Basri Sandviçi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Basri Sandviçi
Dagwood sandwich

Basri_Sanvic_2.jpg


Yıllar önce "Fatoş" (Blondie) okurken en bayıldığım şey, Fatoş'un kocası "Basri"nin (Dagwood Bumstead) evin mutfağında kendisine hazırladığı çok katlı sandviçlerdi. Bunlar beni hep şaşırtırdı. Basri'nin sandviçleri istisnasız, daima abartılı olurdu. Bu sandviçler öyle iki kat, üç kat filan değil, onlarca katı bulabilirdi. İnce ekmek dilimleri arasına buzdolabında bulduğu salam, sosis, marul yaprakları, peynir, mayonez vs her şeyi, özenle yerleştirir, bir de bu apartman gibi olmuş sandviçi büyük bir ustalıkla, hiç döküp bozmadan oturma odasına taşır afiyetle yerdi. Çocuktuk, özenir evde aynısını yapmaya kalkardık, ama asla başaramazdık. Birinci sebep, bizlerin buzdolaplarında çizgi romandaki malzemelerden büyük çoğunluğunun olmamasıydı! (Bir savaş yenilgisinden sonra Napolyon'a brifing veren sorumlu generalin yenilme nedenlerinden on tanesini sıralarken en başta barutun bittiğini söylemesi ve bunun üzerine Napolyon'un diğer nedenleri saymasına izin vermemesi gibi!) Örneğin jambon sadece filmlerden tanıdığımız bir mezeydi, bir de bizim somun ekmeklerle bu işin olmayacağı baştan belliydi, dilimli sandviç ekmeği o tarihlerde öyle her yerde bulunmazdı. Bunun üzerine vazgeçip çizgi romanın sayfalarına geri dönerdik. Gerçek hayatta böyle sandviçler olamayacağı, alt tarafı bunun bir çizgi roman için uydurulmuş hayal mahsulü bir tasarım olduğu gibi düşüncelerle kendimizi avutur, teselli bulmaya çalışırdık.

Meğerse gerçekten ABD'de bu adda bir sandviç varmış: "Dagwood sandwich" (Basri Sandviçi). Üstelik bu adlandırma yöresel bir menü için uydurulmuş filan da değil. "Webster's New World Dictionary" ve "American Heritage Dictionary" gibi sözlüklerde adı geçiyormuş. Ansiklopedilerde de var. Çizeri Chic Young bu devasa soğuk sandviçleri 1936 yılından itibaren çizgi romana dahil etmiş. 1950'li yıllardan başlayarak bazı lokantalarda bu sandviçler menülere girmiş. Bazı abartılı örneklerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanlar oluyormuş.

Basri_Sanvic_1.jpg

Basri_Sanvic_3.jpg

Basri_Sanvic_4.jpg
Basri_Sanvic_5.jpg


Wiki sözlükte "Dagwood sandwich". Ansiklopedi 'da da ayrıca konu açılmış.
Wiki_Sozluk_dagw_sandv.jpg


 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,776
Hürriyette günlük bant ve hafta sonları renkli yarım sayfa Fatoş okuduğumda en dikkat çekici şeylerden birisiydi Basri'nin Sandviçi.

Bizim oralarda Sandviç diye bir şey olmadığı için Basri'nin her fırsatta bir ayin ciddiyetiyle hazırladığı bu sandviçin ne menem şey olduğunu merak ederdim.

Üniversite tahsili için Ankara'ya geldiğimde en favori yiyeceğim sosisli sandviç olmuştu. Her fırsatta iştahla yerdim.

Sonra Ayvalık Tostu çıktı. Zengin malzemesi nedeniyle onu hep Basri'nin Sandviçi ile özdeşleştirmişimdir.
 
Üst