Grzegorz ROSINSKI

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Grzegorz ROSINSKI, (1941- )


img027.jpg

1941 yılında Polonya'da doğan Grzegorz Rosinski'nin tanıdığı ilk 'Batılı' çizgiroman Hal Foster'in Prince Valiant/Kahraman Prens olmuştur. İlk çizimleri güzel sanatlar lisesinde okuduğu sıralarda, 16 yaşında yayınlandı. 1967 yılında Varşova Güzel Sanatlar Akademisi'ni cebinde bir Grafik Sanatlar diploması ile bitirmiştir.

Bir dedektifin ve bir helikopter pilotunun serüvenlerini anlattığı çizimleri Polonya'da 10 yıl boyunca yayınlanmış ve çok geçmeden Polonya'nın başlıca çizgiroman dergisi Relax'ın önde gelen çizerlerinden biri olmuştur. Daha sonra bu derginin sanat yönetmenliğini de yapmıştır. Yeni açılımlar ardından 1976 yılında Belçika'ya giden Rosinski, Trombone Illustré ve Tintin dergileri için çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu arada Spirou dergisinde, Mythic ile birlikte yarattığı La Croisière Fantastique öykülerine imza atmıştır. Rosinski, Jean Van Hamme ile birlikte yarattığı Thorgal/Torgal 'ın serüvenlerini Tintin dergisinde 1977 yılında başlattığında uzun yıllar sürecek bir başarının da temelini atmıştır.

1986'da, ikilinin bir başka önemli yapıtı olan, Le Grand Pouvoir du Chninkel, A Suivre dergisinde yayımlanmaya başlamıştır. 1980'de Duchateau ile birlikte Hans karakterini yaratarak (Hans, Tercüman Çocuk ve Milliyet Çocuk dergilerinde birer dönem yayınlanmıştır) bilimkurgu alanına atılmıştır. 1992'de öyküsünü Jean Dufaux'nun yazdığı La Complainte des Landes Perdues dizisinin resimlerini çizmiştir. Rosinski, yapıtlarının kusursuz olması konusunda çok titiz olduğundan dolayı mürekkepleme ve balon yazılarını yazma işlerini dahi kendisi gerçekleştirmektedir. Tüm yapıtları pek çok baskı yapmıştır. Günümüzde eşi ve üç çocuğuyla İsviçre'de yaşayan sanatçı çizim dersleri vererek sanat aşkını yeni yeteneklerle paylaşmayı tercih etmiştir. Rosinski'nin dokuzuncu sanat yetkinliğindeki eserleri hemen tüm Avrupa ülkelerinde tanınmaktadır.
 
Üst