BAYKARA - Holivut'ta

12 Şub 2010
15,006
543,640
BAYKARA_HOLIVUT_TA_001.jpg




Saygılarımla​
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Orijinal yayın sırasında 24. serüven "Garth In Hollywood", Haziran-Kasım 1953. Epey uzun soluklu bir macera olmuş. Taraması da hayli uğraştırmıştır sanırım. Elleriniz dert görmesin Haluk Ağabey...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,909
ordu-turkey
Değerli üstadımız yine çok zahmetli ve çok emek verilmiş bir çalışma sunmuş ben kalpten sana çoook uzun ömürler diliyorum haluk abim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,333
hiçbiryerde :)
Daha önce hiç okumadığım Garth'ı da
sayenizde okudum. Koca koca emekler
için teşekkür ederim üstadım,
kucak dolusu sevgiler, saygılar.
 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Sevgili Üstadım bir Garth'ı daha yeryüzüne çıkarttı..
Pardon Baykara'yı...
Sevgili abartman'da orjinallerine ulaşmamızı sağlayıp bir de güzel liste yapsa tadından yenmez valla..
Saygılar.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Elinize sağlık sevgili "profesör" üstadım. Gazetelerden tarama yapmanın işkenceden farksız olduğunu biliyorum. Hele bu gazeteler cilt halinde bir arşivde duruyorsa işkence dörde beşe katlanır (arşive girmek, üstelik tarama izni almak filan, işin o yönünü hiç karıştırmıyorum bile!). O hacimli, ağır cildi kaldırıp tarayıcıya ters yerleştirmek filan tam bir kâbus. Fotografik tarayıcılar kullanılsa bile iş muazzam zor. Bu nedenle yapılan bu çalışma fizik olarak zaten takdire şayan. Ancak çok az rastlanan bir çizgi romanı bir arkeolog titizliğiyle gün yüzüne çıkartmak: işte bunun değeri ölçülemez.
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,640
Gerek sevgili abartman ve gerekse de sevgili scanfan dostlarımın yorumlarından sonra, hiç istememekle beraber bu konuda bir açıklama yapmak mecburiyeti hissettim.

Beni uzaktan veya yakından tanıyan dostlarımın beni yanlış anlamayacaklarını biliyorum. Yani para konusunda " başımıza kakıyor, bizi minnete mi sokuyor " gibisinden düşünmeyeceklerinden emin olduğum için ve başka bir şekilde açıklama yetersiz olacağı için anlatacağım.

İlk Baykara paylaşımında özetle belirttiğim üzere,sonsuz saygı ve sevgi duyduğum Talat Güreli ağabey (Hızır bey ve başka çizgi romanların yazar ve çizeri) bir sohbetimizde eski Ulus ve Yeni Tanin gazetelerinde yayınlanmış olan Garth maceralarını bulmayı ve okumayı çok istediğini söylemişti. Sevgili abartman dostumun da Garth sevdalısı olduğunu biliyordum.
O zamandan beri Ulus Gazetesi arşivine ulaşmak için arayışa girdim. 1980 'li yıllarda Ulus Gazetesi'nin Avukatlığını yapmıştım. Ama o tarihteki sahibinde de eski arşiv yoktu. Uzatmayayım üç yıllık araştırma sonunda bir kaç ay önce eski arşive ulaştım. Tarayıcım gazete sayfasını taramaya elverişli olmadığı için sevgili scanfan dostumun tarif ettiği şekildeki oldukça zahmetli olan tarama yerine arşivin digital kopyasını edinmek daha uygun geldi. 1953-1956 yıllarının arşivini sayfası 50 kuruştan oldukça gelişmiş bir tarayıcı ile tarattım. Sadece çizgi roman olan sayfalar olsa, arada atlama olabilir diye işi sağlama almak için tümünü tarattım. Yüksek çözünürlük nedeniyle 2 terebaytlık disk tamamen doldu ve nefes alacak yer kalmadı. Bana oldukça pahalıya mal oldu ama çok daha fazlasını gözümü kırpmadan veririm çizgi roman için.

Bir aksilik tif taranmış. Ben de her bir sayfayı tek tek jpeg formatına çevirmekten beynimin şinanay olmadığına seviniyorum ki, bu da iyi haber. Binlerce sayfa yani.
Yüksek çözünürlük nedeniyle fotoskeypte sayfalar çok geç geliyor. Kırpmak için. Normal bir çizgi roman sayfasından 10-15 sayfa kırpıyorum bir tek gazete sayfasındaki Baykara veya Bil Morton bantı elde etmek için harcadığım zamanda.

Yaklaşık bir bantın sadece maddi maliyetini ortalama 6 TL olarak hesapladım kabataslak olarak.

Bunu söylemekten maksadım, çizgi roman forumlarını korsanlıkla, beleşçilikle, hırsızlıkla itham etmekten ar duymayan kişilere kapak olsun diyedir. Dostlarımın bunda beni görgüsüzlükle suçlamayacaklarını biliyorum.

Çizgi roman okumak istediği halde bulamadığı için, ulaşamadığı için veya parası olmadığı için zaten satın alamayacak durumda olan çizgi roman severler için çizgi roman forumları iyi ki, varlar...

Çizgi roman satışlarını olumsuz etkilemiyor çizgi roman forumları. Aksine olumlu etkisi var. Hiç okumadığı bir çizgi romanı, forumlar sayesinde okuyup müptelası olan ve yeni sayılarını okumak için yeni yayınları satın alan pek çok kişi tanıyorum. Yıllar önce çizgi roman okumuş olup sonra artık okumayan (ki, bu kişiler yeni yayın almıyorlar haliyle) bir çok kişi, çizgi roman forumları sayesinde yeniden okumaya ve haliyle yeni yayınları satın almaya başlamıştır.

Laf uzamasın, Aydın Havası olsun:)

Çizgi Roman Hepimizin

Saygılarımla....
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Harikasiniz sevgili profesör... Sizin nasil bir çizgi roman sevdaniz olduğunu çok iyi biliyoruz... Sadece arşivinizle bunu kanitliyorsunuz... Yetmiyor, gerçek bir arkeolog gibi, çizgi romanlarin, hatta gazete bantlarinin peşine düşüp, adeta yoktan var ediyorsunuz... Bunun için de her türlü fedakarliği yapiyorsunuz (maddi, manevi ve fiziksel)... Bunlar da yetmiyor, bunlari tarayip, düzenleyip, sonra da çizgi diyari ile paylaşiyorsunuz... Bütün bunlar gerçekten gönül işi, hiç bir karşilik beklemeden yapilan mükemmel davraniş örneği... Yaptiklarinizin tamamen farkindayiz ve iyi ki varsiniz...
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,781
15,129
Buradaki "paylaşım ruhu"nun lokomotifi konumundaki arkadaşlarımızın harcadıkları emeklerle ve ceplerinden ödedikleri bedellerle ve saatler süren tarayıcı fasılları neticesinde Türk Çizgiroman Tarihine armağan ettikleri sayısız fasikül, cilt ve albüme olumsuz bakabilmek ancak bu asil ruhu henüz yakından tanıyamamış olmakla açıklanabilir.. Şahsen tüm takdir duygularımı burada bu tür paylaşım yapan arkadaşlarıma bu vesileyle bir kez daha sunmaktan büyük keyif alıyorum.. Hepsi sağ olsun, var olsun..
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
@savok,
orijinal yayın sırasını içeren listeyi hazırlar bir kaç güne kadar foruma iletirim. Daily Mirror'un Frank Bellamy döneminin sonuna kadar olan taramaları da pdf formatında elimizde var. Yalnız birden fazla sorun içeriyor bu taramalar. İlki oldukça düşük bir dpi değeri taşımaları. İkincisi ise gazetenin tüm çizgiroman sayfasının taranmış olması. Yani Garth bantlarını kroplamak gerek. İlk bir kaç macerayı temizledim ama iş göözümde büyüyünce gerisini getirmedim. Tüm sayfa olsun, ama elimizde bulunsun derseniz pdf olarak Libgen'den indirdiğim tüm materyali yükleyebilirim. Hayır ayıkla öyle yükle derseniz, bir iki seneye onu da hallederim.. :)

@profesör,
tif > jpg dönüşümünü otomatikleştirebilirsiniz. PS'un izinden dosya-otomatikleştir-toplu iş yolunu izleyerek de yapılabilir ama daha kolayı, advanced jpg compressor gibi bir yazılım kullanmak. Bu yazılıma tiflerin bulunduğu klasörü gösteriyorsunuz, size tüm resimleri jpg olarak veriyor. Böylece tek tek elle dönüştürmekten kurtulursunuz diye düşünüyorum. Aynı işi yapan nice yazılım daha var tabi. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Photoscape de yapıyoru bu toplu dönüştürme işini.. Bu vesileyle tekrar teşekkür ederim Garth'ın Türkiye yayınını gün yüzüne çıkarmak için verdiğiniz tüm emekler için.
 
Üst