FRANSIZ BELCİKA VE TÜRK ÇİZGİ ROMANLARINA ÇAPRAZ BAKIŞ Sergisi

merkal

Kıdemli Üye
3 Ocak 2012
131
289
Ankara
Arkadaşlar,

Ankara'da aşağıda bilgilerini bulacağınız sergi etkinliği düzenlenmiştir.
Bugün sergi açılışı yapıldı. Ankara'da olan ve diğer şehirlerden gelmek isteyen arkadaşlara duyurulur. Zannediyorum bu etkinlik daha önce İstanbul'da düzenlenmişti.



SERGİ: FRANSIZ BELCİKA VE TÜRK ÇİZGİ ROMANLARINA ÇAPRAZ BAKIŞ
Yer: Çağdaş Sanatlar Merkezi Çankaya
Entrée gratuite / giriş ücretsizdir



.
November 01 2012




SERGİ: FRANSIZ BELCİKA VE TÜRK ÇİZGİ ROMANLARINA ÇAPRAZ BAKIŞ

Fransız ve Belçikalı çizgi romancılar yapıtlarında Türkiye’yi nasıl görüyorlar?



Sergi İstanbul ya da daha genel olarak Türkiye ve Türkleri resimleyen ya da konu alan frankofon çizgi romanlardan alınmış elli kadar çizime yer veriyor.

Sergide gösterilecek çizimler, Fransa ve Belçika çizgi romanının Türkiye’ye bakışının gelişimine de ışık tutuyor : kostümlerin göz alıcı renklerine bağlanan Bécassine, Prétexte’in çağdaş kahramanı (Sylvain Limousi), Türkiye’de çekilen Tenten ve Altın Post filmi, Djinn (Jean ve Ana Mirallès), Largo Winch (Jean Van Hamme ve Philppe Francq) veya padişahın generali olarak atanan 15. Louis’nin eski askeri Bonneval Pacha’nın maceraları. Öte yandan ziyaretçiler sergide Türk çizgi romanının en önemli yazarlarının desenleri aracılığı ile frankofon dünyasına yönelik bakışı ve çizgiyi yakından görme fırsatını da bulacak.



Küratör : Sabine BUCHMANN

Yer : Çağdaş Sanatlar Merkezi

Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere/ Ankara

Tel: 408 82 00

Tarihler : 2 – 15 Kasım 2012

Sergi açılışı :7 Kasım 2012 Çarşamba saat 19.00’da

Ziyaret saatleri: 09.00 - 17.00 arası

Giriş serbesttir
 

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,617
6,031
İstanbul-İzmir
Evet daha önce katılmış ve yararlı bilgiler edinmiştik.
Yalnız serginin Ankara ayağında Türk yazar katılımı yok gibi?
İmkanı olanların gitmesini tavsiye ederim.
Teşekkürler sayın Merkal
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bu sergide yer alan bir-iki "Türk Çizgi Romanında Fransızlar"lı örnek ÇD kaynaklıdır. Forumdan öneri almış sevgili Sabine'e aktarmıştım.

Sürekli diyorum "çizgi romanı birlikte büyüteceğiz" diye işte bu da onlardan biri, aklınıza sağlık :)
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Çizgi romanda İtalya yukarıda adı geçen 3 ülkeden kat kat önde ama neden genel bakış isimli sergide yok acaba..

Okaya merhaba,

1 - İtalya çizgi romanı başta Türkiye olmak üzere dünya çağında sadece Avrupa'nın bir kesiminde zaman zaman basılan bir ekoldür! Bizde çok popüler olması bizi yanıltmasın, onlarca westerniyle fumetti özellikle Amerika'da bilinmiyordu yakın yıllara kadar. Buna karşın Frankofon çizgi romanlar dünya çapında "marka" değeri kazanmıştır. Dünyanın neresine giderseniz gidin Asterix, Tenten, Şirinler, Spirou adı duyulmuştur. Bu bakımdan fumetti-frankofon karşılaştırılmasında ülkemiz açısından fumetti, dünya açısından frankofon çok daha önde gider.

2 - Fransız-Belçika ekolü Türkiye pazarında söz sahibi olabilmek için son yıllarda Enki Bilal'in gelmesi başta olmak üzere birçok etkinliği düzenletmeye başladı parasını verip.

3 - İstanbulles çizgi roman festivali kapsamında gerçekleşen bu sergi yine iki ülkeden gelen paralarla finanse edilmişti. Son derece kapsamlı bir festival olmuştu (biz de Bülent Arabacıoğlu, çr çevirisi paneli ve ödül töreni düzenlemiştik içinde).

İşte bu sergi de TÜYAP'a tekrar gelecek olan Red Kit sergisi de bu etkinliğin devamı aslında. Haliyle de parayı veren düdüğü çalıyor, İtalyanlar dışında kalıyor :O)
 
Üst