Bülent ARABACIOĞLU - SERGİ ve SÖYLEŞİ

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
"BÜLENT'İN ÇİZGİ DÜNYASI" Bülent ARABACIOĞLU - SERGİ ve SÖYLEŞİ
Yarattığı "En Kahraman Rıdvan", "Tipitip" gibi önemli çizgi karakterleri hepimize sevdiren Bülent ARABACIOĞLU'nun karikatür sergisi İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi'nde izleyiciyle buluşuyor. Bülteni bizlerle paylaşan büyük ustamıza başarılar diliyoruz.

10 Kasım - 8 Aralık 2012

Sergi Günü ve Saati: 10 Kasım 2012 Cumartesi saat 18.30
Söyleşi Günü ve Saati:17 Kasım 2012 Cumartesi saat 18.30

"Üniversiteden mezun olduğum 1972'den günümüze tam kırk yıldır profesyonel olarak çizgi hayatının içinde koşturmaktayım. Çoğu zaman coştuğum, bazı dönemlerde yavaşladığım, hatta arada kalpten gelen zorunlu 'mola'nın arasında bir fırsat yaratıp da bir sergi gerçekleştirememiştim. 'İstanbul Hatırası'nın değerli kurucusu sayın Murat Pulat kardeşimin böyle bir teklifle bana gelmesinden sonra hiç zaman kaybetmeden hazırlıklara başladık. Aynı; Uykusuz mizah dergisindeki genç arkadaşların, Gırgır dergisinde haftalık olarak yayınlanan 'En Kahraman Rıdvan'ı kronolojik sırayla albüm haline getirmesinde yaşadığımız heyecanın aynısını burada da yaşamaktayız. Çünkü, her iki olay da yıllardır gerçekleştirememenin eksikliğini yaşadığımız konulardı.Bu heyecan öyle bir şey ki, onca yıla ve deneyimime rağmen hala herhangi bir çizim için boş kağıdı önüme koyduğumda kıvrım kıvrım kıvranırım.

Her geçen günün bir öncekinden geride olmaması adına duyduğum bir kaygıdır aslında bu. Ne mutlu bana ki, büyük bir keyifle yaptığım bu işten alığım hazzı, beğenisine sunduğum sizlerin güzel geri dönüşlerinizde de görebiliyorum.


Bu sergide değişik dönemler ve medyalar için yaptığım farklı çalışmaları göz önüne çıkarıyoruz. Ne yazık ki bazı çizimlerin orijinalleri bende olmadığı için reprodüksiyonlarını sergiliyoruz. Umarım bu çizimlerde yaşadığım keyfi sizlere de bulaştırabilirim.

İzninizle bu sergiyi; benim tüm nazımı, kaprisimi, sevincimi, heyecanımı, kalbimi...sözün kısası hayatımı paylaştığım sevgili karım Türkan Arabacıoğlu'na adıyorum...
Sevgiyle, saygıyla..."

Bülent Arabacıoğlu
İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi
Adres : Moda Cad. Rıza Paşa Sok. Renk Apt. No:21/1
Telefon : 0216 3465016 - 0216 3488446
E-Posta : info@istanbulhatirasi.org
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bülent Arabacıoğlu Sergisinden İzlenimler

10 Kasım 2012 Cumartesi günü başlayan ve 17 Kasım 2012 tarihine kadar sürecek olan Bülent Arabacıoğlu sergisi son derece güzel bir açılış yaşadı. Bülent Arabacıoğlu ustanın dostları, sevenleri, okurları, meslektaşları onu yalnız bırakmadılar... mı desem? Ya da aslında bıraktılar mı desem? Bilemedim şimdi...

DSCF7955.JPG


En Kahraman Rıdvan ve Tipi Tip gibi uzun soluklu mizah çizgi roman kahramanını hayatımıza sokan ve belli bir dönem çizgi roman okumuş herkesi çizgi romana bağımlı kılan ustanın bildiğim kadarıyla bu ilk sergisiydi. Bunca yıl usta olarak anılan bir sanatçımızın ilk defa sergi açıyor olması bence çizgi roman tarihimiz açısından kocaman bir kara lekedir. Bununla birlikte şu anda onun izinden gelmiş olan genç karikatürist ve çizerlerin bu serginin ilk gününde hazır bulunmamış olması da üzücüdür. Hatta sergi salonundan sadece 500 metre uzakta bir araya gelen bir çizgi roman forumunun ondan fazla üyesinin zahmet edip de sergiye kadar gelmemiş olması da şaşırtıcı ve vahimdir. Hatta Bülent ustanın iki senedir katıldığı sanatçılar-çizerler buluşmasından neredeyse kimsenin orada olmaması bir başka düşündürücü durumdur.

Yurt dışında çizgi romana bu kadar hizmet etmiş ve klasik sayılabilecek bir çizgi romanı yaratmış olan çizer el üstünde tutulurken, okurlarından yayıncılarına, bakanlığından firmalarına kadar herkes arkasında dururken Bülent Arabacıoğlu gibi bir değeri ve eserlerinin bugüne kadar layık olduğu derecede önemsenmemiş olması çizgi roman sanatımızın taş devri düzeyinde olduğunun acı bir göstergesidir. Ülke içinde yeterince tanınmayan, yeni nesle eserleri okutulmamış olan ve yurt dışına göğsümüzü gere gere "sanatçımız" diyerek taşıyamadığımız Bülent Arabacıoğlu ve nice değerli sanatçımızın uğradığı haksızlığa isyan etmek gerektiğini düşünüyorum.
Bununla birlikte bence bu ve bunun gibi etkinliklere katılmayan, destek vermeyen ama çizgi romana gönül verdiğini söyleyen okurlarımızın artık çizgi roman okumayı bırakarak yeni bir meşgale bulmasında da hiç bir zarar olmayacaktır. Eminim bazı yayınevleri maddi zarara uğrasa da çizgi roman sanatı kesinlikle bir şey kaybetmeyecektir. Evde oturup ağızlarını sildikleri peçetelerdeki izlere baksınlar mesela o arkadaşlarımız çizgi görmek istiyorlarsa, mutlu olsunlar, onu sanatsal bulsunlar falan...! En azından harcadıkları emek kadar sanatsever olmuş olurlar, peçeteciler de üzülmez bize neden yeterince değer verilmiyor diye.

Sergi açılışında adını öğrenemeğim ziyaretçilerin yanı sıra isimlerine ulaşabildiğim şu isimler yer aldı: Ressam Türkan Arabacıoğlu, Turkut Çeviker, Raşit Yakalı, Cihan Demirci, Cevat Özer, Sadık Üçok, Aydın Gündüz, Akdağ Sadut, Sonay Yılmaz, Şeref Umut, Ahmet Yüksel, Mustafa Bayramoğlu, Oğuzhan Kayhan, Özgür Ateş, Bayhan A. Gökhan Gültekin, Kubilay Bayar, Ümit Kireççi (ben)

Bu mu olmalıydı? Hayır...!!!! Güzel miydi? Kesinlikle evet! Peki 17 Kasım'a kadar sürecek sergiye bu saatten sonra gerçek çizgi roman severler gider mi? HAYIR! Rüzgar eser, yel çıkar, güneş açar, denizde dalga olur, TÜYAP gelir... Zor... Ama çizgi roman sevilir mi memleketimizde? Çok, çok, çok ama çok sevilir!

Şaka bir yana 2011 yılı çizgi roman oylamasında Türk Çizgi Roman Okurlarının oylarıyla yarattığı kahraman EN KAHRAMAN RIDVAN onlarca yıl sonraki tekrar basımında "En İyi Mizah Çizgi Romanı" seçilen Bülent Arabacıoğlu ustayı eminim okurlar yalnız bırakmayacaktır.

Bülent Arabacıoğlu'na sanat hayatında başarılar diliyor yeni Rıdvan hikayeleri beklediğimizin altını çiziyorum.

Sergi fotoğraflarını görmek için - ÇROP Facebook Sayfasına bakabilirsiniz


Sergiyi ziyaret etmek isterseniz:

"BÜLENT'İN ÇİZGİ DÜNYASI" Bülent ARABACIOĞLU - SERGİ ve SÖYLEŞİ"

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
Yıllarca okuyup güldüğümüz,
her hafta sabırsızlıkla çizgilerini beklediğimiz ustanın
sergisi büyük keyif verecektir.
severek okuyanların "mutlaka gitmesi gerekir".
Orada izdiham yaşanacağını tahmin etmekse
çok iyimser bir düşünce olur.
1.ekonomi (her zaman birinci faktördür çünkü:"boş zaman" buna bağlıdır)
2.Yaşam biçimiyle ve kent kültürüne dahil olmayla ilgili bu.

verdiğiniz örneğe birşey diyemem...
küçük yaşlardan itibaren bu anlamda iyi eğitim imkanı olmuşsa insanın
ve ekonomik olarak sağlam zemine sahipse
bu tür etkinliklerin keyfini çıkarmayı kim istemez...
şu soru gelir akla şimdi:isteyen insanın yapmak için adım atması gerekiyor,bizim millet niye adım atmıyor?

burada konuyla ilgisiz gibi görünen,
aslında insanların sosyal durumunu anlamaya yarayacak
bir soru daha soralım :insanların en temel hakları
için yapmaları gereken işlerden olan sendikalaşma,
örgütlenme oranları yerlerde sürünüyor...
bunun nedeni ne?
 
Son düzenleme:

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Keşke vaktim müsait olsaydı. Çocukluğumdan beri Gırgır zamanında en çok okuyup takip ettiğim Utanmaz adam'dan ayrı bir serinin yaratıcısının Bu sergisini gezip kendisiyle tanışmak isterdim. Başka bahara kaldı. Hep böyle diyoruz ne yazık ki. Bütün sanat ustalarımıza gereken önemi ve değeri zamanında vermemiz gerekiyor, bence. Ustamızın bu sergisini anlamlı buluyor ve daha nicelerini imkan dahilinde diğer illerimizde de yapmasını temenni ediyorum. Çok zor bir dilekte olsa da, gerçek çizgiroman severlerin bu konuda yardımcı olacaklarını hissediyorum. Saygılarımı ve sevgilerimi büyük ustaya ve sergiden haber veren arkadaşıma da en iyi dileklerimi iletiyorum.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
şu soru gelir akla şimdi:isteyen insanın yapmak için adım atması gerekiyor,bizim millet niye adım atmıyor?

Çok yerinde tespitler ve çok yerinde bir soru, yeryüzü, ama sanırım "bahane" üretmek ve kendimizi daima haklı çıkaracak nedenler bulmakta ünlü olduğumuzu düşünerek bu soruya yanıt bulmamayı tercih ediyorum ben. Geçerli sebepleri olanların sebebi vardır şüphesiz bunu sorgulamak kimseye düşmez ama müsait olanlar...

Hele de çizgi romana tapan binlerce insan varken ve yeri geldiğinde mangalda kül bırakmazlarken... :cool:

Lafla peynir gemisi yürümüyor, bahaneler de gerçekleri saklayamıyor... :9

Artık hepimizin elimizden geldiğince kendimize çuvaldız batırmamız gerektiğine inanıyorum. Bugün bu sergiye katılmış olmam ve bazı etkinlikleri düzenliyor olmam başkalarını es geçmemi mazur gösteremez/göstermemeli örneğin. Buna katılmış olmanın popo kalkıklığıyla da yazıyor değilim. :) Eksiğimiz çok ve birbirimizin bahanesini mazur görerek, olumsuzunu destekleyerek eksikliklerimizi kapatacağımıza ara ara dürtüklememiz belki daha yararlı olabilir. :4:

Bugün bu, yarın TÜYAP, sonra bilmem ne... Katılım olmazsa nereye kadar? Neden yapılsın?
 
Üst