millet kütüphanesi

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,147
4,519
Bugün açılıyor .
Dünyanın dört bir yanından ilgi çeken kütüphane haberlerini sizlerle buluşturmaktan büyük bir keyif duyuyoruz. Bunların yanı sıra, Türkiye’de de kimi zaman dikkat çeken adımlar atılabiliyor. 20 Şubat 2020 tarihinde Ankara’da açılacak Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi de bunlardan birisi.

Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olarak tanımlanan kütüphanenin dikkat çeken bir diğer yanı ise 7 gün 24 saat ziyaretçilere açık olacak olması.
Mimari açıdan Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş akımlardan etkilenen Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile birlikte pek çok davetlinin katılımı ile açılacak.

Kütüphanedeki Rafların Toplam Uzunluğu 201 Kilometreyi Buluyor
Hazırlıkları 2016 yılında başlayan kütüphane, 125 bin metrekare kapalı alana sahip. Kütüphane, aynı anda 5 bin ziyaretçiyi ağırlayabilecek. İçerisinde 4 milyon basılı, 120 milyondan fazla da elektronik yayın, 550 bin e-kitap ve nadir eser yer alıyor.
Kütüphane aboneliği sayesinde basılı kaynaklarla birlikte, elektronik kaynaklar için de abonelik sistemiyle kütüphaneden istifade edilebilecek. 100 değişik ülkeden toplamda 134 farklı dilde basılı eser ile 120 milyon makale ve rapor; toplam uzunluğu 201 kilometreyi bulan raflarda barındırılıyor.
Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olmakla birlikte barındırdığı koleksiyon ve vereceği hizmetlerle, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne e-Devlet Üzerinden Üye Olunabilecek
Kütüphaneye üye olmak için e-Devlet kullanılabilecek. Yabancı uyruklu vatandaşlar da pasaportları karşılığında geçici giriş kartları edinebilecek. Yeni kimliğe sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kütüphane girişindeki turnikelerden yalnızca kimlik kartlarını okutarak giriş yapabilecek. Eski kimliklere sahip kişiler ise girişteki bankolardan hızlı giriş için ayrı kartlar edinebilecek.
Kütüphane her yaştan okura hizmet verebilmeyi hedefliyor. Bu amaçla 5-10 yaş arası ziyaretçilere özel Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası okurlar için Gençlik Kütüphanesi yer alıyor. Ayrıca Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane ve Kitap Şifahanesi gibi bölümler Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin bölümlerinden bazılarını oluşturuyor.
Kütüphane alanları dışında 500 kişilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları da ziyaretçilerin kullanımına açık olacak.
Tarihteki 16 Türk devletini temsil etmesi için 16 sütunun bulunduğu Cihannüma Salonu, 3 bin 500 metrekare alanda, 224 kişilik oturma kapasitesi ve 200 bin kitaptan oluşan koleksiyona sahip. Bu bölümde çeşitli ülkelerden getirilen, ilgili bölgenin kültür ve tarihini anlatan kitaplar “Dünya Kitaplığı” başlığı altında yer alacak.
 
Son düzenleme:

seneca66

Kıdemli Üye
18 Haz 2009
189
594
Ne Güzel

Övünç kaynağı.

120 milyondan fazla da elektronik yayın

Yayınları merak ediyorum.
Tarih meraklıları bayram günü sayalım.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,644
Bence ankara için gereksizdi, buraya harcanan bütçe ile milli kütüphane nasıl işlevliğini artırılabilirse ona harcanmalıydı.

Şimdi bende baktım ama ne yazıkki e devlet uygulamasından bilgisayarım da tc numaram ile giriş yapamadım.

Ama doğru biz e devlette acaip ilerledik, muhtemelen ben yanlış yapmışımdır.
 
Üst