Gırgır Dergisi İncelemeleri

fosil

Süper Üye
7 Ara 2015
1,183
3,521
Bilecik
Gırgır: Bir mizah dergisinde gündelik hayatın dönüşümü, 1972 - 1989
Yazan: Gökhan Demirkol

Eser Hakkında:
İletişim Yayınları, 182 sayfa, 2018 yılında yayınlandı.

Yayınevinin tanıtımında kitabın içindekiler kısmı ve ilk 25 sayfası yer alıyor.
Tadımlık olarak okuyabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.


Yazarın kitaba temel oluşturan tezi 2015 yılında tamamlanmıştır. 308 sayfadır.
Teze ilişkin özet bilgiler şöyle:
Bu çalışma kapsamında 1972-1989 yılları arasında yayınlanan Gırgır mizah dergisinde gündelik hayat pratiklerinin dönüşümü incelenmiştir.
Gündelik hayat pratiklerini oluşturan olgu, kavram ve tanımlamaları tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada ayrıca Gırgır mizah dergisinin Türk Basın Tarihi'nde durduğu yeri belirlemek amacıyla Türkiye'de mizah dergilerinin gelişimi de ele alınmıştır.
Gırgır, yakaladığı yarım milyonluk tiraj rakamları ile Türk Basın Tarihi'nde önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte Türk mizahının ve mizah dergilerinin mevcut anlayışını değiştirmiştir. 1970'li yıllardan itibaren Türk mizahın ve mizah dergilerinin yol haritasını "yerel mizah" şeklinde belirleyen bir yayın olarak Türk Basın Tarihi'nde yerini almıştır.
Gündelik hayat pratiklerinin dönüşümünü tespit etmek amacıyla Gırgır'ın yayınlanan bütün sayıları incelenmiştir.
Gündelik hayat çalışmaları noktasında Henri Lefebvre, Michel de Certeau ve Erving Goffman'ın çalışmalarından faydalanılmıştır. Çalışma sonucunda gündelik hayat içerisindeki pratiklerin "zaman", "mekan", "etkileşim" ve "deneyim" kavramları etrafında şekillendiği gözlemlenmiştir. Bu kavramlara ilişkin tanımlamalarda meydana gelen değişimler pratiklerin dönüşümü noktasında etkilidir.
Pratiklerin dönüşümünü sağlayan iç dinamiklerin yanı sıra toplumsal yapıyı sekteye uğratan dış müdahaleler de dönüşümü etkileyen unsurlardandır.
1972-1989 yılları arasında pratikleri dönüştüren belirleyici olay 1980 Askeri darbesidir.

Tez metnini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.


Yazar Hakkında:
Gökhan Demirkol, 1977 yılında Ankara’da doğmuştur.
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden 2003 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans çalışması olarak Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalında “Türkiye'de Tefrika Polisiye Romanlarda Siyasal Kültür Motiflerinin İrdelenmesi: ‘Ümit Deniz’ Örneği” adlı çalışmayı hazırlamıştır.
Aynı yerde doktorasını yapmış ve Nilgün Gürkan Pazarcı danışmanlığında “Gündelik Hayat ve Basın: Gırgır Mizah Dergisinde Gündelik Hayatın Dönüşümü (1972-1989)” isimli tezi hazırlayarak doktor unvanını almıştır.
2009 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesinde uzman olarak göreve başlamış, burada Güzel Sanatlar Fakültesinde 2016 yılında öğretim üyeliğine atanmıştır, halen aynı kurumda basın tarihi alanında çalışmalarına devam etmektedir.

Bazı diğer çalışmaları şunlardır:

“Osmanlı Çocuk Dergilerinde Dil Öğretimi: Çocuklara Talim Dergisi (1887-1888)” Gürkan Dağbaşı ile birlikte hazırladığı bu çalışma, 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum dergisinde 2017’de yayınlanmıştır.

“Türkçe Mizah Basınında İlk Polemik: Terakki ile Diyojen” Bu çalışma Mediterranean Journal of Humanities dergisinde 2017’de yayınlanmıştır.

“Çaylak Tevfik’in Çaylaklık Eseri: Asır Mizah Dergisi (1870)” Bu yazı Erciyes İletişim Dergisinde 2017’de yayınlanmıştır.

“Tanzimat Mizahının Sonu 1877 Matbuat Kanunu Tartışmaları ve Osmanlı’da Mizah Dergilerinin Kapanması” Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinde , 2016 yılında yayınlanmıştır.

“Türkiye’nin İlk Türkçe Mizah Dergisi Terakki” Gazi Akademik Bakış dergisinde, 2016 yılında yayınlanmıştır.

“Kurtuluş Savaşı nda Mizahın İki Cephesi Güleryüz Aydede ye Karşı” İletişim Kuram ve Araştırma Dergisinde, 2015’de yayınlanmıştır.


Ve Bonus:
Ezgi Tural tarafından hazırlanan, 2017 yılında yayınlanmış “12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin Karikatür Üzerinden Analizi Gırgır Dergisi Örneği” başlıklı yazı:
 

Ekli dosyalar

  • girgir kapak.jpg
    girgir kapak.jpg
    105.8 KB · Görüntü: 33

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Zamanında "Dünyanın üçüncü büyük karikatür dergisi" ünvanını alan Gırgır sanırım ülkemizde birçok kişinin çizgiromana başlamasında ya da diğer çizgiroman yayınları ile birlikte takip edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Küçükken biraderler Tarkan ve Karamurat ile birlikte Gırgır'da alırdı. Çizgiromana böyle başladık diyebiliriz.
Elinize sağlık azizim.
 
Üst