scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Hıbır


Mizah dergisi Hıbır'ın ilk sayısı 4 Mayıs 1989'da çıktı. Perşembe günleri bayilere veriliyordu, sloganı ise "Kıtalararası Sinir Bozucu Dergi" idi. 1995 yılında çıkan 266'ncı sayıya kadar bu isimle yayınına devam etti. 1995-1998 yılları arasında ise "H.B.R. Maymun" olarak yayımlandı. Hıbır, dönemin en popüler ve köklü mizah dergisi "Gırgır"ın yazar çizerlerinden Hasan Kaçan, Ergün Gündüz, Latif Demirci ve Atilla Atalay tarafından kurulmuştu. Bunlar ve beraberindeki ekip Gırgır'da "Oğuz Aral"la anlaşmazlığa düşmüş, beklentileri yerine getirilmeyince de ayrılmaya karar vermişlerdi. Bu yeni dergiyi "Asil Nadir"in sahibi olduğu "Gelişim Yayınları" basıyordu. Dönemin popüler dergisi "Nokta" da bu tesislerde basılıyordu. Hıbır biçim olarak Gırgır'dan oldukça farklıydı. Gırgır, kapağı da dahil sarı ve siyah renklerde basılırken, Hıbır'ın kapağı tam renkli, diğer sayfaları da büyük ölçüde renkli çıkıyordu. Bu üstün görsel kalitesiyle Hıbır, ilk başlarda Gırgır'la aynı tirajı yakalamıştı.

Hıbır'ın 4 Mayıs 1989 tarihli 1. sayısı
H_b_r01.jpg


Hıbır'ın kalabalık ve göz alıcı bir kadrosu vardı: Hasan Kaçan (Cork, Eşşek Herif, Deli Ziya, Buluş Bill), Ergün Gündüz, Soner Günday, Atilla Atalay (öyküler, Eray), Sarkis Paçacı, Zafer Temoçin, Latif Demirci (panorama çizgi sayfa, Mithat Bey ve Çırak Mirsat), İrfan Sayar (Dünyanın En İleri Zekalı Gerisi Zihni Sinir, Uçuk Nizami), Abdülkadir Elçioğlu (Grup Perişan), Ramize Erer, Eda Oral, Gülay Batur, Meral Onat (Biz Bıyıksızlar), Ufuk Gürgenç, Uğur Durak (Raka raka rak), Bülent Arabacıoğlu (En Kahraman Rıdvan), Bülent Üstün, Abdülkadir Tamer, İlban Ertem, Galip Tekin, Cengiz Üstün, Mehmet Ersoy, Memo Tembelçizer, Emrah Ablak ve Kenan Yarar.

Hıbır'ın 1. sayı künyesi
H_b_r1_K_nye.jpg


İngiltere'den gelerek Türkiye'de birçok gazete ve dergiyi satın almış olan iş adamı Asil Nadir, 1994 yılında iflas edince Hıbır dergisi kadrosundan bir grup 1995'te dergiyi satın aldı. Derginin adı artık "H.B.R. Maymun" olmuştu. H.B.R. "Haftalık, Bağımsız, Rahatsız dergi" sözcüklerinin baş harfleriydi. Ancak sert piyasa koşullarına fazla dayanamayan bu bağımsız dergi ancak üç yıl dayanabildi ve 1998'de kapandı.

H.B.R. Maymun dergisi
HBRMay158_01.jpg


H.B.R. Maymun künyesi
HBRMay158_k_nye.jpg


 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,677
İstanbul
Üstadım çizgi roman ansiklopedisine önemli katkılar sağlıyor. Kendisine çok teşekkür ederim.

Üstadımın yukarıdaki bilgilendirici çalışmasını ilgili sıralı listenin üst kısmına da ilave ettim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Hıbır" mizah dergisi 1990'ların başında "Buyrun Muhabbete" sloganı ile okur söyleşileri yapıyormuş. Bu söyleşilere "Barış Manço", "Müjde Ar", "Ahmet Uğurlu", "Emre Kongar" gibi bilim ve sanat dünyasının ünlüleri davet ediliyor ve onlar da deneyimlerini Hıbır okuyucuları ile paylaşıyorlarmış. Aşağıda bu konuyla ilgili olarak 2 Şubat 1992 tarihli "Nokta" dergisinde çıkan haber yer alıyor. Yukarıda da belirttiğim gibi, Hem Hıbır'ı hem de Nokta'yı "Gelişim Yayınları" çıkartıyordu!


h_b_r_s_yle_i_NOKTA_1992_02_ub_05_061.jpg

 
Üst