'Gece Yarısı Sineması' Dergisi (Tüm Sayılar)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,294
15,531
Ankara
Jesus Franco, Edwige Fenech, Dario Argento, Ed Wood, Giallo, b-Movies, Hammer Studios ...

Kült film meraklılarına

1998 2003 arası 19 sayı yayınlanmış. Sadi Konuralp'in vefatı sonrasında yayın hayatına veda etmiş.

zc249vggandm.jpg
ezwblkrq7h1b.jpg
lfht3q46tqoc.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Türkiye'de sinema konusunda yayınlanmış kendi alanında en başarılı dergiydi. Bu kadar başarılı olmasındaki en büyük etken de elbette yayın periyoduna yansıyordu. Düzensiz, kaotik bir yayın anlayışından zaman içinde daha düzenli ve periyodik yayına geçtilerse de Sadi Konuralp'in ani ölümü ile dergi alt üst oldu. Üstad'ın vefatından sonra 19. sayı da yayınlandı ancak daha fazla devam edemediler ve ekip dağıldı.

Dergiyi ilk kez elime aldığımda "meğer benim gibi bu alt kültürün, ana-akım dışı sinemanın da meraklıları varmış, hem de aynı kafadaymışız" demiştim. Akmar Pasajı, Atlas Pasajı, Halep Pasajı gibi içersi sası sası tütsü kokan, şile bezinin ve Arapça tabelaların esiri olmadan (Akmar hâlâ o kadar değil de...) çok önce, kırmızı kadife vitrinli dükkanlarda kâh apartman topuklu goth çizmelerin, kâh Dünyayı Kurtaran Adam film afişinin, kâh Rainbow plaklarının komşusu olarak gördüğümde yeni sayısının çıktığını anlar, sevinirdim.

Derginin ana fikri her filmin izlenmeye değer ve çizgi romanla sinemanın ayrılmaz ikizler olduğuydu. Kunt Tulgar'dan spaghetti westernlere kadar, Türk avantür sinemasından o dönemde adını yeni yeni duyduğumuz Lâl Kitap yayınlarına, Japon Animeleri'ne kadar derginin teknesinde ilgi çekici ve insanın ağzında doygunluk tadı bırakan her şey yoğuruldu.

Paylaşımınız için teşekkür ederim. Yaklaşık yirmi yıllık zamanda yolculuktan sonra günümüze geri geldim. Varolun... Derginin tüm sayılarının yüksek çözünürlükle tarayıp paylaşmak hep aklımda ancak bu ne zaman gerçekleşecek; ben de bilemiyorum...


Edit: Başlığı sabitledim.
 
Son düzenleme:

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,294
15,531
Ankara
Rica ederim GüvenGüven üstad. Benzer şeylere ilgi duyanlarla bir arada olmak ne güzel. Devr'i Alem'den bir kaç sayısını bulup aldıktan sonra kalanını çok arayıp internette bulunca hazine bulmuş gibi olmuştum. Uzun süredir paylaşmak aklımdaydı.

Hepsini peş peşe okudum ve hala bir film bulduğumda dergilerde bahsedilmişmiydi diye göz atarım tekrar.

Bu tür dergilerde ve aynı temalı sitelerde bahsedilen filmleri toplarım birde. Epey giallo, spagetti western, fantastik Türk sineması filmleri ve benzeri arşivi yaptım gece yarısı sinamasının teşvikiyle :)

Yabancı sinema dergilerine de ilgi duyanlar için "https://the-eye.eu/" çok iyi bir kaynak.
 
Üst