ABD Her "tweet"i Artık Arşivlemeyecek!

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
613
3,374
vjRdaz.jpg
 
Son düzenleme:

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
524
6,384
100 bin ayrı çizgiroman arşivi...
yani 100 bin değişik isimli çizgiroman...
ve herbirinin de serisi var...
banka soyacaklarına bu kütüphaneyi soysalar sanırım getirisi daha yüksektir...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321
Sözün bittiği yer. Bilgiye, belgeye değer veren, geçmişlerini önemseyen, yaşadıkları gezegeni merak eden, keşfeden ülkelerin gelişkin ülkeler olmasına şaşırmamalı. En önemsiz gibi görünen belgeleri bile toplamışlar, korumuşlar, restore etmişler, kataloglamışlar vs. Üstelik bunların çoğunu da dijitalleştirip bazılarını bilgisayar ortamında herkesin kullanımına açmışlar. Tweetleri bile arşivlerdiklerini bilmiyordum, sayenizde öğrenmiş oldum sevgili "Motion" üstadım. Öyleyse bu adamlar "efemera" malzemelerini de haydi haydi topluyorlardır (İstanbul'un ilk tramvay biletleri var mıdır acaba onlarda? Varsa şaşırmam!) Ben bir ara Kongre Kütüphanesi'nin dijital arşivinde çok gezinirdim, ama epeydir unutmuştum, bu makale vesilesiyle tekrar arşive girdim, tekrar hayran oldum. Hattâ 2014'te bu arşivden çıkarttığım 1935 yılına ait 2 ciltlik Kapadokya Seyahati Fotoğraf Albümünü Çizgi Diyarı'nda paylaşmıştım (şurada: Trip to Cappadocia, 1935 Vol.I-II). Türkiye ile ilgili İlginç fotoğraf koleksiyonlarından biri de "II. Abdülhamid Koleksiyonu", 1880-1893 yılları arasında çekilmiş 1800'den fazla fotoğraf var, ülkenin bir döneminin görsel belgesi. Yabancıların dünyayı bizden iyi tanıdıkları kesin. Profesör Celâl Şengör galiba konuşmalarında, Osmanlı'nın gerilemesini yeterli coğrafya bilmemesine, dünyayı iyi tanımamasına bağlamıştı. Adamlar topluyor, biz dağıtıyoruz. Son yıllara gelinceye kadar Berlin'deki "Bergama Müzesi" ile ilgili bir haber okuduğumda cinlerim tepeme çıkardı, çok üzülürdüm. Adamlar koca tapınağı Bergama'dan parça parça söküp götürmüşler, ona özel bir de bina yapmışlar, restore etmişler, koruyorlar. Şimdi diyorum ki, iyi ki de götürmüşler. Uzaklarda da olsa hiç olmazsa muhafaza altına alınmış. Ya burada kalsa ne olacaktı, mermer sütunlar ya köy evlerinin temel taşları olarak ya da çeşme yalağı olarak kullanılacaktı. Onu yabancılara hibe edenler hiç olmazsa 100 yıllığına filan verselerdi, şimdi geri getirilmesi mümkün olabilirdi.

Ab_Ha_coll_lib_Congrss.jpg


Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi" de ilginçtir. Bu yıl 25 filmi daha arşive kabul etmişler, aralarında "Spartacus" de var "Titanic" de. Bir de 1967 yapımı Sidney Poitier'li "Guess Who’s Coming to Dinner" (Bizde "Beklenmeyen Misafir" adıyla gösterildi) var ki biz ABD de ırk sorununun hâlâ bir sorun olmaya devam ettiğini o filmden öğrenmiştik, meğer sorun bitmemiş.

Bu belgeleri tam olarak nasıl dijitalleştirdiklerini de hep merak ederim. Gerçi fotoğrafları nasıl taradıklarıyla ilgili sağda solda bazı videolar seyretmiştim. Hangi marka tarayıcıları kullanıyorlar, standartları nedir vs. Çok titizlendikleri açık, zira fotoğraf taramalarını birkaç ayrı çözünürlükte sunmuşlar.
 
Son düzenleme:
Üst