranabilir arşiv olarak sanal ortamda mevcuttur. Adresi:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,669
İstanbul
Lichtenberg üstadımızın da alıntıladığı son bölümün son cümlesi çok çarpıcı. İnsanı ürkütüyor, korkutuyor. Burada dile getirilen şeyi işaret eden çok fazla sayıda mesajla karşılaşıyorum bugünlerde. :(

Mşzah tarihimize bir not düşülmesi anlamında çok faydalı bir yazı olmuş. Yazının Çizgi Diyarı'nda yerini almış olması da elbette kıymetli.

Teşekkürler, üstadım.
 
Üst