6. Kocaeli Kitap Fuarı, 17-25 Mayıs 2014

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
6. Kocaeli Kitap Fuarı 25 Mayıs'a kadar açık arkadaşlar. Yine üç salon var. Yine salonlardan biri ağırlıklı olarak sahaflara ayrılmış durumda. En arka köşede sevgili Bayar'ın Körfez Sahaf-Fankitap standı var, çizgi roman ağırlıklı. Bu yıl Türkçe plaklar az. Plaklara ilgi çoğalınca hemen zulalara alınıp tezgah altlarına ve internet sitelerine fahiş fiyatlardan taşınmış besbelli. Pek öyle fuarlara bırakmıyorlar! Ben yine de bir kaç güzel plak bulmayı ve almayı başardım. Mesela Zerrin Özer'in ilk LP'si Seni Seviyorum denk geldi. Ayrıca iki güzel Eloy albümü Ocean ve Silent Cries and Mighty Echoes artık koleksiyonumda. İkisi de müthiş.

Diğer salonlarda sadece İthaki'den üç adet kitap alıp şöyle bir yürüyüp çıktım. %20-25'den fazla indirim yok. 4-5 sayfalık çocuk kitapları 10-100TL arası fiyatlara satılıyor, inanılır gibi değil. İnternette %45'lere varan indirimler varken fuardaki indirimler komik kalmış. Aklımda çok şey vardı ama hiç düşünmeden vazgeçtim. Yeni yayınlar açısından fuarların anlamı kalmamış.

Ancak yine de TÜYAP'ın aksine otopark ve giriş ücreti olmayan, restoranları oldukça kaliteli döner servisini uygun fiyatlara sunan :) hiç bir şey alınmasa bile gezinmek için birebir bir etkinlik. Fırsatı olanların uğramasını tavsiye ederim.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,961
....... İnternette %45'lere varan indirimler varken fuardaki indirimler komik kalmış. Aklımda çok şey vardı ama hiç düşünmeden vazgeçtim. Yeni yayınlar açısından fuarların anlamı kalmamış......

Fuar firmaları stand fiyatlarını yüksek tuttuğundan olabilir belki de ? Zamanında tüyap fuarında biri fiyatları yüksek bulmuştu biz hem buraya gelmek için kargo ücreti ödüyoruz, yol benzin parası üstüne bir de fazla indirim yaparsak elimize bir şey kalmıyor demişti. Taş çatlasa %35 indirim yapıyorlar.

Fuarların anlamı Türkiye'de biraz farklıydı diğer ülkelere göre artık o da anlamsız olmaya başladı. İnsanlar hesaplı satın alma amaçlı gidiyorlardı internet ona da darbe vurdu. Belki artık fuarlar asıl olması gereken yani ürün tanıtımı, yeni ürünler, sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı, yazarlarla okurların gerçek manasıyla buluştuğu mekanlara dönüşür böylece.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729


Fuar firmaları stand fiyatlarını yüksek tuttuğundan olabilir belki de ? Zamanında tüyap fuarında biri fiyatları yüksek bulmuştu biz hem buraya gelmek için kargo ücreti ödüyoruz, yol benzin parası üstüne bir de fazla indirim yaparsak elimize bir şey kalmıyor demişti. Taş çatlasa %35 indirim yapıyorlar.

Kocaeli Kitap Fuarı TÜYAP'ınkinden farklı hocam. Stand sahipleri standlar için herhangi bir ücret ödemiyorlar. Dışarıdan katılanlar için şehir içinde geceliği 30-40TL'den oteller mevcut(özellikle bu tür etkinlikler sözkonusu olduğunda odaları boş tutuyorlar). TÜYAP'taki bazı fuar etkinliklerinde içerideki kantin-restoranlardan alış veriş zorunludur, standlarda çay filan yaptırmazlar. Kocaeli'de böyle bir şey yok. Her standa bir fiş ayarlamışlar ve elektrik parası da almıyorlar. Stand sahiplerinin eşya taşıma ve yeme içme dışında bir masrafları yok yani. Yayınevleri ve kitapçılara kalırsa habire zarar ederler. Hiç biri de yaptığı işten vaz geçmez. Bizim Bayar yatıp kalkıp fuara dua ediyor(ilk defa katıldı). Dünyanın satışını yaptı işleri gayet iyi.

Bütün bunları Kocaeli Kitap Fuarı'nı organize edenleri övmek için yazmıyorum arkadaşlar, tam tersi ideolojimle tam ters insanlar ve hiç hoşlanmam. Ama 2011'de Bonelli'cileri görmek için TÜYAP'a gitme macerası yaşadığım için hep karşılaştırırım. TÜYAP'a 6 saat yol gidip otoparka ciddi bir fiyat ödeyip fuara da ayak bastı parasıyla girip, restoranlardan Beyoğlu fiyatlarıyla yeyip içince, insan elindekinin kıymetini biliyor işte. Stand sahipleri de bunun kıymetini bilip indirimlerini ona göre yapsalar... diyeceğim ama kazanıyorlar demekki. Biz de klavyemizi yoruyoruz ancak :) ....

Selamlar
Lami Tiryaki
 

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Bence fuarı cazip kılan sahafların varlığı. Yayınevlerinin yaptığı indirimler bir anlam ifade etmiyor. İdefix'den DR'dan yılın her zamanı daha fazla indirim bulunuyor zaten. Ayrıca çizgiroman adına Körfez Sahaf dışında pek bir şey yoktu. Kaldı ki Körfez Sahaf'da fiyat konusunda epey yüksektir ben yalnızca eski sayıları buradan temin ederim. Diğer sahaflarda ucuza çizgiromanlar çıkıyor elbet. Mesela ben Marmara Çizgi'nin Red Sonja'sını 5 liraya oldukça temiz durumda buldum.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Sayın lami bey keşke çok param olsa da çok kitap alasam ama açıkçası hadi normal kitapta belki anlarım ama e-kitaplarda bile çok yüksek fiyatlar isteniyor.Amazonda 2 dolara e-kitap bulunurken bizde bazen bir kitabın e-kitap hali bile normal kitap fiyatının 4-5 lira altında oluyor ki buda affedersiniz ama benim açımdan enayi yerine konmak oluyor.Çizgiroman sektörü olsun normal kitap sektörü olsun bu gidişle fuardan fuara kitap satar hale gelecekler.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,020
denize sıfır
Millet olarak indirim yazan yerde gerçekten indirim var mıdır, bunun gerçek fiyatı nedir pek düşünmeyiz. İzmir fuarını takip ettiğimiz için biliyorum 30 tl olan kitaba 40 tl etiket koyup fuar indirimi adı altında KAKALAMAYA çalışıyorlar. Yemeyiz.:)
 

flaivset

Yeni Üye
17 May 2014
4
4
Bugün fuara gittim Gerekli Şeyler gelmişti manga,çizgi roman,posterler felan vardı güzeldi baya birde Körfez Sahafa baktım orasıda güzeldi manga ve çizgi romanlar vardı haftasonu gidip birşeyler alıcam :D
 
Üst