Ülkü tamer'i kaybettik

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,322
Büyük şair , oyuncu , çevirmen büyük ustayı kaybettik.Şiir dünyasının 2.yeni şiir akımının en önde gelen temsilcilerinden birisiydi.Bir çok şiiri defalarca bestelenmişti.Çok üzgünüm gerçekten çok üzgünüm.Böyle değerler kolay yetişmiyor.Özellikle Çocuk dergiciliğine katkıları inanılmazdı.
Sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı merhuma Allah'tan rahmet diliyorum.

Seher Yeli Çık Dağlara
Güneş Topla Benim İçin
Haber İlet Dört Diyara Canım
Güneş Topla Benim İçin
Umutların Arasından
Kirpiklerin Karasından
Döşte Bıçak Yarasından Canım
Güneş Topla Benim İçin
Seher Yeli Yar Gözünden
Havadaki Kuş İzinden
Geceleri Gökyüzünden Canım
Güneş Topla Benim İçin (Ülkü Tamer)

ÜŞÜR ÖLÜM BİLE

Bir ormanda tutup onu
Bağladılar ağaca
Yumdu sanki uyur gibi
Gözlerini usulca

Bir soğuk yel eser
Üşür ölüm bile
Anlatır akan kanı
Beyaz sesiyle

Diz çöktüler karşısında
Sonra ateş ettiler
Parçalanan yüreğine
Yuva kurdu mermiler

Bir soğuk yel eser
Üşür ölüm bile
Anlatır akan kanı
Beyaz sesiyle

Gelip kondu bir güvercin
Ellerine o gece
Kırmızı bir çelenk oldu
Bileğinde kelepçe

Bir soğuk yel eser
Üşür ölüm bile
Anlatır akan kanı
Beyaz sesiyle



Ülkü TAMER

Uçakları nedeyim
Gökkuşağı gönder bana
Senin olsun süngülerin
Gül dikeni yeter bana.

Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur eller bana
Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur kardeş olur eller bana.
Silahları nedeyim
Benim sevgim mavzer bana
Suya attığım çiçekler
Bir gün olur döner bana.
Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur eller bana
Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur kardeş olur eller bana

Ülkü Tamer

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Kıymetli sanatçının kaybından üzülmemek
elde değil. Yukarıdaki dizeleri çok çok
dinlemişimdir. Yakınlarına başsağlığı
ve sabır dilerim.
 

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,980
Şiirleri ile büyüdüğümüz büyük şaiir'e Allah'tan rahmet,sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum..
Ruhu Şad mekanı Cennet olsun..
 

semihd

Kıdemli Üye
7 May 2011
156
361
Çok büyük bir şairdi. Şair olmasının ötesinde çok örnek alınacak bir kişilikti. Üstelik bizim gibi çizgiroman tutkunlarının üzerinde çok büyük emeği vardı; Milliyet Çocuk dergisinin bizlerle buluşmasında payı büyüktü. Çok üzgünüm.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Allah rahmet eylesin!..
Bir ustayı daha kaybettik.
Yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum.
Nur içinde yatsın...

52308R.gif
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Ne zaman bir yerde adını duysam, içimi sımsıcak bir duygu kaplar ve de her seferinde Allah'tan ona daha uzun ömürler vermesini dilerdim.. Vefat haberini okuyunca çok üzüldüm, sanki yüreğimden bir parça kopmuşcasına.. Ruhun şad olsun Ülkü amca, Tele Yunus'a selamlarımızı ilet...
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Milliyet Çocuk Dergisi’nin 1977-1981 arası diyebileceğimiz ikinci yayını (ya da comcis sever arkadaşların sevebileceği deyimle Vol II) efsanedir. Milliyet Çocuk Dergisi’ni Milliyet Çocuk Dergisi yapan dönem bu dönemdir.

1978-1982 yılları arasında ilkokul ve ortaokul arkadaş grubumuzda bir kısmımız Milliyet Çocuk, bir kısmımız Tercüman Çocuk dergisi alırdık. Aramızda değiş tokuş yapar, okur, Urfa’nın hayatlı(avlulu) evlerinin bodrumlarındaki sığınaklarımızda biriktirir, arada bir sevmeye giderdik. Açıkçası Milliyet Çocuk, Tercüman Çocuk dergisine göre hazmı daha zor bir yayındı. Tercüman Çocuk bol çizgi roman, daha yüzeysel yazılarıyla su gibi akar çabucak tüketilirdi. Milliyet Çocuk öyle değildi. Okurken mutlaka düşünmek te gerekirdi. Çevre konusundan Türkiye’nin haberi yokken Atilla ve Devrim Alpöğe’nin Mehmet’in Çevresi başlıklı sürekli yazı dizisi çevre bilincimizi oluşturmaya başlamıştı. Şu yazar kadrosuna bakar mısınız? Halit Kıvanç, Müjdat Gezen, Mümtaz Zeki Taşkın, Orhan Boran, Hulusi Tunca, Recep Bilginer, Talip Apaydın, Yalvaç Ural, Aziz Nesin, Tomris Uyar, Umur Bugay.... Say say bitmiyor. O zamanın bolluğunda biz bunları sıradan harcı alem vakalar zannediyorduk. Oysa çocuk yaşımızda önümüze sunulan hazineyi farkedememişiz. Değerini şimdi anlıyoruz. Böylesine bir yıldız kadroyla günümüzde çocuk dergisi çıkarmayı bir hayal eder misiniz? Edemezsiniz tabii. Çünkü bunu hayal etmek ve yapabilmek için Ülkü Tamer olmak lazım!

Evet, bu muhteşem organizasyonun arkasında Çetin Emeç-Ülkü Tamer isimleri vardı. Dergideki süreli yazılar, klasiklerin çizgi romanları, Larry Yuma’lar vb... günümüzde dahi cep telefonundan iki paragrafı zor okuyup hazmedebilen yetişkinlere ağır gelecek bir müfredattır. Ülkü Tamer bize böylesine üstün böylesine müthiş bir kültür eğlencesi sunmuş tam beş yıl boyunca. 1979-1980 yıllarında İsmail Cem ekolünde zirve yapmış tek kanallı TRT ekranının süslediği hayallerimizi, Ülkü Tamer Tele-Yunus sayfalarıyla kalıcı eğlenceye dönüştürüyordu. 1978 yılında Bodrum Takımı isimli oyuncularının tamamı veletlerden oluşan, ki bunlardan biri Zeynep Casalini idi, foto romanın yönetmenliğini yapmış dergide yayınlatmıştı. Pek çok çağdaş masalı ve öykülerin türkçe çevirileri ve kendi yazdığı öyküleriyle, derginin sadece yönetiminde değil icraatında da önemli yer sahibi olmuşu usta yazar ve şair. Milliyet Çocuk, sadece çocukluğumuzun bir efsanesi değildir. Hala kızımla yatmadan önce Orhan Boran’lı Yuki maceraları okuyoruz. Hala Müjdat Gezen’in Aptal Hamdi’sini okuyup gülümseyerek düşünüyoruz....

1985-1991 yılları arasında ODTÜ’de geçen yıllarımda Zülfü Livaneli kasetleri başucumdan ayrılmazdı. Kulağımda walkmanim, habire Güneş Topla Benim İçin, Memik Oğlan, Atlının Türküsü’nün güzel tınılarıyla organik kimya çalışmalarıma eşlik ediyordu. Ben o şarkıların sözlerini kitaplığımda da saklıyordum. Ülkü Tamer’in Yanardağın Üstündeki Kuş isimli kitabını yayınlandığı gün almış ve neredeyse tüm şiirlerini ezberlemiştim.

Su başında bir gül açar
Dikenine sorar seni
Karanlıkta beyaz kuşlar
Yıldızlarda arar seni...

gibi düz anlatımlı insanın içine işleyen şiirleri çok güzeldi. Ama ben asıl epik anlatımlı sürrealist öykülü şiirlerine bayılıyordum. Simgesel anlatımla o kadar fantastik olaylar anlatıyordu ki... ODTÜ’nün çok bilmiş sosyalistleri “güzel filan ama eften püften şiirler de çok bu kitapta” diye burun kıvırırken, bu şiirleri anlayabilmek için çocuk ruhlu olmak gerektiğinden bihaberlerdi. Usta, o epik destansı şiirlerini biz çocuk ruhunu kaybetmemişlere yazıyordu. Çocuk ruhunu kaybetmiş ya da hiç yaşamamış yetişkinlerle işi yoktu zaten...

Her Milliyet Çocuk okuyuşumda, şiirlerinden yapılmış her besteyi dinlediğimde ustayı hep yeniden yeniden hatırlayıp gülümsedim. Yanardağın ağzından gönderdiği kuşa ben de yazdığım mesajı bağlayıp gönderdim durdum.

Geçen hafta gönderdiğim kuş geri gelmedi. Ustayla birlikte yanardağın içinden diğer evrenlere göçmüşler. Kirlenen dünyadan tertemiz uçup gitmişler. Huzur içinde yat usta...

Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,322
Milliyet Çocuk dergileri her zaman söylediğim gibi ; bu kalitede gazete bile basılamıyor şu anda.
Ülkemizde ki çocuk dergiciliği bir kenara bana göre kültür hayatına katkıları inanılmazdır.
Lami beyin yukarıda bahsettiği isimlerin tamamı kendi alanlarının zirvesinde ki isimler.
Bu isimlerden de başka bir kalite beklenemezdi zaten.Bu nedenle yayın hayatına son vermiş bulunsa da bizim için halen devam ediyor.Aşılmaz örneklerden biri olarak çoktan kültür tarihinde ki yerini almış durumda.Ben kendi adıma bu serinin tamamlanabilmesi için elimden geldiğince çaba sarfettim.Özellikle Petranyus'la birlikte uzun tarama zamanlarımız oldu.Bazı ciltleri parçalamak zorunda kaldık.En azından 1983 yılını nihayete erdirdik.300 DPİ tarama yaparak bu dergileri bizden sonraki kuşaklara aktarmak konusunda bir çaba içine girdik.
Muhasebesini yapacak olursak bir beklentimiz olmadığı için sonuçlarını çokta önemsemedik bizim için sadece ve sadece kayıt altına alınması çok önemliydi.Bir miktar emeğimiz geçmiş bulundu.
Ancak her ne hikmetse bizim el attığımız seriler genelde raytingleri düşük ve takip oranı az olan seriler bu nedenle motivasyonumuzu elimizden geldiğince yüksek tutmaya çalıştık.
Milliyet Çocuk - Ülkü TAMER bağlamında ne kadar değerli eserler üretilmiş.Kalite budur işte diyor insan kalite tamda budur.Kesinlikle örnek alınması gereken bir yayındır.
Daha önce Diyar Çocuk olmayacakmı şeklinde bir küçük tartışma açmak istemiştim.Olabilirliği paylaşılmıştı.Umarım bu projede hayata geçer.
Eski yayın kalitesinde haftalık bir çocuk dergisi şu anda piyasada satılan ancak çocuk dergisi olarak nitelemenin mümkün olamayacağım dergilere bir örnek olur.
Kendimi yinede şanslı sayıyorum.Çizgi romanların altın çağından , çocuk dergilerinin krallığından geliyoruz.
Şİmdi ki çocuklar ne yazık ki bu duyguları yaşayamıyorlar.
Benim bütün hayatım resim - şiir - roman gibi edebi türler arasında geçmiştir.Olabildiğince kitap okumaya çalışırım.Alabildiğimce kitap almaya çalışırım.
Hala çocuk kalabilenler için büyük sanatçı Ülkü TAMER bir efsanedir.
Çizgisiz roman , romansız çizgi olmaz.
Selam ve saygılarımla.

 
Üst