Battal Gazi - 1950 tarihli Milliyet Tefrikası

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
000zqz.jpg


Serinin duyurusu...

Milliyet Gazetesi'nde 19 Temmuz 1950 tarihinde başlayıp 20 Ağustos 1950 tarihinde
ressam Galip-Mehmet'in rahatsızlanması nedeniyle -ki biri Galip Bülkat ama diğerini belirleyemedim- yayını kesilen Battal Gazi, yazarı
Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu'nun da zamanında
müstehcen ögeler barındırdığı için yasaklanmasına ve yazarın uzunca
bir dönem sürecek yargılanma sürecinin başlamasına da sebep olmuş.

031btb.jpg


Bu ilandan sonra bir daha sayfalarda görünmüyor maalesef...

Gazetenin arşivinden derlendiği için mümkün mertebe düzenlemeye çalıştım,
umarım orijinalinden de tarayıp arşivimizde bulunmasını sağlayabiliriz.
Sevgili Haluk ve Zeki abi nezdinde tüm tarihi Türk Çizgi romanı sevenlere...
Keyifli okumalar.

 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,151
Böyle güzel bir çizgi romanın yayınının kesilmesi üzücü olmuş.
Ve ben ilk defa gördüğüm bir çizgi roman.
İnşaallah devamını buluruz.
Eline sağlık üstadım.
Emeklerin için teşekkür ederim.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,765
İstanbul
Bir hazine bu... Muhteşem...

Kaptan'ın aktardığı bilgiler de enteresan. Bahse konu müstehcenlik çizgilere hiç yansımamış. :)

Sonsuz teşekkürler.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Boş yere kaptan olunmuyor, bakunin bu

Milliyet Gazetesi arşvinde Battal Gazi çizgi romanını bulduğunu anlatırken sesindeki heyecan ve sevinci herkesin duymasını isterdim.Nakille anlatılacak gibi değil çünkü. Bankaların veya GSM şirketlerinin telefonda “ güvenlik nedeniyle konuşmamız kayıt altına alınmaktadır “ dedikleri gibi ben de teknik imkan ve beceriye sahip olsaydım da o konuşmasını kaydedip Diyarda dinletebilseydim diye hayıflanıyorum.


Maceranın yarıda kalmış olması ve resimler üzerindeki kocaman Milliyet filigranının temizlenmesi sorunları vardı. Maceranın tamamını bulmak, ne yazık ki, imkansız görünüyor. Ama temizlik düzenleme işi çizgi roman sevgisi ve titiz emekle aşılması kaptan için büyük sorun olmamış. Pırıl pırıl ve göze hoş gelen düzenleme için nasıl yoğun emek verdiğini tahmin etmek güç değil.


Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu, dönemin en ünlü yazarlarından. Eserlerinde o dönem için erotik kabul edilen sahneler var. Battal Gazi isimli eserini çizgi roman olarak okurlarına sunması Milliyet Gazetesinin takdire şayan büyük hizmeti. Ancak Pekos Bill gibi en masum bir çizgi romanın sansür korkusuyla Koca Teks adıyla yayına devam edebildiği yıllar olduğunu anımsayacak olursak bu çizgi romanın yarıda kalmasını açıklayabilir miyiz? Gerçi tefrika edilmiş bölümlerinde bu görüşe hak verdirecek sahneler yok ama devamı bu korkuyla yayınlanmamış olabilir mi?


Ya da yazar ile çizerler arasında bir anlaşmazlık, veya çizerler ile gazete arasında ücret dahil herhangi bir konuda anlaşmazlık mı çıktı? Tefrika okurdan umulan ilgiyi mi görmedi? Her ne sebep olursa olsun maalesef tefrika yarım kalmış.


Çizgileri güzel bir çizgi roman Battal Gazi. Eser sahibi Nizamettin Nazif ünlü bir yazar. Ama senaryo dili bu yazara ait değil sanıyorum; hatta yer yer biraz zayıf gibi.


Günlük mü çiziliyordu? Tamamı çizildi de yayını mı yarım kaldı? Bu sorulara cevap verecek durumda değiliz ve çizgi romanın sonuna ulaşmamız bugün için imkansız görülüyor.


Arkeolojik değerde bir buluntu bu Battal Gazi ve bakunin sayesinde mükemmel kalitede Çizgi Diyarı'nda yeniden hayat buldu. Müzemizin en mutena bir köşesinde sergileniyor çizgi roman severlerin temaşasına hazır halde.


Çizerlerden Galip Bülkat’ı Köroğlu çizgi romanından ve başka çizimlerinden tanıyoruz. Mehmet’in kim olduğunu bilmiyorum. Çizgi roman kapaklarında imzasına rastladığımız Mehmet Tekdal olabilir mi?


Tarihi bir çizgi romanımızı gün ışığına çıkararak kültürümüze yapmış olduğun çok değerli hizmetin, emeklerin ve çizgi roman sevgin için şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum sevgili kaptan.
 
Üst