BAYKARA - Yeni Zamanlara Doğru (Derleme-Düzenleme)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

BAYKARA - Yeni Zamanlara Doğru
Derleme-Düzenleme
Tarama-Kaynak: profesör
Derleme-Düzenleme: scanfan
29 sayfa, 2927 piksel, 300 dpi


BAYKARA_Yeni_Zamanlara_Do_ru_kapak.jpg

(Mega)
(Mega)

İki versiyondan iki örnek sayfa: normal ve sepya renk tonunda.
BAYKARA_Yeni_Zamanlara_Do_ru_rnksayf.jpg


Sevgili "profesör" üstadımız'ın büyük emeklerle bizlere sunduğu "Baykara"nın ("Garth") bir başka macerası olan "Yeni Zamanlara Doğru"nun "3 bant düzenlemesi". Diğerleri gibi bu da doğal ve sepya olmak üzere iki versiyonda sunuldu. Baskı alınacak olduğu için dpi ayarına özel önem verildi (300 dpi). Bilindiği gibi dosyalar hep ekranda izlenecekse sadece piksel genişliğine önem vermek yeterlidir, dpi ister 72 dpi ister 300 dpi olsun, ekranda izlerken kalitede bir farklılık göremeyiz (piksel genişliği eşitse tabii). Ancak baskı alınacaksa "dpi" (inç başına nokta sayısı) da önem taşır. Üstelik dosyadaki jpeg görüntülerin aynı dpi'da olması da önemlidir. Baskı sırasında sayfadan sayfaya boyut değişmemesi için her sayfanın hem piksel hem de dpi'larını eşit yaptım (2927 piksel, 300 dpi). Profesör üstadımızın Baykara tefrikalarının sıralı listesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla.

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Sevgili "abartman" dostumuz buradaki "Baykara"ların orijinallerinin adlarını listelemiş ve tefrika sırasının orijinal sırayı takip ettiğini belirtmişti. Benim merak ettiğim şu: bu "Baykara"ların orijinali olan "Garth"lar ÇD'da mevcut mu? Ben aradım bulamadım. ÇD'nda bazı "Garth"lar var gerçi ama onlar 1970'li yıllara ait. Daha eski orijinal "Garth"ları nereden bulabiliriz, nette de bulamadım. Belki özel kanallarda (usenet vb) vardır. Yardım lütfen!
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Scanfan, Garth'a dair Diyar'da sadece TAY yayınlarının Mandrake'nin dolgusu olarak verilmiş serüvenlerinin derlemeleri var. Bir de Gulyabani'nin Alman menşeili bir basıdan çevirdiği 1970li yıllara ait bir öykünün balonlaması bulunuyor ayrıca. Profesör Baykara'ya girişmeden önce bir de Kolibri'nin taradığı ve Büyük Ateş dergilerinden derlenmiş bir öykü daha var İnternet'e düşmüş, ama Diyar'da paylaşılmadı yanılmıyorsam.

Garth'ı orijinal dilinde bulmak da kolay değil. Hele bu eskileri... En azından kaliteli taramalar halinde.

Ben yakın zamanda Libgen'den Daily Mirror'un içinde Garth da bulunan çizgiroman sayfalarını indirdim. Lakin format pdf, gri tonlama bile değil siyah beyaz sayfalar, DPI'ı ve çözünürlükleri, dolayısıyla detay düzeyi çok düşük taramalar. Bu döneme ait başka kaynak neredeyse bulunmadığından (birkaç macera hariç) meraklısı için tek seçenek sayılabilir Libgen. Bir de Hint bir dostumuz var bu işe eğilen. O da Hindistan'da hem Hindu dilinde hem de İngilizce basılmış versiyonları derlemeye çalışıyor. Onun taramaları daha kullanılabilir nitelikte ama gazete kesiklerinden oluşan bir arşiv olması nedeniyle çok eksik bant var. Meraklısının işine yarayabilir yine de.
Adresi.

Aynı dostumuzun bir sitesi daha var, bir çok başka materyali de bulmak mümkün bu adreste de. O da ilginç gelebilir çizgiroman severlere.


Öte yandan daha yakın tarihli, özellikle de Frank Bellamy imzalı işleri mükemmel taramalar halinde bulmak mümkün. Ben Scanarama mail grubu aracılığıyla edindim ama bağımsız olarak da internette yer alıyorlar. MENOMONEE FALLS GAZETTE diye aratırsan 232'lik serinin 160-170 kadar sayısını bulabilirsin. Kaliteli olmaları sonucu dosya boyutları hayli yüksektir, onu a belirtmiş olayım.. :)
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Bu arada, yukarıdaki derleme çalışmasında Profesör'ün serüvenin ilk 5 sayfasının bulunmadığı yüklemesini kullanmışsın sanırım. Haluk Bey tam sürümü yükledi, haber vereyim dedim.. :)

Anladığım kadarıyla kenarları bükülmüş sayfa içeren taramaları derlemeyi ertelemişsin. O konuda da Scantailor yazılımının yardımı olabilir. Her durumda tam düzeltme sağlayamasa da en azından bazı sayfaları kurtarmayı mümkün kılacağını tahmin ediyorum.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Tarama için sevgili profesör üstadima, düzenleme, paylaşim ve bilgiler için size çok teşekkür ederim sevgili scanfan... Elinize sağlik...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

LİNKLER YENİLENDİ
BAYKARA - Yeni Zamanlara Doğru (Derleme-Düzenleme)
Ben iki bantlı "Yeni Zamanlara Doğru"yu 3 bantlı hale getirdim ama başlığın filan eksik olduğunu hiç farketmemişim, meğer ben eksik versiyonun üzerinde çalışmışım. Sevgili "profesör" üstadımız daha sonra eksik olan ilk 5 sayfayı da ekleyerek oluşturduğu tam versiyonu yüklemiş, bundan haberim yoktu, beni de sevgili "abartman" uyardı. Bunun üzerine ben de "profesör" üstadın tam versiyonunu bir kez daha indirdim ve eksik olan ilk 5 sayfayı işleyerek (doğal olarak 4 sayfa haline geldi) önceki derlemenin başına ekledim. Yeni ve tam versiyon (lar)ın linkini yukarıya, yerine ekledim.

Bu arada, yukarıdaki derleme çalışmasında Profesör'ün serüvenin ilk 5 sayfasının bulunmadığı yüklemesini kullanmışsın
sanırım. Haluk Bey tam sürümü yükledi, haber vereyim dedim.. :)

Anladığım kadarıyla kenarları bükülmüş sayfa içeren taramaları derlemeyi ertelemişsin. O konuda da Scantailor yazılımının yardımı olabilir. Her
durumda tam düzeltme sağlayamasa da en azından bazı sayfaları kurtarmayı mümkün kılacağını tahmin ediyorum.
Photoshop'ta da aynı işi gören "warp" aleti var. Ama bu aletin kullanımında pek mahir değilim. Şimdi eklediğim sayfalarda da bükük kenarlar vardı, bunları "warp" aletiyle düzeltmeye çalıştım. Scantailor'a pek ısınamadım nedense, benim emektar PC'yi çok çok kasıyor. Belki ilerideki versiyonlarında bu sorunu çözerler.

 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Scantailor'da da epey uğraştırıcı dewarp işlemi. Az çok aynı mantıkla çalışıyorlar, denilebilir. Scantailor taramayla ilgili hemen hemen tüm temel işlemleri hallettiği için pratiktir aslında. Ama tabi zaten taramaların birleştirme, sephia etkisi verme filan gibi işler için photoshop'a alınması gerekiyorsa araya fazladan yazılım sokmanın gereği de yok..

Yeni derleme için teşekkür ederim bu arada...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"abartman" dostumuz yukarıdaki mesajında Garth'la ilgili blog'un adresini verdikten hemen sonra Türkiye'den birkaç kişi siteyi ziyaret etmiş. İkisi Çizgi Diyarı'ndanmış.

GARTHH_NTS_TES.jpg

 
Son düzenleme:
Üst