Four Color Comics (Dell)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Four Color Comics
"Dell Comics"in antolojik serisi (1939-1962)

Genel olarak "comics" olarak adlandırılan Amerikan çizgi romanlarının bazılarında "Four Color Comics" şeklinde bir ibare dikkatinizi çekmiştir. Türkçeye çevrildiğinde "dört renkli çizgi romanlar" anlamına gelen bu ibare çizgi romana çok aşina olmayan birine sanki diğer çizgi romanlar farklı sayıda (üç veya 5) renkle basılıyormuş da sadece bu tür comicsler dört renkle basılıyormuş izlenimi verebilir! Oysa genelde renkli olan bütün comicsler dört renk (CMYK) sistemle basılmaktadır. Buradaki "Four Color Comics" ibaresi bir "serinin adıdır".

"Dell Comics" yayınevi, 1939 yılından başlayarak çıkartmaya başladığı bir antolojik seriye "Four Color Comics" adını vermişti. Bu uzun soluklu seri 1962 yılına kadar sürdü. Sadece bir veya birkaç karaktere veya konuya odaklanmış diğer serilerin aksine bu serinin her sayısı farklı bir çizgi karaktere veya konuya ayrılmıştı. Bu nedenle Dell'in "Four Color Comics" (ya da kısaca "Four Color") serisinin diğer bir adı da "One Shots"tı. Sonraki yıllarda kendi adları altında yayımlanacak bazı seriler önce "one shot"lar halinde "Four Color Comics" serisi içinde okuyucuyla tanıştırıldı ve tutup tutmayacağıyla ilgili bir tür nabız yoklaması yapıldı. Buna örnek olarak "Little Lulu" ve "Tarzan" gösterilebilir.

Çok çeşitli konulara yer veren bu derleme seride 23 yıl boyunca 1500'e yakın farklı sayı yayımlandı. Bu bir rekordu ve buna en yakın miktarlara 904 sayıyla "Action Comics" ve 881 sayıyla "Detective Comics" yaklaşmışlardı. "Four Color Comics" adı altında bir ay içinde birden fazla albüm çıkıyordu. Bazen tekrar baskılara farklı sıra numarası verilmesi ve sayı atlamaları nedeniyle bu seriden tam olarak kaç sayı çıktığını saptamak zor olsa da 1400 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Fiyat etiketinin altında görülen seri adı her sayıda yoktur. Bunlara sadece 1940-1946 yılları arasında çıkmış 10 sentlik dergilerin kapaklarında rastlanır, sonrakilerde görülmez. Bu da seride tam olarak kaç albüm çıkmış olduğunun saptanmasını güçleştiren etmenlerden biridir.

Seri adı sadece 1940-1946 yılları arasında çıkmış dergilerin kapaklarda gözükür. Soldaki 1940'lardan, sağdaki 1960'lardan birer albüm.
Four_Color_Series_rnek.jpg

Four_Color_Series_toplu.jpg


Renk sistemi hakkında kısa bilgi:
Bu arada; "Four Color Comics" antolojik çizgi roman serisi de, adına da uygun olarak, tıpkı diğerleri gibi dört renk baskı sistemiyle basılmaktaydı. Bilindiği gibi TV ve bilgisayarlarda kullanılan ve toplamsal bir renk sistemi olan RGB'den (Red,Green,Blue-Kırmızı,Yeşil,Mavi) farklı olarak matbaa baskı sistemlerinde çıkarımsal renk sistemi olan CMYK (Cyan,Magenta,Yellow,Key-Cam göbeği mavisi,Morumsu kırmızı,Sarı,Siyah) kullanılmaktadır. RGB ışıksal, CMYK ise pigment/mürekkep bazlıdır. RGB ve CMYK birbirinin tersi gibidir. RGB'de üç renk %100 karışırsa beyaz, hiç karışmazsa siyah elde edilir. CMYK'da ise tüm renkler %100 karışırsa siyah elde edilir. Aslında siyah mürekkep kullanılmadan da (CMY) siyah renk elde edilebilir ama kağıt üzerinde iyi durmayacağı için buna ayrıca siyah mürekkep de eklendiğinde daha doygun renkler elde edilir.

Çok özel baskı kalitesi sunan ve digital baskı sistemlerinde kullanılan 6 renkli Hexachrome sistem ile çok eski yıllarda kullanılmış 3 renkli sistemler istisnaları teşkil eder. Bugün de halâ rutin matbaa/baskı işlerinde CMYK sistemi kullanılmaktadır, ama matbaacılıkta gelecekte Hexachrome sistemin gittikçe yaygınlaşması bekleniyor, zira bu sistemde CMYK ile elde edilmesi çok zor olan canlı renk çeşitlemeleri elde edilebilmektedir.


RGB ve CMYK kıyaslaması
RGBvs_CMYK.jpg


Şu üç sitede "Four Color Comics" hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş.



 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,742
İstanbul
Mükemmel bir yazı okudum ve bazı hususlarda (aslında pek çoğunda) ne kadar cahil olduğumu anladım.

Teşekkür ederim, üstadım. Buna benzer yazılarını yeniden çıkartacağımız e-dergimizde de görebilsek ne kadar güzel olurdu. :)
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,603
Aynen Nihat kardeşime katılıyorum, doyurucu bilgi ve görsellikle dolu paylaşımlarınızı izliyorum ve teşekkür ediyorum.
 
Üst