Bunları biliyor musunuz?

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
997
3,280
Tespit edilemedi
Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu

4A: Eski sistemde SSK’ya prim ödeyenler (yani herhangi bir iş yerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlar),

4B: Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler (hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar),

4C: Eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, (devlet memurları) ya da

Yeşil kartlı (yani eski SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'na bağlı çalışmayan veya emekli/dul/yetim aylığı almayanlar) değilseniz

25 yaşını geçmiş ve işsizseniz ya da para sıkıntısı olmadığından çalışmıyorsanız ya da 25'ini aşmış henüz çalışmayan bir evladınız varsa e-devletten genel sağlık borcunu öğrenebilirsiniz.



Son gelişmeyle birlikte, sağlık hizmetinden yararlanmak için 25 yaşından büyük işsiz kalanlar, işsiz geçen günleri için borçlu olacak, borcu 30 Nisan 2018 tarihine kadar ödenmezse, gecikme faiziyle birlikte haciz yoluyla ödenmek durumunda kalacaktır. Tanıdığınız avukat veya hukukçulara sorup detayları öğrenip hiç değilse kendi planınızı yaparsınız. Kanun metni resmi gazetede mevcuttur.

Şayet borç bilinmiyor veya ödenmezse sağlık hizmetlerinden yararlanılmıyor. Kimse ne zaman hastalanacağını ya da sakatlanacağını bilemez. Özel hastane de parasıyla hizmet alsanız bile borcunuzu ödemekle yükümlüsünüz.

Gelir testi ihtiyari olarak yaptırılırsa, ikamet ettiğiniz evdeki 18 yaşı üstü hane halkının herbiri için evi, arsası, arabası varsa, tahmini fiyatı, maaşı veya kira geliri varsa miktarı bildirilmek suretiyle hesaplanıyor.

Mesela kabaca, 30 yaşında işsiz biri sadece babasıyla ya da annesiyle kalıyorsa, kendisi işsiz ama annesi emekli maaşı alıyorsa, örneğin 1.400TL, bu miktar evde iki kişi olduklarından ikiye bölünerek -ortalaması alınarak- hesaplanarak 1.400TL/2 = 700TL olur. Bu kişi başına düşen gelir miktarıdır. 700TL > 592TL olduğundan bu 30 yaşında baba evinde kalan işsiz, işsiz kaldığı sürenin borcunu 53TL'den ödemekle yükümlüdür.

Unutmayalım ki bu 30 yaşındaki işsiz, işsiz olduğundan ailesine yük olmaktadır. İşsiz olduğundan borcunu aylık 53TL babasına ödetmek durumundadır. Yüzü varsa.

Diğer bir değişle, evladı 30 yaşında olup iş bulamayan bir baba, evladının iş bulamadığı günlerin borcunu aylık 53TL ödemek durumundadır.

Bu konuda pek bilgilendirme yapılmıyor sosyal medya da.

Son haliyle herhangi bir sigortası (4A, 4B, 4C) olmayan 25 yaşı üzerinde çalışmayan biri, işsiz kaldığı her ay için 53TL'den hesaplanan birikmiş borcunu faizsiz ödeme yükümlülüğündedir. Nisan 2018'den sonra faiziyle ödemek zorunda kalacaktır.

Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yürürlükteki bir kanunu vatandaş olarak herkesin bilmesi gerekmektedir.

Ödeyip ödememek konusunda benim de bir fikrim yok. Bir öneri de bulunamam. Durum bu.

İsterseniz bu yazıyı okumadan silebilirsiniz.
 

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
2016 verilerine göre işsizlik fonunda biriken 101 milyar liradan sadece 13 milyarı işsizlere dağıtılmış.
Kalan paraları bütçedeki açığı kapatmak için kullanıyorlar...
İşçinin parasını kendileri yiyorlar...
Böyle bir sistem dünyanın hiç bir yerinde yok...​
 
Son düzenleme:

fatihcetin

Aktif Üye
22 Haz 2015
349
621
atanamayan öğretmenim ve neredeyse 4-5 aydır aylık 60 tl sağlık borcu ödüyorum ve üniversitedeyken aldığım 12-13 bin tl kredi borcum var. ne yapacağım bilmiyorum hakikaten? iş güç de yok ortalıkta. evde oturmaktan yoruldum 1 yıldır.
 
Üst