bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Haslet SOYÖZ, (1955- )


1955 yılında doğan Haslet Soyöz, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nde okurken çalışmalarından oluşan bir sergi açmış ve bu sergi hayatının dönüm noktalanndan biri olmuştur. Çok sevdiği Pembe Panter çizgifîlmlerinden dolayı başlangıçta çizgifilmci olmaya karar vermiş, ancak çizdiği karikatür ve çizgiroman bantlarıyla şöhret kazanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi532c.jpg


İsmail Gülgeç'ten Haslet Soyöz portresi.

Önceleri Cumhuriyet, Vatan, Demokrat, Dünya ve Politika gazetelerinde çalışmış olan Soyöz, 1982'den itibaren uzun yıllar boyunca Milliyet Gazetesi sayfalarına taşınmıştır. Burada Çizgiyle başlığı altında günlük siyasi karikatürler çizmiştir. Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışırken günlük bir bant olarak çizdiği Küçümen'i yıllar sonra MiIIiyet'te de aynı formatta hazırlamıştır. Bu karakterin maceralarının yer aldığı ve Milliyet Yayınları'ndan çıkan üç ciltlik bir albüm serisi dışında bir de Ardirektör adlı mizahi karakterinin bantlarından yapılmış bir derleme de Uzun Hikaye adıyla yayınlanmıştır. 1990'ların sonundan itibaren Posta Gazetesi'nde Tarık Minkari'nin yazdığı metinlerden oluşan anekdotları Bir Cerrahın Anıları başlığı altında resimlemiştir.

izgiromanAnsiklopedisi532a.jpg


Haslet Soyöz'ün Çizgili Yayınları'ndan çıkan Deli Gücük albümü.

1998 yılında Karikatürcüler Derneği tarafından 'Yılın Karikatürcüsü' seçilmiştir. Ekim 1999'da çıkan 'Kovboyculuk Oyunu* adlı kitabı da resimlemiştir. Haslet Soyöz'ün bazı gazete bantları sonradan albüm formatında yeniden basılmıştır. 1979'da AbeCe Yayınları tarafından iki adet Küçümen albümünün yanı sıra, 1981'de Yalçın Çocuk Kitapları serisinden yeniden Küçümen ve Çizgili Yayınlardan Deli Gücük, 1990'da Yılmaz Yayınlarınca Uzun Hikaye, 1998'de Milliyet Yayınlarından Erkek Küçümen, Kız Küçümen ve Bebek Küçümen yayınlanmıştır.
 
Üst