Hocaların Hocası, Tarihçi Halil İnalcık'ı yitirdik

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Ne yazık ki bu büyük insan 100 yaşında hakkın rahmetine erdi.Osmanlı tarihini en tarafsız açıklayan bu büyük tarihçimize Allahtan rahmet diliyorum.
 

hadramut

Aktif Üye
19 Eyl 2009
387
862
Allah rahmet eylesin

kendimi onun kitaplarını okumaya hazırlıyordum ki rahmeti rahmana kavuştu.
keşke sağlığında okuyabilseydim.
 

Nejat

Guest
5 Şub 2016
320
3,122
Allah rahmet eylesin...

2816f6a.jpg

11j29z6.jpg
 

gokcegunel

Yeni Üye
1 Ocak 2012
93
175
Hocamızın öğrencisi olamadım ama yakın zamanlarda yakınında bulunan birisi olarak şöyle tanıdım; son derece nazik, mütevazi, çalışkan ve disiplinli, son ana kadar tarih yazan, 100 yılda bir yetişen ender ve büyük bir alimdi. Türk bilim dünyasının başı sağ olsun. Muhterem hocamıza tanrıdan rahmet diliyorum.
 

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
612
3,372

Prof. Dr. Halil İnalcık'ın cenazesi,
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ve Bakanlar
Kurulu kararı ile
İstanbul Fatih Camii Hazîresine
defnedilmesi kararlaştırıldı.


fatihcami.jpg

İstanbul Fatih Camii
Bilgi :
Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılan caminin yapımına 1462 senesinde başlanmış, sekiz senede tamamlanmıştır. İçerisinde darüşşifa, tabhane, imarethane, medrese ve külliyeler bulunmaktadır. İstanbul şehrinin yedi tepesinden birisine inşa edilmiştir. Bunun sebebi, İstanbul fetih edildiğinde bugünkü Fatih Camisinin bulunduğu yerde kilisenin yer almasıydı. İstanbul’un tepelerinden birisinde Bizans kilisesinin bulunmasının uygun olmaması nedeniyle Fatih Sultan Mehmet kiliseyi Pammakaristos adındaki manastıra taşıttırmıştır. Yerine de Fatih Camisinin inşa edilmesi talimatını vermiştir.

Fatih Camii Türbesi Ve Mimari Yapısı :
Camide türbe bulunmaktadır. Türbede Fatih Sultan Mehmet Han’ın kabri, eşinin kabirleri ve mesnevi şairi Abidin Paşa’nın kabirleri bulunur. Aynı zamanda bazı şeyhülislam, paşalar, sadrazamlar da Fatih camisinde bulunan türbe içerisinde defnedilmiştir. Osmanlı mimarı yapısının yansıtan camide geniş bir avlu bulunmaktadır. Çini sanatının muazzam örneklerinin yer verildiği camide, Osmanlı mimari sanatının vazgeçilmez sembollerinden olan revaklara da yer verilmiştir. Sövelerin mermerlerden yapıldığı camide kırmızı, pembe, yeşil revaklarla eşsiz bir mimari sanat sergilenmiştir. Camide demir parmaklıklar da yer alır. Bunlar topuz şeklinde tasarlanmıştır. Kaide kısımları da mermerden inşa edilmiştir. Avlunun bir yeri kıblegah tarafındadır. Sekiz köşeli şadırvana sahiptir.

fatihcami3.jpg




Kaynak :
Fatih Camiinde kimler yatıyor inceleyebilir siniz.
Fatih Camii hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilir siniz.
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,617
hiçbiryerde :)
Fatih Camii ve haziresi ile ilgili ilginç
şeyler öğrenmeme vesile oldu hoca,
Huzur içinde yatsın, öldükten sonra da
öğretmeye devam ediyor işte böyle
"büyük" insanlar.
 

baybora

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 Şub 2012
893
4,656
İzmir
Her ne kadar önemli kitaplarını henüz okumamışsam da ülkemizde pek sevilmeyen tarih konusunda ne kadar değerli olduğu, yaşamını okuyunca belli oluyor. Allah da güzel ve uzun bir ömür vermiş. Yaşlılığında verimli olup, güzel eserler veren Halil İnalcık'a Allah'dan rahmetini esirgememesini dilerim.
 
Üst