"Heavy Metal" Dergisi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Heavy Metal" Dergisi

Heavy_Metal_Logo.jpg

Metal_hurlant_1975_logo.png


ABD'de yayımlanan bilim kurgu ve fantezi temalı çizgi roman dergisi "Heavy Metal", dilimize"Ağır Metal" şeklinde çevrilebilir. Kasvetli bir hayâl gücünü, bilim kurgu ve erotizmle harmanlayan bu 'erişkin' dergisinin ilk sayısı Nisan 1977 yılında yayımlanmıştı. Aslında bu dergi Jean Giraud (Mœbius) ve Philippe Druillet'nin 1974 yılı sonunda yarattıkları Fransız "Métal Hurlant"ın (o da "Uğultulu Metal" veya "Metal Çığlık" gibi anlamlara geliyor) tercümesi, bir nevi Amerikan versiyonudur. "Métal Hurlant"ın çizerleri arasında Richard Corben, Alejandro Jodorowsky, Enki Bilal, Caza, Serge Clerc, Alain Voss, Berni Wrightson, Milo Manara, Frank Margerin gibi tanınmış sanatçılar vardı.

Amerikan "Heavy Metal" Dergisinin Nisan 1977 tarihli ilk sayısı
0477l.jpg


Fransız "Métal Hurlant"ın Ocak 1975 tarihli ilk sayısı
Metal_Hurlant_1.jpg


Amerikalı yayıncı Fransa'ya, aslında Amerikan "National Lampoon" mizah dergisinin Fransızca versiyonu çıkartmak için gittiğinde tesadüfen "Métal Hurlant" dergisini görmüş ve derhal bunun ABD yayın haklarını satın almıştı. "Métal Hurlant"ın ilk sayısı Ocak 1975'te çıkmıştı, Amerikan versiyonu "Heavy Metal"in ilk sayısı ise Nisan 1977'de yayımlandı. Dergi önceleri aylık çıkıyordu ve bunlarda doğrudan Fransa'daki versiyonun tercümeleri kullanılıyordu. Heavy Metal'de yayımlanan Métal Hurlant çizgilerine sonradan İtalyan Stefano Tamburini ve Tanino Liberatore'nin "RanXerox"u da eklendi. Parlak kağıda basılan renkli derginin klişeleri Fransa'dan hazır geldiği için basım maliyetleri oldukça düşüktü. Dergi 1982 yılından beri "özel sayılar" da çıkartmaktadır. Ayrıca dergide yayımlanan maceralardan derlenmiş "grafik romanlar" ve çizerlere ait "özel albümleri" de vardır. "Heavy Metal" halâ çıkıyor ve şu anda yılda 6 sayı yayımlanıyor. "Métal Hurlant" ise Temmuz 1987'de kapandı.

1981 yılında, o zamana kadar çıkmış bazı dergilerden uyarlanan "Heavy Metal" adlı uzun metrajlı bir "çizgi film" yapıldı. 2000 yılında "Heavy Metal 2000" adlı ikincisi bunu takip etti. Bu ikincisi dergilerden uyarlanmamıştı ve sadece video dağıtımı yapıldı.

1981 tarihli uzun metrajlı ilk "Heavy Metal" çizgi filmi
Heavy_Metal_dvd_kapak.jpg


Nihayet Heavy Metal dergisi, 1 Ocak 2011'de Türkiye'de Türkçe olarak çıktı: "Heavy Metal Türkiye". "Heavy Metal" dünyada ilk kez İngilizce dışında bir dilde yayımlanıyordu. Türkiye yayıncısı Arka Bahçe Yayıncılık'ın çıkarttığı derginin alt başlığı “Yetişkinler İçin Tam Macera Çizgi Roman Albümü” idi. Gittikçe yerli çizerlere de yer veren dergi 2012 yılı sonunda çıkan 4. sayıyla birlikte kapandı. 18 lirayla başlayan fiyatı 25 liraya kadar çıkmıştı. Heavy Metal'in Türkiye versiyonu "Heavy Metal"/"Métal Hurlant" hayranlarından çok eleştiri almıştı.

"Heavy Metal Türkiye"nin 1 Ocak 2011 tarihli ilk sayısı
Heavy_Metal_T_rkiye_Ocak_2011_ilk_say.jpg

"Diğer 3 "Heavy Metal Türkiye"
Heavy_Metal_T_rkiye2_3_4.jpg


 
Son düzenleme:
Üst