2 Resim Arasındaki 7 Fark

aksamsefasi

Süper Üye
5 Eki 2018
4,512
85,300
İzmir
2 Resim Arasındaki 7 Fark

Öküz Dergisinin 72.sayısında böyle bir çalışma yapmışlar. :) İlave ve yorumlarınızı alayım :)


k-z-Say-72-7.jpg
 

hayriflix

Onursal Üye
3 Mar 2019
1,733
2,888
Bence 7 fark da doğru. Bizde çocukluğumuzda arkadaşlarla buna benzer tartışmalar yapardık. Aklımda kalan bir tanesi şuydu: Tombraks kılık değiştirmese bir şey yapamaz derdik. Bu yüzden Tombraks, Zembla ve Savaş çizgi romanlarını az severdim.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,636
Benim canımı sıkan illaki çizgi romanın siyasete sokulması.

Bana göre her iki çizgi kahramanıda görevini yapmıştır. Yapmasa bu kadar yıl satılmazlardı.

Her ikiside hür ve vicdanlıdır oda bana yeter.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,617
hiçbiryerde :)
Süper kahramanların da artıları, eksileri var:)
doğal olarak. Eleştirilebilirler de aynı zamanda.

Şimdilerde süper kahramanlarla ilgili, eskiden
hiç bahsi açılmayan; kahramanların ruh halleri,
yaşadıkları iç çatışmalar, yaptıkları yanlış işler
veya politik tercihleri hikayelere daha çok
yedirilmekte, konulara daha çok derinlik
katılarak biz okuyucuların merakını çekmeye
çalışmaktalar yazarlar. Burada bildiğimiz Vedat
Özdemiroğlu esprileri var ama bugün Teksas
ve Tommiks'i Marvel ve DC çıkarıyor olsaydı
daha çok ilginç şeyler okuyabilirdik :)

Keyifli karşılaştırma için teşekkürler.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,324
Bandırma
Teksas, ancak ve ancak korumayı kendine görev edindikleri tehlikeye düştüğünde ya da sinsi bir tuzağa düştüğünde esir/rehin alınır.

Tommiks'i saf dışı bırakmak için ensesine kabze/merdane/dipçik/sopa ile vurmak yeterlidir.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Tommiks güvenlik gücü olarak legalken Blek isyancı hatta otoriteye başkaldırır yasa dışı örgütlenmelerin peşindedir.
Tommiks çok hızlı silah kullanabilirken Blek yumruk konusunda ihtisas , Kırmızı Urbalılar konusunda doktora yapmıştır.
Tommiks'in Salloso ve Konyakçı ile konumu baba çocuk ,dede torun mesabesinde iken Blek'in Oklitusla dede ,Rodi ile ise baba ilişkisi yoktur.
Tommiks Karatay diyeti uygulayarak kelle paça,tereyağı,ham çökelek tüketirken Blek vegan olup et tüketmemekte,Marankiye hacamat yaptırmakta,sülük terapi yaptırmaktadır.
Tommiks'in hayvan sever olması dikkat çekerken Teksas Blek daha çok avlama yolunu tercih ederek hayvan sevgisini ifade etmektedir.
Tommiks üniformalı dolaşırken Blek genelde sivil ve yelekli gezmektedir.
Tommiks ulaşımda at kullanırken Teksas Blek genelde metro ve taksiyi tercih etmektedir.
Çok teşekkür ederim üstadım.
 

kudretsabancı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
3 May 2011
1,245
34,867
Blek eyleme girişmeden çok fazla hesap kitap yapar. Tom ise bodoslama girer ve hep başarıyla sonuçlandırır, bence daha bir maceraperesttir.

Bu açıdan bakıp Amerikalılar yapsaydı dediğimde; Marvel-DC mevzularına o kadar hakim değilim ama Star Trek'e hakimim:
Blek, Kaptan Pickard gibiyse Tom Miks, Kaptan Kirk gibidir.
 

Peter Banner

Kıdemli Üye
6 Haz 2016
141
544
Öncelikle konuyu açan aksamsefasi'na teşekkür ediyorum.

Konu açılalı birkaç hafta olmuş; ben yeni denk geldim ve bir şeyler söylemek istedim. Her ne kadar Teksas ve Tommiks'e çok hâkim değilsem de (Birer ikişer macera anca okumuş ya da okumamışımdır.) 7 fark üzerinden bir şeyler söyleyebilirim. Zaten mizah amaçlı yazılmış ama eleştirmeye müsait:

1- "Otorite" kavramı her zaman kötü olacak diye bir kaide yok. "Meşru otorite" diye bir şey var. Mesela General Ruiz macerasında oradaki otorite sahibi General Ruiz'di. Tommiks ve arkadaşları hayatlarını tehlikeye atmak pahasına General Ruiz'in diktatörlüğüne son verme mücadelesine girişmişti. Sonradan daha büyük otoritenin (Nevada rancerleri) yardımıyla Ruiz'in otoritesine son verilmiş olsa da Tommiks bu mücadeleyi otoritenin tarafında olarak değil, "gayrimeşru otorite"nin karşısında olarak vermiştir diyebiliriz.

2- Bu maddenin aslında Tommiks'in hanesine artı olarak yazılması gerekmiyor mu? :)

3- Kaçamak ve seviyeli ilişki tezadı açısından değerlendirilirse yine Tommiks'in hanesine bir artı kazandırır. Öte yandan Suzi'yi isteyememesi çekingenlik olarak yorumlanabilir. Zaten Suzi Tom'u parmağında oynatan bir karakter; dolayısıyla Tom biraz da kılıbık. Bu maddenin Tom açısından hem artısı hem eksisi var.

4- Bir tek veriyle Tom'un kişiliğinin zayıf olduğuna kanaat getirilemez. General Ruiz'e posta koyan, asker arkadaşları Ruiz'in adamları tarafından öldürüldükten sonra eline imkân geçtiğinde intikam hırsıyla hareket etmeyip, emrindeki askerleri de bu doğrultuda ikna eden... bir yüzbaşı zayıf karakterli değildir. Suzi konusunda olduğu gibi Konyakçı ve Doktor konusunda da fazla yumuşak davranıyor olabilir; bu haddinden fazla şefkatli olduğunu gösterir, "zayıf kişilik" farklı bir şeydir. Tom da "altın kalpli" yani.

5- Zaten doktorlar karşılaştırılmış. Şunlar da eklenebilir: Biri muntazam sakallı, diğeri kirli sakallı. Ayrıca Dr. Sallaso Konyakçı gibi içkiye hafif düşkün. "Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" durumu var biraz.

6- Merhametle / Hayvan sevgisiyle realizmin çatıştırıldığı bir madde olmuş niyeyse. Klasiktir: "Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır". Blek tek tabanca takıldığı için atı onun açısından bu derecede bir önem taşımayabilir; ama ordu için at gereklidir. İsim vermekte veya üzülmekte de bir sakınca yok. "Üzüntüden kahramanlık yapamamak" nedir yahu? :Ğ

7- Orduda kabul edilmiş standartlar gereği Tommiks zaten saçını uzatamaz. Asker bize niye "pozitif enerji" veremesin, onu anlamadım. :) Blek daha bir havalı duruyor; bağrı açık, uzun sarı saçlı vs. tamam da Tommiks esmer bir asker zaten; karşılaştırmaya gerek yok. "Asi kültür" neymiş ayrıca? Bizde de var yabanıl denebilecek karakterler: Tarkan, Karaoğlan, Yaban (sinema karakteri) vb. Asi kültürle pek bir ilgisi yok ama; vahşi doğayla ilgisi var. :) Ayrıca Clark Kent (Superman) bu madde açısından bakıldığında Tommiks'e daha çok benzemekte. Blek'e benzeyen de Thor. Şimdi gidip tipleri karşılaştırıp Thor'u Superman'e üstün mü tutalım? Veya Wolverine'i Örümcek Adam'a? Bir tek tipe mi bakıyor bu işler? :D Ama vücut tiplerine bakarsak fiziksel güç açısından Blek'in Tom'dan üstün durduğu söylenebilir.

Başta belirttiğim gibi, aslında ikisine de pek hâkim değilim. Hem karakterler hem de atıldıkları maceralar açısından bakılırsa ikisinin de farklı artıları, eksileri var. Blek biraz daha aksiyona müsait bir hayat sürüyorken Tom daha çizgisi belli sorunlarla uğraşıyor gibi. Bu sebeple ikisi birlikte çok daha güzel denebilir.
 
Üst