bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
Gürcan YURT (1973- )


izgiromanAnsiklopedisi663.jpg

26 Temmuz 1973 tarihinde Ankara'da doğan Gürcan Yurt, Eskişehir Üniversitesi İleösrm Fakültesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık eğitimi almış ve bu okuldan 1998 yılında mezun olmuştur. Bu üniversiteyi kazandığı 1992 yılında Eskişehir Sakarya Gazetesinin ilavesi olarak verilen Köprübaşı Kültür ve Sanat dergisine üç arkadaşıyla beraber on beş günde bir karikatürler ve vinyeter yapmış ve ilk çalışmaları bu vesileyle yayınlanmıştır.

Gürcan Yurt'un ilk profesyonel karikatürleri ise Gırgır mizah dergisinde yine 1992'de yayınlanmış, onu 1994 yılına değin çoğu okuyucu köşesinde ve güncel konuların işlendiği ikinci sayfa karikatürleri olarak Avni, Hıbır ve Leman dergilerindeki çalışmaları izlemiştir. Bu yayınlardan yan kadrolu olarak çalıştığı Leman'da bazı deneysel amaçla hazırladığı bant öyküler onu Bahadır Baruter'in yönetiminde çıkan L-Manyak dergisine hazırladığı ve kısa sürede çok popüler olan başlığına ulaştırmıştır. Temmuz 1997 tarihli L-Manyak'ın 19. sayısında beş sayfalık bir giriş öyküsü çizdiği Robinson Crusoe & Cuma adlı çizgiroman, sonradan derginin en beğenilen serilerinden biri olmuştur. Daniel Defoe'nun unutulmaz romanından çıkan karakterler hiç de bu eserdeki gibi hareket etmezler. Onlar toplumsal ortamda etken ve edilgen kişilerin sembolize yansımaları gibidir. Mahsur kaldığı adada krallığını ilan eden Robinson ile adaya sonradan gelen zenci Cuma, birbirleriyle sinirli konuşmaların gırla gittiği sınırlı mekanda argo bir dil kullanarak iletişim kurmaya çalışırlar. Çizer, görsel anlamda bir adayla sınırlı olmasına karşın zıt karakterlerin bitmek tükenmek bilmez psikolojik gelgitlerini ustaca devreye sokarak okurlarca ilgi düzeyi yüksek bir grafik yakalamıştır.

Yurt, iki buçuk yıl reklam metin yazarlığı yapmış, ardından da üniversite döneminden tanıdığı çizer arkadaşı Cengiz Akın ile uyumlu bir işbirliğine giderek derginin Mayıs 2001 tarihli 65. sayısında başlayan Cabbar Baba 0070 başlıklı bir çizgiroman karakteri daha yaratmıştır. Cabbar, bir çocuk yuvası işleterek bağlı olduğu gizli bir teşkilata -kendi çıkarlarını da gözeterek- hizmet eden özel bir 'uzman'dır... Gürcan Yurt'un Robinson Crusoe & Cuma başlığında L-Manyak'da çizdiği maceralar Temmuz 1998, Ekim 1999, Temmuz 2001 ve Kasım 2002 tarihlerinde yayınlanan dört albümde yeniden bir araya getirilmiştir. 2000'li yıllara sekiz ay süren kısa dönem askerlikle giren Yurt, 2001 başından itibaren bir buçuk yıl yayında kalan bir sitede Gürcan Akın ile birlikte ' flash - anim asyon' tekniği kullanarak Dedektif Sivri adlı interaktif bir oyun hazırlamıştır.

 
Üst