bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
George TUSKA, (1916- )


izgiromanAnsiklopedisi608.jpg

1916 yılında Connecticut'da doğan George Tuska, henüz yirmi bir yaşındayken Ulusal Sanat Akademisi'ni bitirmiştir. Böylece 1939 yılında John Terry'nin asistanı olarak Scorchy Smith adlı bantın çizimine dahil olmuştur.

George Tuska'ın bir sonraki durağı uzunca bir dönem çalıştığı Jerry Iger ve Will Eisner'in stüdyosudur. Burada Jungle, Wings, Planet Wonderworld ve Mystery Men başta olmak üzere çok sayıda çizgiroman dergisi başlığında çizerlik görevi üstlenmiştir. Tuska, 1940'larda kendi yarattığı Hercule adlı kahramanın maceralarını Quality Comics için hazırlamış ve Chesler Stüdyosu adına Captain Marvel/Kaptan Marvel, Golden Arrow, Uncle Sam ve El Carim çizgiroman serilerine bazı bölümler çizmiştir, ikinci Dünya Savaşı'nda cepheye giden Tuska, bu dönemde çizgiroman aktivitelerini ertelemek durumunda kalmıştır. Savaş sonrasında çizgiroman alanındaki faaliyetlerine The Crime Does Not Pay'in karelerine hayat vererek ve ilk profesyonel olduğu başlık olan Scorchy Smith için illüstrasyonlar yaparak geri dönmüştür. 1959 yılında devraldığı Buck Rogers'ın günlük ve renkli Pazar sayfalarının hazırlanmasını başlığı bıraktığı 1967'ye değin sürdürmüştür. 1960'lardan sonra Marvel Comics için performans sergilemeye başlayan çizer Ghost Rider, Planet of the Apes, X-Men, Daredevil ve Iron Man/Demir Adam serilerine maceralar hazırlamıştır. Ayrıca DC Comics logosu için de Superman, Superboy ve Challengers of the Unknown gibi başlıkları çizmeye devam etmiştir. Tuska, 1978'de José Delbo, Paul Kupperberg ve Martin Pasko'nun yanı sıra Superman'in gazetelerde yayınlanan günlük bantının yeni bir versiyonunu yaratmış ve bu seride 1993 yılına kadar çalışmıştır.
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
969
Acıbadem - İstanbul
Ustanın ölümü

09tuskaphoto.jpg


George Tuska (26 Nisan 1916 - 15 Ekim 2009)

Bir yıl önce kaybettiğimiz büyük ustayla karşılaşmam Doğan Kardeş'in Ateştop'lu yıllarında oldu. Yukarıda da belirtildiği gibi, Günlük ve Pazar (Daily and Sunday strip) sayfalarında bant çizgi olarak (1929-1967) uzun süre var olan Buck Rogers'ı 1967-68 arasında, Doğan Kardeş sayı 21den 85e kadar Yıldırım Kaptan adıyla ve yüksek baskı kalitesiyle yayınladı ve sanırım esas olarak Daily strip'i takip etti. (Elimde iki serinin birlikte yayınladığı 59-61 yılları arası öykülerden sonraki Daily bantları olmadığı için emin olamıyorum, ama Sunday'e bakarak bunu söylemek mümkün.) Doğan Kardeş'in 85inci sayısında son bulan hikâye, Daily'de yayınlanan 1967 tarihli "The Land of Goldie Silver" adlı son Buck Rogers bandıdır.

Buck Rogers yılları, Tuska'nın çizgilerinin bir bakıma olgunluk dönemine, benim de 9-10 yaş çocukluğuma denk geldi. Ustanın kalemini daha sonraki üretimlerinden izlemek için epey zaman geçmesine rağmen (Iron Man'e sayı.5 1968den, 1978e kadar hayat vermişti.) ona olan hayranlığım hiçbir zaman eksilmedi.

Bu yazıyı maalesef, ustanın ölüm bildirimini gecikmiş olarak forumda kayda geçirmek için ve anısına saygı duruşu olarak yazıyorum.
Toprağı bol olsun.
 
Son düzenleme:

sahin1

Yeni Üye
23 Eyl 2011
143
570
Ufak bir katkı da benden. 1980/lerin hemen başında Tercüman Gazetesi Süper Kahramanlar adıyla bant çizgi roman yayınlıyordu. Ben o tarihlerde 12-13 yaşlarındaydım. Kahramanları o çevirilerdeki halleriyle tanırım halen. Pasko, Tuska ve Colletta üçlüsünün harika çalışmalarıydı o seri. Sonradan öğrenmiştim serinin orjinal adını: World's Greatest Super Heroes.
Şimdilerde Bob Mitchell in te 21. century adlı bir sitede o yayınları yeniden okuma imkanı buldum. Siz de bir bakın isterseniz.
 
Üst