CBR ve CBZ Farkı

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,478
Aslında ikisi de aynı işlem ama sanırım rar ile alakalı bir husus. Yoksa cbr veya cbz çizgi roman için tanımlanmış bir uzantı. Bilgisayar dilinden anlayanlar daha muntazam açıklayacaklardır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,478
*.cbr, *.cbz ve *.cbt dosyaları, aslında dosya uzantısı değiştirilmiş, ZIP, ACE veya RAR (nadiren de olsa TAR) uzantılı sıkıştırılmış dosyalar. CBR'nin açılımı Comic Book Reader'dır. Dosyanın *.cbr, *.cbz veya *.cbt uzantısına sahip olması, genellikle hangi sıkıştırma formatının ve programının kullanıldığını belirtir (Winzip, Winrar yada gzip gibi). Bu sıkıştırılmış dosyaların içerisinde jpeg, png veya gif formatında resimler bulunmaktadır. Bu resimler, kaynağına göre değişmekle birlikte, oldukça büyük ve farklı boyutlarda olabilir. İstendiği takdirde dosya sıkıştırma programları kullanılarak üzerlerinde değişiklik ve düzenlemeler yapılabilir.
 

oktay_izm

Onursal Üye
8 Nis 2009
3,619
38,280
izmir
CBZ = "Comic Book Zip"in baş harflerinden oluşuyor. Yani, zip olarak sıkıştırılmış görüntü (jpg, png, bmp vs..) dosyalarının uzantısını "cbz" olarak değiştiriyoruz.

CBR = "Comic Book Rar"in baş harflerinden oluşuyor. Yani, Rar olarak sıkıştırılmış görüntü (jpg, png, bmp vs..) dosyalarının uzantısını "cbr" olarak değiştiriyoruz.

Ben şahsen "CBZ" tercih ediyorum. Zip formatı (eski olduğundan) asla sürüm güncellemiyor. Gelgelelim, CBR forumatında "Winrar" sürümü yeni ise, eskiden kurduğumuz (mesela 1 yıl önce) CDisplay veya kullandığımız herhangi bir 'Çizgiroman okuma programı' dosyayı açamayabiliyor.

Siz değerli çizgiromansever arkadaşlarıma paylaşım yaparken dosyaları "zip" ile sıkıştırmasını ve haliyle dosyayı "cbz" yapmasını tavsiye ediyorum. Saygılar.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
".CBZ" zip tabanlıdır ve sıkıştırılmış dosyalardır. ".CBR" ise bir araya toplanmış dosya demetidir. Aynı zamanda depolama alanından yer kazandırır. Hatta çoğu zaman RAR ile oluşturulmuş (vatandaş tabiri ile rarlanmış) dosyalar, zip ile oluşturulmuş (ziplenmiş) dosyalara göre daha az yer kaplar. Bu sayede her ikisinin de aynı kapıya çıktığı ve aynı işe yaradığı sanılır. Aralarındaki farkı günümüz Windows tabanlı bilgisayarları kullanıcıya hissettirmese de; 30 yılını aşkın endüstriyel bilgisayarlar ve yazılımları bu farkı yoğunlukla hissettirirler.
 
Son düzenleme:
Üst