Penguen kapanıyor!!!

nicomedes

Onursal Üye
30 Nis 2014
880
3,915
İzmit
Selamlar,
Hürriyet gazetesine şimdi düştü.

dik913hdv1hch8r08.png
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Böyle hoşgörüsüz bir ortamda alım gücünün sıfırlanmaya başladığı ve korku ikliminin iyice hissedildiği bir dönemde mizah bu topraklarda yaşamaz,yaşatmazlar.
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
564
2,497
Anadolu Yakası
Bence mizah dergileri hangi gerekçeyle kapanırsa kapansın, basılı yayın olarak kapansa da dijital ortamda faaliyetlerini sürdürebilmeli, dileyen üye olmalı, hem arşivlerine ulaşma imkanı olur, hem de basılı olduğu zamankinden daha az olan sayıda karikatür vererek yayınına devam edebilir. Bir de acaba Asil Nadir'in şirketleri battığında Hıbır'ın H.B.R. Maymun olarak çıkması gibi bir olasılık var mı ya da herhangi bir gazetenin daha az sayfalı eki olarak yayın hayatına devam edebilir mi diye düşünmek lazım.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,395
6,522
Ankara
Bunda biraz da bu insanların emeklerinin (karikatürlerin) teklifsizce ve telifsizce ortada dolaşması olduğunu düşünüyorum. Önüne gelen karikatür sitesi/sayfası kuruyor ve bu kişilerin emekleri üzerinden gelir elde ediyor. Bunun hukuki yaptırımı nedir ne kadardır bilmem; ama böyle giderse diğerlerinin de peşi sıra kapanacağını öngörmek çok da isabetsiz olmayacaktır diye düşünüyorum.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
Bunda biraz da bu insanların emeklerinin (karikatürlerin) teklifsizce ve telifsizce ortada dolaşması olduğunu düşünüyorum. Önüne gelen karikatür sitesi/sayfası kuruyor ve bu kişilerin emekleri üzerinden gelir elde ediyor. Bunun hukuki yaptırımı nedir ne kadardır bilmem; ama böyle giderse diğerlerinin de peşi sıra kapanacağını öngörmek çok da isabetsiz olmayacaktır diye düşünüyorum.



Bu derginin o nedenle kapandığını sanmıyorum. 21 yıllık "GırGır" 1993'te kapandığında Türkiye'de doğru dürüst internet yoktu, daha doğrusu dial-up internet bağlantısı yerlerde sürünüyordu (ADSL 2000'lerde başladı), yani paylaşım yapılacak bir hızı yoktu, GırGır yine de kapandı. Dergilerin buna gelinceye kadar bambaşka kapanma nedenleri vardır. İnternetteki parça paylaşımlar derginin tirajını etkilemez, tam tersine merak uyandırarak (bir tür teaser) dolaylı reklamını yaparlar ve büyük olasılıkla derginin satışını arttırırlar (şeyh uçmaz müritleri uçurur!). Tabii dergi iyiyse. Bu fenomeni Batı çok iyi öğrenmiş galiba. Dergilerin Haziran sayıları bile şu anda internette dolaşıyor. Bunlar ya yemleme yapıyorlar, yani dergiyi netten okuyunca benimseyip abone oluyorsun (uyuşturucuyu da önce ücretsiz verirler! Alışınca da fahiş fiyata!) ya da dergilerdeki reklam verenlerden dolaylı olarak eksik tirajın parasını alıyorlar! Ben de anlamadım ama yayın hayatları hiç bitmiyor! Bizde kitap ve dergilerin insanların kazancına göre görece pahalı olmasının da etkisi var. Dergiyi neden pahalı satıyorsunuz deyince hemen zıplıyorlar ve ABD'deki dergi fiyatlarını örnek veriyorlar, orada bizden çok daha pahalı diyorlar. Oysa ABD'de asgari ücret de 12.000 liraymış (3.120 dolar) dediğinde cevap veremiyorlar. Türkiye'de asgari ücret 1400 lira, o da çalışacak bir işin varsa. Söylenecek bir şeyleri kalmamış da olabilir. Yeni bir şeyler üretemiyor olabilirler. Eski Fırt'ları, Gırgır'ları vb her gün okuyoruz, ama nostaljik saiklerle. O dergiler şimdi çıksa birkaç yüz tane satmaz, onları da bizler satın alırız muhtemelen. Onlar kendi zamanlarında değerliydiler. Gırgır ortalama 500.000 satıyordu, üstelik haftada. Dünyada Mad (ABD) ve Krokodil'den (SSCB) sonra üçüncü büyük tiraja sahipti, Mad üstelik yılda 8 sayı çıkıyordu (GırGır 52 defa)! Reklam almayan bağımsız bir dergi çıkarmanın güçlüğünün farkındayım, onları da fazla suçlayamıyorum. Ama Türkiye'de mizah dergilerinin hayat evreleri Evrendeki yıldızların hayat evrelerine benzer. Bazı yıldızlar ölünce patlar, yıldız tozlarından başka yıldızlar, gezegen sistemleri doğar, bu böyle sürer gider. Uygun bir iklim oluşunca göreceksiniz o dergiden ve başkalarından ayrılan elemanlar başka bir dergide buluşacaklar, tutacaksa tutacak, olmazsa bu döngü sürüp gidecek. Meşrutiyet döneminden sonra en fazla sayıda mizah dergisi son 30-40 yıl içinde çıkmıştır herhalde, çoğu da birbirinin içinden doğmuş dergilerdi.

 
Son düzenleme:

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Bundan bir kaç sene önce
Amerikan Mad dergisine abone olmuştum.
Ödeme kanalında sorun olduğu halde
üç ay boyunca her ay dergilerini bedava gönderdiler.
Okuyucuya değer budur arkadaşlar.
Bizdeki dergiler eskiden gazete fiyatına
ekmek-peynir gibi satılırdı. Herkese ulaşırdı.
Dağıtımı bahane edip fiyatlarını kat kat artırdılar.
Üstüne toplumdaki geri yöndeki farklılaşma eklenince....
Gerisini siz de biliyorsunuz...
Bayilerde 1 tl ye satılan Mizah dergilerini görmek istiyoruz!!!
Eskisi gibi satılsın diye...​
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,776
Son sayısını aldım Penguen'in. Uzun zaman önce okumaktan zevk almadığım için vazgeçmiştim.

Eski hamam, eski tasmış.

Dünyada yankılar uyandıran bir referandum yaşamışız. Mizah dergisinde tık yok, tek bir karikatür bile yok referandum hakkında.

Toplumsal tepkileri dile getiren bir tek karikatür yok, muhalefet adına hiç bir şey yok.

Ama ben almaktan vaz geçiren şeyler dopdolu.
Ufak bir tebessüm bile uyandırmayan küfürlü, koydumlu, ipnecikli, soktumlu, sıçtımlı sözde karikatürler, espricikler...

Mizah dergileri çağın toplumunun çok gerisinde kalmış. Toplumla hiç bir bağları yok. Marjinalliği seçmişler ve tirajları da haliyle marjinal düzeyde. Marjinal bir çevrenin kahramanları olmuşlar.

Oğuz Aral ve yetiştirdikleri, toplumun tam göbeğindeydiler. Pazarda, vapurda, dolmuşta, otobüste okunuyorlar, toplumun nabzını ellerinde tutuyorlardı.

Benim kişisel görüşüm bu şekilde. Başka dostlar farklı düşünebilir, başka nedenler bulabilir mizah dergilerinin toplumda bir karşılık bulamamasına.

Toplumda marjinallerin de yer bulması, dışlanmaması gerektiğine inanıyorum. Onlar da toplumun bir parçası ve varlıklarını sürdürebilmeliler. Bu nedenle Penguen de keşke varlığını sürdürseydi.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,619
hiçbiryerde :)
Scanfan üstadın tefrika olarak yayımladığı testusların bir kaç gün önceki bir sayısında, bundan "yüz yıl" önce çıkan bir mizah dergisinin elli bin tirajı olduğu belirtiliyordu. Tarih düz bir çizgi gibi ilerlemiyor diye düşünüyorum.
 

abdullahersoy

Aktif Üye
19 Ocak 2012
311
667
Sayın Profesör Hangi yayın organı muhalefet yapabiliyor
Soluğu kodeste alıyorlar. Hemen darbeci veya başka bir yafta yapıştırılıyor.
Bir parti genel başkan adayımısın. En birinci darbecisin. Bu zihniyet Referandumlada değişmedi. Seçim hileleri bir yana halk kendisini değiştirmek istemezse bana göre çürüyüp yok olacaktır. Ne dergi ne gazete okunur. Nede farklı düşünenlerin insan olduğu kabul edilir.
 

nokya

Kıdemli Üye
10 May 2009
100
57
Mizaha düsman kafalar ne yazikki 15 seneden beri iktidarda. Bu baskilarin sonucu olarak mizah kültürümüz can cekisiyor. Hosgörüden yoksun iradenin sonucu. Yazikar olsun. Olan genc insanlara oluyor.
 
Üst