Yener Çakmak'ı Kaybettik

12 Şub 2010
15,006
543,641
16473248_10155135710568120_8605716839935947933_n.jpg


Çizgi roman alanında Türkiye'nin en bilgili insanlarından, iyi yürekli, dost sevgili Yener Çakmak ağabeyi kaybettiğimizi az önce büyük bir üzüntü ile öğrendim.

Çizgi roman konusunda yokluğunu her an hissedeceğimiz bu değerli insana rahmet diliyorum.

Facebook'taki duyuruyu aşağıya alıyorum :
BİR EFSANE DAHA ARAMIZDAN AYRILDI; ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANLARININ FACE BOOK BABASI YENER ÇAKMAK'I KAYBETTİK...
YENER ÇAKMAK EFSANE GÜNAYDIN EKİBİNİN RENKLİ BİR SİMASIYDI VE ÇEKTİĞİ FOTO ROMANLAR İLE VE KARİKATÜRLERİYLE TÜRK BASININDA ÖNEMLİ BİR YER EDİNMİŞTİ. ÇEVRESİNDE SEVİLEN BİR ŞAHSİYET OLAN YENER ÇAKMAK, SON ZAMANLARDA TRT EKRANLARINDA ÇİZGİ ROMANLAR İLE İLGİLİ PROĞRAMLARA DA KATILMIŞTI. CENEZASİ MUHTEMELEN YARIN KIZILTOPRAK CAMİİNDEN KALDIRILACAKTIR. BAŞIMIZ SAĞOLSUN, MEKANI CENNET OLSUN...
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Az önce sosyal medyadan öğrendim. Uzun zamandır sosyal medya arkadaşım olan Yener ÇAKMAK bey, çizgi roman konusunda önemli şahsiyetlerdendi. Herkesle büyük içtenlikle dostluk kuran, çizgi roman konusundaki her etkinliğe, çalışmaya, paylaşıma katkı sağlayan pozitif bir insan olarak tanıdım.

16473128_284544845296252_3005067470687274622_n.jpg


Üzgünüm.
Hüküm Allah'ın. Toprağı bol olsun.

 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,131
20,696
Gazeteci, yazar, insan sevgisiyle ,çizgiroman sevgisiyle dolu, güzel insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Allah rahmet eylesin.
 

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,984
315,002


Yener ÇAKMAK'ın ‘Yıllar Boyu Çizdiklerimden’ başlıklı karikatür sergisinde Akdağ SAYDUT'a verdiği ropörtaj..

Pazartesi 07.11.2016 CartoonColors
Karikatür çeşitli dönemlerde çok etkin bir popüler sanat olmuştur. Özellikle baskı ve toplumsal zıtlaşmanın tırmandığı süreçlerde karikatür ve mizah toplumsal tepkilerin gülen yüzü olmuştur.

Akdağ SAYDUT
O eskilerin kırk tarakta, kırk bezi var dedikleri nevi şahsına münhasır bir güzel dosttur. Karikatür dışında gazetelerin mutfağı, mizah dergileri, tiyatro, sinema, kült filmler, foto roman, çizgi roman dünyası, fotoğraf onun ilgi ve uzmanlık alanlarıdır.

Dostluğunu eskitmeyen, tüketmeyen ender insanlardandır. Sıradan değil, sıra dışıdır. Hayatı kendi bildiğince, gönlünce sürdürür. Rutinden sıkılır. Başkalarının öngördüğü değil kendi hayal ettiği dünyayla gerçekleri harmanlar. O'nun dünyaya bakış açısı karikatürlerine de yansır.


Yener Çakmak’ın yıllardır çizdiği karikatürlerinden yaptığı seçkiyle hazırlanan ‘Yıllar Boyu Çizdiklerimden’ karikatür sergisi 5 Kasım 2016’da İBB Karikatür ve Mizah Merkezi’nde açıldı.

---

Akdağ SAYDUT - Çocukluk yıllarında ve sonra basında yayınlanan ilk karikatürlerinden beri elli yıla yakın süreci, bir karikatür sergisiyle karşıladın.

Babıali'nin tozunu yutmuş bir çizersin. Sergin hakkında neler söylersin?

Yener ÇAKMAK - Amatör çizerlik dönemim çoğu çizer gibi ilkokul yıllarının başında başladı. Ramiz GÖKÇE ustanın resimlediği Alfabe kitabı ile okuma yazmayı öğrenen biri olarak, çizerliğe ilk adımımı, Ramiz GÖKÇE'nin o sımsıcak ve insanı çeken çizgilerini kopya çekerek ve bakarak çizmeyle başladım. Lise yıllarımda yaz tatillerinde portre karikatür çizerliği yaparak yazlık yerleri gezdim.

Karikatür çizen biri olarak tanınınca, nereye gitseniz, sizden karikatürünü çizmenizi isterler. Çoğu tanıdığıma hediye olarak, karikatürlü sünnet ve düğün davetiyesi hazırladım. Kendi nişan ve düğün davetiyelerimi de çizdim. Okul yıllarımda gazete ve dergilere karikatür çizerek harçlığıma katkı yapıyordum. Karikatürcüler Derneği, bizleri bir araya getirdi; bu sayede ortak karikatür etkinlikleri yaptık. Birlik olmamızdan cesaret ve kuvvet aldık.

İBB Karikatür ve Mizah Merkezi'nde kişisel sergimi açmam için çok sevdiğim ağabeyim Raşit Yakalı'dan teklif gelince tereddütsüz kabul ettim. Daha önce sevdiğim sanatçı dostlarımın yönettiği galerilerden de teklifler gelmişti. Bazı teknik nedenler dolayısıyla gerçekleşmedi. Bu kez o sorunları aşabildik ve sergi açtık. Daha önceki yıllarda yurt içi ve dışında bir çok karma ve yarışma karikatürleri sergisine katılmıştım.


A.S. - Karikatür dışında, fotoğrafçılığın da var. Fotoğraf deyince aklıma 1970’li yıllarda Tepebaşı'ndaki Karikatür Müzesi’nde çektiğin fotoğraflar geldi hemen. Sen foto muhabirliği de yaptığın için fotoğraf makinen yanından eksik olmazdı. Sahi o günlerde çektiğin fotoğraflara ne oldu?

Y.Ç. - O yıllarda Derneğimiz için çektiğim fotoğrafların karta tabediyorduk. Filmleri saklamak sorun oluyor. Kartlar ise zamanla bozulabiliyor. Çoğu taşınma ve benzeri nedenlerle bir yere konuyor ve unutuluyor, hepsi nerede ben de bilemiyorum. Aradan çok yıllar geçti. Bazı fotoğraflar evde bir yerlerdedir. Onları bulabilirsem, paylaşmayı ben de çok istiyorum.

Çünkü Necmi Rıza AYÇA, Şadi DİNÇÇAĞ, Mehmet POLAT, Eflatun Nuri ERKOÇ, Mıstık (Mustafa EREMEKTAR), Ferit ÖNGÖREN, Cafer ZORLU, Nehar TÜBLEK, Ali Ulvi ERSOY, Turhan SELÇUK gibi çok sevdiğim ağabey ve ustalarımı bir arada fotoğraflama şansım olmuştu. Onlar aramızdan ayrılsa da kalbimizdeki yerleri müstesnadır!

A.S. - Sence karikatür sana ve “siyasetçiye” ne ifade eder?

Y.Ç. - Karikatürün klasik tanımı çizgi ile mizah yapmak, içine yazı da katılabilir. Eleştirilerinde ise mizahın güldürü unsurunu kullanır. Acı acı düşündürenine "Kara Mizah" denir. Dili dikenlidir. Güldürürken, bir yandan da birilerini iğneler. Can yakabilir. Karikatür çeşitli dönemlerde çok etkin bir popüler sanat olmuştur.

Özellikle baskı ve toplumsal zıtlaşmanın tırmandığı süreçlerde karikatür ve mizah toplumsal

tepkilerin gülen yüzü olmuştur. O denli etkindir ki, hükümetleri, iktidarları rahatsız ya da huzursuz eder, hatta kızdırdığı da olur. Bu nedenle mizaha tahammülü olmayanlar tarafından sevilmez. Siyasetçiler in sağı solu belli olmaz, hoşgörüyle yaklaşanı da, tahammülsüz olanı da vardır.

A.S. - Yener Çakmak neleri, kimleri çizer? Niye çizer? Çizdiğin insanlar bunu hak ediyor mu?

Y.Ç. - Karikatür çizmek, içimden gelen sanat içgüdüsünün eseridir. Yaradan beni resim ve karikatüre yatkın yaratmış. Gazete, dergilere çalıştığım yıllarda, o yılların politikacılarını konu alan karikatürler çizdim.

Editoryal karikatürlerde çizdiğim politikacılar, her gün gündemi belirleyen kişiler oldukları için daima karikatürlerle eleştirinin hedefidirler. Onların dışındakiler ise sevdiğim, takdir ettiğim kişilerin ve karikatür isteğinde bulunanların karikatürleridir. “Hepsi fazlasıyla hak ediyor”. Fakat politik karikatürlerden çok insana ilişkin konuları çizmeyi daha çok seviyorum.

A.S. - Karikatürcüler yanlışları, aksaklıkları dert eden insanlar mıdır hep?

Y.Ç. - Dert eden insanlardır ki, gördükleri aksaklıkları, yanlışları karikatürlerine konu ediniyorlar. Sanatçı genlerinden gelen bir anlayıştır bu durum.

A.S. - Bir karikatüriste sorulacak en absürt soruyu sorayım ; "Şaka yapmaktan hoşlanır mısın?" Nelere gülersin?

Y.Ç. - Şaka yapmasını da yapılmasını kaiteli olmak koşuluyla da severim. Banal ve aşırıya kaçan şakaları sevmem. Komik bulduğum, komik olan her şeye gülerim. Bu yaşantımdan kaynaklanan bir şey olabilir. Bir karikatür olabilir, sinema, tiyatro, hikaye veya romanlarda geçen olaylar. Bazı gazete haberlerini de tirajikomik buluyorum.

A.S. - Türkiye'ye ne zaman demokrasi gelir sence ?

- Atatürk’ün gönlündeki Türkiye Cumhuriyeti, bir demokrasi ülkesiydi. Bunun için gerekli birçok devrimi, kısa yaşamı içinde peş peşe yapmıştır. Ancak Atatürk sonrası kimi iktidarların cumhuriyet ve demokrasiye yükledikleri anlamlar mutlak iktidar çağrıştırdı hep. Bu nedenle demokrasimiz hep sancılı dönemler yaşamıştır. Yaşadığımız günlerde de bu sürmektedir. İnsan bunca yaşanmışlıklara bakınca demokrasinin bizim ülkemize uğramayacağı endişesine kapılıyor. Beklemekle de geleceğini sanmıyorum.
---

Yener Çakmak'ın özgeçmişi



Tevfik Yener ÇAKMAK,1950 İstanbul doğumlu.
Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü mezunu.
Bir yıl öğretmenlik yaptı.
Karikatürleri 1966 yılından itibaren çeşitli gazete ve dergide; yurt içinde ve dışında yarışma albümlerinde yayınlandı.
Kitap resimlemeleri yaptı.

Çizerliğinin yanı sıra yazarlık, araştırmacılık, tiyatro, sinema, foto roman oyunculuğu, yönetmenliği, senaristliği yaptı.
1969 - 1990 yılları arasında çok sayıda gazete ve dergiye foto romanlar yaparak bu konuda rekora imzasını attı.

Yener ÇAKMAK, Karikatürcüler Derneği üyesidir.
(Kaynak: Karikatürcüler Derneği)

ALLAH RAHMET EYLESİN,ÇİZGİ DİYARININ BAŞI SAGOLSUN.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Çok ama çok üzüldüm.
Lütfen katılabilecek herkes cenazesine katılsın Yener abimizin.
O biz çizgiroman severleri hiç yalnız bırakmazdı, bizim de onu yalnız
bırakmadığımızı gösterelim lütfen.
Gerçekten üzgünüm.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Çok ama çok üzgünüm.
Şimdi duydum ve adeta şoktayım.
Değerli dostumu/dostumuzu rahmetle anıyorum.
Sevgiyle ve saygıyla anacağım.
Mekanın cennet olsun Yener bey dostum.
Işıklarda uyu.
Tüm sevenlerine sabır diliyorum.


 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Çok ama çok üzüldüm.
Lütfen katılabilecek herkes cenazesine katılsın Yener abimizin.
O biz çizgiroman severleri hiç yalnız bırakmazdı, bizim de onu yalnız
bırakmadığımızı gösterelim lütfen.
Gerçekten üzgünüm.
Bir sağlık sorunum olmazsa,
Değerli dostumuzun
son yolculuğunda yanında olacağım.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu
Yener beyi facebooktaki çizgi romandan alınmış sayfaların paylaşıldığı yerlere yaptığı yorumlarla tanırdım. Bir de taradığım dergilerden birisinde foto romanı vardı. Yorumlarından çıkarabildiğim çok kibar, çizgi romanın gelişimine katkıda bulunmayı çok seven birisi olduğu idi. Allah rahmet eylesin. Sevenlerinin ve tüm çizgi romana gönül vermiş insanlarımızın başı sağ olsun.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Mekanı cennet olsun iyi bir insanı daha kaybettik bir kişi daha eksildik.Sevenlerine başsağlığı diliyorum.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Çok üzüldüm. Kendisini iki üç yıl önce
tanıdım. Beni sadece çizgi diyarından
bir çizgi roman sever olarak tanıdığı halde
her gördüğünde gülümser, hal hatır sorardı.
İyi şeyler yapmış, iyi örnek olmuş bir insanı
kaybettik. Sevenlerine sabır dilerim.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981

Değerli Çizgidiyarı dostlarım,
Değerli dostumuz rahmetli,
Yener ÇAKMAK beyin cenaze töreni için,
Yurt dışında bulunan kardeşi beklendiğinden,
Cenaze MUHTEMELEN 10 ŞUBAT 2017
CUMA GÜNÜ KIZILTOPRAK CAMİSİNDEN
ÖĞLE NAMAZINI müteakiben kaldırılacaktır.
Sevenlerine duyurulur.
 

bayposta

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Ocak 2011
2,002
20,540


Geçen cumartesi Büyülü dükkanda karşılaşıp tokalaşmıştık, çok üzüldüm, mekanı cennet olsun inşallah.​
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,862
Allah rahmet eylesin.
Mekanı cennet olsun.
Çizgi Roman seven dostumuz ve ustamızdı.
Gönül dostumuzdan bize kalan bir kaç anı.

10479510_1579863348965135_7474183489899311665_o.jpg

12087778_1078393818861998_7113553409106618062_o.jpg

DSCN8748.jpg

DSCN8755.jpg

DSCN8756.jpg

DSCN8757.jpg


Seni unutmayacağız...
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Değerli bir ağabeyi, dostu kaybettik. Çok üzgünüm ben de.
Çizgi roman tarihimize vakıf olan belki de son bir kaç kişiden biriydi.
Ara sıra telefonlaşır çizgi roman üzerine sohbet ederdik.
Neler anlatırdı neler eskilere dair.
Hiç aklıma gelmedi, anılarınızı yazın, kitaplaştırın ağabey demek.
Suat Yalaz üstadımıza demiştik, yazıyor.
Bu açıdan da çok üzgünüm.
Allah rahmet eylesin. Cümleten başımız sağ olsun.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,781
15,130
Allahuteala rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Tüm sevenlerinin başı sağolsun.. Hayatını çizgiromanla dolu dolu geçiren biriydi..
 
Üst