Foto Macera - 04 - Ceylan Yayınları - 22 Şubat 1967

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
36,764
İstanbul
Foto Macera - 04 - Ceylan Yayınları - 22 Şubat 1967​
fotomacera04ceylandirenc11001600x803.jpg

 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,149
Hayatımız foto roman:D
Okuma anlamında,bu ara çok okumaya başladık da,yanlış anlaşılmasın:)
Değerli yöneticim katkılarınız ve paylaşma azminizdeki ışık için teşekkür ederim.:d:d
Işığınız hep parlasın.:8:
Bu kadar yağı neden yaptım bilmiyorum,keyfim yerinde belki ondandır:D:D
Sonuç,teşekkür ederim.:D
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,187
Foto Macera, 1967 yılında Türkiye'de Ceylan Yayınları tarafından sadece altı sayı yayımlanabilmiş Western türünden haftalık fotoroman dergisidir. Dergide, yayın hakları Fransız "Opera Mundi" yayınevinde bulunan ve 1947 ilâ 1953 yılları arasında çekilmiş ABD yapımı üç ayrı Western filminden alınmış ekran görüntüleriyle oluşturulmuş üç fotoroman aynı anda tefrika ediliyordu. Bu maceralar derginin kapanmasıyla yarım kalmıştır.
......
İlk sayısının kapağında dergide yayımlanacak resimli romanların, Avrupa ve ABD televizyonlarında yayınlanan popüler "televizyon filmleri"nin fotoromanları olacağı bildirilmişse de altı sayı boyunca ekran görüntüleri kullanılmış olan her üç film de 1940'lı ve 1950'li yıllarda çevrilmiş Western türünden "sinema filmleri"dir. Biri renkli ikisi siyah-beyaz çekilmiş olan filmlerden alınan karelerle oluşturulmuş fotoromanların üçü de dergide siyah-beyaz basılmıştır. İlk sayısında üç fotoroman da eşzamanlı olarak basılmaya başlamış, takip eden sayılarda her üçü de kaldıkları yerden devam etmiştir. Altıncı sayının sonunda her üç fotoromanın da henüz sona ermediği anlaşılmaktadır. Devamlarının gelecek sayıda olacağı ibaresi bulunmakla birlikte derginin yedinci sayısı hiçbir zaman çıkmamıştır.

Fotoromanlarda yer alan başlıca filmler şunlardır;
"Kiralık Katil"... 1947/Robert Mitchum (Jeb), Teresa Wright (Thor)
"Niyagara Şahini"..1952/Lex Barker (Teğmen Kent McIntire ), Helen Westcott (Winifred Lancaster), Lon Chaney Jr. (Şef Pontiac)
"Kara Bulut"...1953/Broderick Crawford (Çavuş Matt Trainor), Barbara Hale (Julia)

Bu filmler Türkiye'de sinemalarda gösterilmemiş oldukları için bunların Türkçe gösterim adları (afiş adları) da bulunmamaktadır. Ancak alıntı yapılan fotoromanlara farklı Türkçe adlar verilmiştir. Fasiküllerde yer alan maceraların sırası zaman zaman yer değiştirmiştir (Vikipedi)

Gönül dolusu teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

bayrakzaf.gif
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Kişisel beğenime çok uygun bir kapak düzenlemesi var Fotomacera'nın.
Baş özelliği, Ceylan Yayınları logosu, sayı-fiyat etiketi ile dergi adında kullanılan yazı karakteri.
Altmışlı yılların ikinci yarısında Ceylan Yayınlarının anılarıma kazınan Ceylan, Tina, Prenses, Teksas, Tommiks ve daha bir çok yayınının kapak düzenlemeleri bu şekilde.
Killing dahil fotoromanlarda görmeye başladığım, yuvarlak hatlı balon yerine köşeli ve siyah zemin üzerine beyaz harflerle :)balonlama.
Ambalaj fevkalade yani.
Gelgelelim içerik seçimi, nadir Ceylan fiyaskolarından.
Sarkomer hocamın alıntıladığı Vikipedi bilgisinden anlaşıldığı üzere, duyurulan ile yayınlanan maceralar arasındaki fark, fiyaskonun başlangıcı.
Bir kere Amerikalılar western filmi çekmesini bilmezler. Amerikan westerni kadar sıkıcı olan tek şey, ikinci dünya savaşında geçen denizaltı filmleridir. Bir denizaltında geçen, uzun ve sıkıcı diyaloglardan ibaret, karanlık veya loş bir ortamda geçen bir filmi izlemek çıldırtıcı işkencelerdendir. İstisnaları elbet var ama amerikan westernleri de öyledir.
Bu işi İtalyanlar iyi yapıyor. Western çizgi romanı da, filmi de İtalyan olduğunda sevilir. Bakmayın kıskanç avrupalı, amerikalı rakiplerinin küçümsemek amacıyla yakıştırdıkları " spagetti western " laflarına. Spagetti westernler, westernlerin kralıdır. Zaten avrupalının, amerikalının, kıskançları lakap takmakta, çamur atmakta mahirdir. Meksikalıların nefis tortillaları da aynı kıskançlıktan nasibini aldığından Meksikalılara Tortillacı, İtalyanlara Makarnacı, Almanlara lahanacı derler. Bize ne dediklerini bilmem.

Foto Macera içindeki westernler de tam bir fiyasko. Lex Barker'i ayrı tutarım. Ama Robert Mitchum de şişirme balondur bana göre. Çok beğendiğim bol oskarlı " İrlandalı Kız " filminin en sıkıcı yönü Robert Mitchum'dır.
İyisiyle, beğendiğimizle, beğenmediğimizle gerçek bir çizgi roman hazinesi olan Diyarımızda bulunması şart olan bu Ceylan ürünü için sevgili direnc11 ustaya arşivine bereket, eline sağlık diyor ve yürekten teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Nadir ve zor bulunan yayınlardan Fotomacera. Tarama, düzenleme gerçekten de çok başarılı.
Sarkomer hocama da aydınlatıcı, değerli katkısı ve detaylı bilgilendirmesi için teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,618
hiçbiryerde :)
Bir selam vermeden geçmek
ayıp olur dedim uğradım buraya.
Yok çay içmeyeyim, bir dahaki
sefere, işim var şimdi yeni gelen
paylaşımlara da bir göz atmam lazım.
Hadi bana müsaade, teşekkür ederim
dostum, eline sağlık :)
 
Üst