TRT Arşivleri açılıyor...

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
trtarsivq9u6q.jpg


31 Mart tarihinden başlayarak, TRT'nin bütün arşivindeki programlar dijital olarak erişebilir olacak.

Web sitesi:

Facebook sayfa adresi:
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Benim çok merak ederek, aradığım 1970 yapımı arkası yarın,
" SİYAH LALE " isimli tiyatro oyunu
ve benzeri radyo tiyatrolarına da erişmek mümkün olacak mı acaba?
Bu konuda kesin bilgimiz var mı?
 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,444
8,365
İzmir
Geçen gün bir arkadaşımla birlikte aradığımızda, film başına 25 TL gibi bir fiyat vermişlerdi bize. Pahalı geldi açıkçası. Netten 1080p indirmek varken film başına 25 TL vermek pek akıl kârı değil sanırım.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
Gerçekten "bütün" arşiv kayıtları mı?

Burada gene bir seçme ve eleme yapılır herhalde; "sakıncalı" sayılanlar falan gösterilmez....
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
Aslında bence TRT'nin ayrı bir TV kanalı açıp, hem dijital (uydu, kablo, vs), hem de karasal yayın ile bu projeyi desteklemesi, gerek reklam geliri gelmesi, gerekse de erişim noktalarını artırması adına bence yararlı olur. Bir de tabi işin en önemli boyutu HD faktörü, yani eski bantların dijitalleşmesi yanı sıra acaba HD'ye uyumlu ve temizlenmiş görüntü olanağı var olacak mı? Böyle birşey olursa, daha çok talep görür.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,910
ordu-turkey


HD faktörü maalesef mümkün değil. Alman RTL kanalı da bunu çözemedi çünkü çözünürlük farklı. Alman RTL kanalı eski arşiv görüntülerini bozulmadan seyirciye sunmak için iki yana siyah bant atıp görüntüyü ortada sabitliyor. Youtube'da bazen bunu yapıyor! Bunu şuna benzetebilir siniz; Eski TV'ler de cinemascope filmler oynatıldığında alt ve üstte siyah şerit olur işte eski kayıtları (bunlar standart 720x576'dır) HD ekranda oynattığınızda HDTV'ler bunları otomatik büyütür ve görüntü de bozulma olur. Peki yayına vermeden önce HD'ye convert edilse? Yine olmaz! Renk kalitesinde bozulma ve görüntü de keskinlik gider. Her convert ediş görüntüden bir şeyler alır... Teknik bir konu... Bir ara uzun anlatırım...

En iyi çözüm RTL'nin yaptığı çözümdür.

TRT'nin bu arşiv olayını ben kafamda bir yere oturtamadım. Merakla 31 Mart'ı bekliyorum!

TRT'nin arşivi TRT için önemli bir gelir kapısı. Bugün tüm TV kanalları TRT'ye muhtaç. Yurt dışından bile TRT'den görüntü satın alan var. Hâl böyle iken bunu halka açtım der mi işte orası merak konusu.

Bekleyip göreceğiz.

Ama beklediğim türden bir şey olmayacağını şimdiden söyleyebilirim.
Motion üstada katılıyorum.Trt denen kurumun bu işi yüzüne gözüne bulaştırmadan yapacağına inancım çok az.Aslında ekipmanı ve personeli var ama idareci kafaların vizyonu yetersiz kalacak keşke gerçekten kaliteli bir iş olsa ve ben yanılsam,ama.....
 

seneca66

Kıdemli Üye
18 Haz 2009
188
586
Kalbimizdeki arşivi açmak

Dijital-teknolojik devrim.
Tam başındayız.Yerli,yabancı,Film,belgesel,dizi,çizgifilm.
Dolu,kolay erişilebilir,bedava.

TRT deki arşivi geçmişe hevesimden merak ediyorum.Çetin
TEKİNDOR un seslendirdiği dizileri mesela Mc Mİllan ve Karısı nı
indirsek-sahiplensek-depolasak kötümü olur.
İyi olur iyi.
TRT bence geç kaldı.
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,843
Navajo Köyü
E nihayet,
Belki on kere bu arşivler için mesaj attım da bana geri dönen olmadı.
Bu benim gibi arşivciler için çok sevindirici bir haber.
 
Son düzenleme:

jeriko67

Süper Üye
28 Kas 2015
125
377
Şimdiye kadarki Tv De gösterilen arşivlerinde dönüp dönüp aynı şeyleri gösteriyorlardı..Daha ne hazineler var aslında..

En çok merak ettiğim 1979 'u 80 'ne bağlayan yılbaşı gecesi Ferdi TAYFUR çıkmıştı siyah-beyaz Trt ekranlarına..Yıl oldu 2017 hala erişemedik o görüntülere..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Benim çok merak ederek, aradığım 1970 yapımı arkası yarın,
" SİYAH LALE " isimli tiyatro oyunu
ve benzeri radyo tiyatrolarına da erişmek mümkün olacak mı acaba?
Bu konuda kesin bilgimiz var mı?

Sayın "HACILI"nın aradığı belgeseli (Siyah Lale) bakalım bulabilecek miyim diye TRT'nin arşiv sayfasındaki katalogları indirip baktım. Pdf formatındaki 4 cilt katalogdan ilkinde aradığım yoktu. Diğer üçüne ise şifre koymuşlar! Belge üzerinde hiçbir şey yapamıyorsunuz, sadece bakabiliuyorsunuz. Genel kullanıma açtıkları kataloglarını bile şifreleyen bir kurum arşivini ücretsiz açmaz sanırım. Üstelik başlıktan anlaşılacağı üzere "sadece belgesel arşivlerini" açıyorlarmış. Zaten sinema filmlerini filan açamazlar, dublaj kendilerinin bile olsa filmler kendilerinin değil bir kere. Anlaşıldığı kadarıyla radyo kayıtları da galiba arşivde yok. Benim anladığım kadarıyla arşivlerini yerel küçük televizyonlara kullandırmak üzere açmışlar, üstelik de paralı olması lazım. Hiç zannetmiyorum ama ücretsiz açılsa bile belki düşük çözünürlüklü bir versiyonunu parasız sunarlar, yüksek çözünürlük için abonelik filan isterler. İnşallah beni yanıltırlar. Şimdi ben de merakla 31 Mart tarihini bekleyenler sırasına yazılıyorum!


TRT_Belg_Arsivi.jpg

 
Son düzenleme:

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,161
4,968
Umarım benim gibileri utandırıp "Bayram Şekeri" gibi herkese sunarlar, sonuçta bunların bedeli - yine bizlerin vergileri ile - daha önce ödendi zaten. Bilgiyi aktaran arkadaşa teşekkürler.
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,495
Anadolu Yakası
Site yarın açılıyor. Galiba ücretsiz olacak, ben dün girip baktığımda bir video paylaşmışlardı. Video sayfanın alt kısmındaydı ve ücretsiz olacak denmişti ama en son ne olur, kesin bilgim yok.
 

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Arşiv açılıyor derken bizim aklımızdan geçen video görüntüler izlenmeye açılacak mı ? TRT bu yapar mı yapar , mesela seneler önce trtmüzik kanalı vardı, gerçi şimdi de vardır, günde 1,2 yeşilçam filmi veriyordu, 80 li yıllardan şarkıcıların çevirdiği filmlerdi.

Ah trtdeki arşiv bende olsa 1milyon borcum olsa aynen o hesap :)
 

steinbeck

Süper Üye
23 Şub 2012
1,395
2,939
Yasasın! Artık elektrik faturasından çaldıkları paramızı helal edebiliriz! Komiser Columbo var mı bakalım. Halen Alman kanalında oynuyor fakat Türkçe seslendirmeli izleyeceğim ...
 

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,151
Çok fazla bilgi kirliliği var. Kimileri sadece Türkçe yapımlar yayınlanacağını, kimileriyse her şeye ulaşılacağını yazmış. Kimileri çok fazla para kazanıldığı için her şeyi paylaşmazlar belki paralı kanal yaparlar demiş.
İnşallah Türk yapımları (belgesel, haber programları) dışında farklı yapımlara da (yabancı diziler, filmler, çizgi diziler ki başta Clementine olmak üzere) Türkçe dublaj ile ulaşabiliriz.
Reklamda da Dallas ve Kara Şimşek gibi dizileri gördüm.
Eğer 1986'da Tv 2'de bir akşam üstü yayınlanmış dizi filmi izleyebileceksem paralı bile olsa razıyım. Ya büyük bir mutluluğa ya da büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağız.
 

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Sitedeki telefon videosunu izledim de gözlerim yaşardı. Eve ilk telefonu bağlattığımızda ablam ilk denemesini bizim dükkanı arayıp babamı yemeğe çağırarak yapacaktı. Tabi telefonu görevliden dükkana bağlattık ancak ablamı gülme krizi tuttu konuşamıyor, araya postane görevlisi girip telefonda gülmeyin diye uyarı yapmıştı , o anı unutamıyorum :)

Site gayet başarılı bir şekilde giriş yaptı, içerikleri zamanla tamamlayacaklardır.

Ancak şu an ikilemde kaldım, videoları arşive alsak mı almasak mı ? Bu siteyi böyle bırakmazlar gibime geliyor, içerik full dolu olunca resmen bir hazine konumuna gelecek, ücretli duruma gelebilir burası..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Aslında ben tahmin etmiştim" demek hiç de hoş bir cümle değil, ama ne yazık ki böyle. Çıka çıka ortaya çıkan şeye ben de üzüldüm, düşük bir ihtimal de olsa umutlanmıştım ne de olsa. "Tatlı Cadı", "Beyaz Gölge", "Zengin ve Yoksul" ya da "Bonanza"nın eski bir bölümünü, Avukat Petroçelli'yi, "Müzedeki Hayalet"i filan izleriz ne güzel diyordum. Ya da radyo programları "Arkası Yarın"ları, Orhan Boran'ları filan. Öncesinde birkaç sinema eleştirmeninin oturup tanıtımını yaptıkları ve hakkında yarım saat tartıştıktan sonra gösterilen klasik Dünya Sineması filmlerini. Türk filmleri de yok zaten. Tam da beklediğim gibi çıktı ne yazık ki. Yabancı dizileri aradım, yok. Yabancı filmler hiç yok (neden olamayacağını söylemiştim). Radyo programları, "Arkası Yarın"lar filan da yok. Üstelik görüntü kalitesi de yerlerde sürünüyor: HD diye sunulan 288p bir de 144p seçeneği var (Her halde cep telefonlarından izlensin diye yapmışlar). Bunların hepsinin olacağını tahmin ettiğimi önceki yazımda söylemiştim zaten. İleride arşivin genişleyeceğine dair bir ibare, açıklama vs de yok, aslında arşivle ilgili hiçbir açıklama, girizgah vs yok. İçeri girin kendi başınıza keşfedin her şeyi demişler. Hepimiz TRT'nin muazzam bir arşivi olduğunu, bu arşivin ülkemizin görsel-işitsel hafızası, bir yerde yakın tarihimizin aynası olduğunu biliyoruz. Umarım daha ileride daha iyi açık arşivlere kavuşuruz. Makul bir ücret karşılığında olmasına da razıyız artık. Mesela kısa bir bölümünü 144p ücretsiz yayınla, isteyen ücret karşılığı 720p veya üstü bir kalitede tamamını indirsin. Hiç olmamasından daha iyidir bence. Zaten bazı kanallardan ("Motion" üstad anlatmıştı yukarıda) bunların bir kısmına (sadece yerli belgesellere) ücreti mukabilinde ulaşılabiliyormuş, ama onun da bir sürü teferruatı ve bürokratik işlemi var. Sonuç olarak dağ fare doğurmuş diyebilirim.
(Lütfen beni teyid edin, ben başka bir siteye girmedim değil mi? Adres satırında yazıyordu.)

 
Son düzenleme:

sinoplu

Süper Üye
1 Mar 2017
189
747
Karadeniz
Sevgili scanfan diziler kategorisini açtıklarına göre muhakkak eklenecektir, ha niyetleri ücretli platforma dönmekse bahsettikleriniz yine eklenecektir, tabi ücretli durum başladıktan sonra :)

Son eklenenler kısmını takip edelim, günlük güzel hareket oluyorsa gelecekten umutlanabiliriz..

Şimdi biz bunları yaza yaza siteyi ücretli konuma da sokarız orası da ayrı bir sorun :)
 

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,151
Yabancı dizi, film, çizgi dizi sorunu aşılsa çok güzel olurdu. Yine de bir umut beklemeye devam.
Öncesinde birkaç sinema eleştirmeninin oturup tanıtımını yaptıkları ve hakkında yarım saat tartıştıktan sonra gösterilen klasik Dünya Sineması filmlerini.
Tekrar izlemek çok güzel olurdu.
 

ertuga

Onursal Üye
5 Mar 2011
1,802
28,151
Biraz araştırayım dedim.



Peki bir görüntüye ne kadar ücret ödeyerek satın alabilirsiniz? Sinemayla uğraşan biriyseniz 50'li yıllarda çekilen bir dakikalık görüntü için 2 bin dolar, yalnızca sesi içinse bin dolar ödenmesi gerekiyor.

Bunlar gerçek mi? Gerçekse eğer yabancı yapımları hiçbir zaman izleyemeyeceğiz demektir.
 

jeriko67

Süper Üye
28 Kas 2015
125
377
Şimdiye kadarki Tv De gösterilen arşivlerinde dönüp dönüp aynı şeyleri gösteriyorlardı..Daha ne hazineler var aslında..

En çok merak ettiğim 1979 'u 80 'ne bağlayan yılbaşı gecesi Ferdi TAYFUR çıkmıştı siyah-beyaz Trt ekranlarına..Yıl oldu 2017 hala erişemedik o görüntülere..



O gecenin video linki..
Hafızam beni yanıltmamış ama TRT nedense görüntüleri kırpmış..

Videonun 29.58 'nci dakikasında Erol Günaydın Ferdi Tayfur 'u seyrettik diyor!..

Yazıklar Olsun TRT!.
 

margath

Yeni Üye
1 Eyl 2011
24
77
Şu anda programlardaki seçiciliği nasılsa ''arşivi'' de aynen öyle cımbızlamışlar.ne izlememizi istiyorlarsa onları koymuşlar.....kısacası arşiv falan değil...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Bu olaya en başından beri kuşkucu baktığımdan, çıkan sonuca hiç şaşırmadım zira TRT'nin ne kadar tutucu bir zihniyetle yönetildiğini biliyorum. En basitinden örnek olarak, bundan 3 sene önce bir arkadaşımın hazırladığı müzik programında Tina Turner'ın klibini; giydiği etek boyundan ötürü yayınlanmasına izin vermemişler. Başka klipleri de tabi ki... Bunu bifiil programı hazırlayan arkadaşım söyledi.. O yüzden; ben bu nostalji projesini belli bir ideolojideki insanların toplum mühendisliği adına uygulamaya soktuklarını düşünüyorum..
 

Geceyürüyen

Süper Üye
19 May 2010
574
2,087
Teşekkür ederim.Çocukluğuma döndüm eski programları tekrar karşımda görünce hüzünlendim.Boş bir zamanda seyredeyim Adile Teyzemi yeniden.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul


Sevgili "Baltimora"
Söylediklerin de günümüz için kesinlikle haklısın, bu tip şeylere çok
dikkat ediyorlar (maalesef). Ama şu an için yayınladıkları videolar da
aykırı kaçabilecek görüntülere pek dikkat etmemişler.

Daha sonradan çıkarırlarsa bilemem!

p06zXo.jpg

Seçil Heper (1980 Yılbaşı Gecesi)

Seçil Heper'in üzerinde ki dekolte kıyafetle şu an
bir kadın sanatçının TRT'ye çıkması mümkün değildir!


Ne acı!
Ben bu tarz nadir paylaşımları; fazla dikkat çekmemek için kasıtlı olarak arada serpiştiklerini düşünüyorum. Zamanla bunların da kaldırılacağından eminim.. Zira seneler önce arkadaşımın söylediklerinden sonra her şeye şüpheci bakmaya başladım.
 
Üst