Dönem mizah dergilerinin gediklisi usta siyasetçi Süleyman Demirel vefat etti!.

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
X1QvQmF.png

Erken çocukluk, çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemimde siyaset yapan; yarım asrı aşan zaman diliminde kendisine has özellikleriyle ülke yönetimine damgasını vuran eski başbakan ve Cumhur başkanlarımızdan Süleyman Demirel hayatını kaybetti. Kendisi bir siyasi olarak ülkemiz için olumlu şeyler de, olumsuz şeyler de yapmıştır. Bu noktalara pek değinmek istemiyorum zira burası bir siyasi site değil de; mizah-çizgi roman sitesi... Değinmek istediğim konulara gelince... Kendisi mizah dergilerine en çok misafir olan siyasi figürlerimizdendi, öyle ki çocukluğumdaki Gırgır, Çarşaf, Fırt gibi mizah dergilerinin kapağına da sıklıkla misafir olurdu. Bazen ise kendisine diğer merhum siyasilerimiz eşlik ederdi. (Türkeş, Erbakan ve Ecevit)

Merhum Süleyman Demirel'in siyasi olarak aktif olduğu dönemlere göre siyasi üslup da maalesef çok değişti. Soru sorulmasına tahammül edemeyen siyasetçiler, zekice yapılan cevap manevralarını da unuttu. Geriye dönüp bakıldığında siyaseti mizah ile yoğuran, hazır cevaplığıyla, bir zeka inceliği gösteren Demirel, bundan sonra hafızalara kazınan sözleriyle de hatırlanacaktır.

Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinden unutulmayan bazı sözleri:

"Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir göl de değildir.", "Ben altı kere gittiysem yedi kere geldim.",

"Su mu daha değerlidir, benzin mi?. Tabii ki su. Benzin içilmez ama su içilir. Benzin vardı da biz mi içtik?",

"Türkiye'de petrol vardı da tankerlerin hortumuna ağzını dayayarak Nazmiye mi içti?",

"Bunun icabı vardır veya yoktur. Bu ayrı bir mesele. İcabı yoksa yine de fuzuli bir şey yapılmış olmaz. İcabı varsa Feminizim fevkalade bir şeydir",

‘’Yollar yürümekle aşınmaz’’, ‘’Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir.’’,

‘’Kan döken insanlar biz kan dökmekten vazgeçtik derlerse, iyi yaptınız, alın size bir mükafat verelim; denmesi mümkün değil. Kan döken insanlara aman vazgeçmeyin, kan dökmeye devam edin demek de mümkün değil. Kan döken insanlar bundan vazgeçerlerse, bu iyi olmadı demek de mümkün değil.’’,

"Avrupa Birliği'ne girmek isteyenler sınava alınıyor. Bulgaristan sınava giriyor, Atom bombası ne zaman atıldı diye soruluyor. 1945 diyor. Geçtin deniyor. Daha sonra Romanya sınava giriyor. Atom bombası nereye atıldı deniyor. Japonya diyor. Sen de geçti' deniyor. Türkiye'ye sıra gelince, atom bombası atıldıktan sonra ölenlerin isimleri, soyadları,doğum yerleri, mesleklerini söyle' deniyor."

Günahlarıyla, sevaplarıyla bir dönem kapandı. Allah taksiratını affetsin..
 
Son düzenleme:

egitimonemli

Aktif Üye
10 Mar 2012
284
565
Her insan makamı ne olursa olsun bir gün musalla taşına bir parça bez ise , sıfatlarından arınmış olarak sade bir "kul" olarak getirilir ve ; "nasıl bilirdiniz?" sorusu ile dünyadaki son ahirete başlangıç sorgusuna alınır...
Allah ameli ile muamele etsin...
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,945
23,744
Kıbrıs
Neredeyse 50 yıl Türk siyasetine damga vuran bir liderdi.Ölümünden birkaç ay önce ansızın KKTC'yi de ziyaret etmişti.Zorlukla yürüyordu.Önce merhum cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın mezarını ziyaret etmişti.O sıralar"bu hasta haliyle niye geldi?Acaba önemli bir mesaj mı getirdi?"diye merak etmiştim.Belli ki buradaki soydaşlarına veda ziyaretine gelmişti.Allah rahmet eylesin.Nur içinde yatsın...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
Bir dönemin simgelerindendi, ilk mitingi veya mitinglerinden biriydi tanışmam Saraçhane parkında Bozdoğan Kemerinin önünde .
Bizler gibi çizgi tutkunlarının yaşantısında Mizah dergilerinde karikatürlerde,taklitlerde ki karekteristik özellikleri sayesinde neredeyse her yeteneğini sergileyenin vazgeçilmez öznesiydi.
Mizah içeren yanıtları o yıllarda canımızı fazlasıyla sıksa ya da sıktığını sanmış olsak bile ardından bakınca ve hele bugünlerde katı hoş görüsüz yok edici yakıcı tavırların sergilendiği ortamda farklılığını anlıyorum-uz.
Gelen gideni hem ne aratıyormuş meğer.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Arka arkaya iki cumhurbaşkanı vefat etti. Yakın tarihlerde Necmettin Erbakan'ı yitirmiştik. Ecevit hala aklımdadır. Yaşı genç kardeşlerimizin çoğu ülkemizde ilelebet tek tip yönetici tek tip siyasetçi olduğunuı düşünüp yaşayarak büyüdüler. Oysa biz geniş bir yönetim yelpazesinin güzelliklerini ve çirkinliklerini yaşayarak büyüdük. Bunun son temsilcilerinden Süleyman Demirel'i de kaybettik. Allah rahmet etsin.

Lami Tiryaki
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,635
Günahlarıyla sevaplarıyla yaklaşık 60 yıla damgasını vuran bir siyasetçimizdi. Belkide onun kadar kimsenin karikatürü çizilmemiştir. Kimseyede kırıldığını veya şikayetçi olduğunu duymadım.

Rabbim günahlarını affetsin. Bir çınar daha aramızdan ayrıldı.
 
Üst