bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Hugo PRATT, (1927-1995)


izgiromanAnsiklopedisi473.jpg

19 Haziran 1927'de İtalya'nın Rimini kentinde doğan Hugo Pratt'ın babası İngiliz asıllı bir Fransız, annesi de Venedikli bir İtalyan'dır. Çocukluğunu Venedik'te geçiren Pratt ailesi, baba Pratt'ın iş bulma ümidiyle, o sıralar bir İtalyan sömürgesi olan Etiyopya'ya gitmiştir. Bununla da yetinmeyen baba Pratt, yeni doğan oğlunun delikanlılık çağına kadar çok gezip, çok öğreneceği hareketlilikle Afrika'yı dolanıp durmuştur.

Genç Pratt, on dört yaşına geldiğinde babası İkinci Dünya Savaşı'na çağrılmış ve yaşadığı bir cephe savaşmda ölmüştür. Böylece öksüz kalan Hugo, bu acı olayı takiben annesiyle birlikte Venedik'e dönmüş ve büyükbabasının zoruyla kendini Umbria'daki Citta di Costello Askeri Okulunda bulmuştur. 1943 yılının Eylül ayında önce büyükbabasıyla yaşadığı anlaşmazlığa inat faşist cumhuriyete bağlı Lupo Taburuna katılmış, ancak bir süre sonra sadece İngiliz üniformasıyla tercümanlık yaparak savaşta aktif olamamıştır. Savaştan sonra Avrupa'yı dolaşan Pratt, Aralık 1945'de Mario Faustinelli ve Alberto Ongaro ile birlikte Albo Uragano dergisini çıkarmaya başlayarak yayın dünyasına adım atmıştır. Bu dergi 1947 yılında çizgiroman içeriğini zenginleştirerek Asso di Picche Comics adını almış ve böylece dergi ekibindeki Dino Battaglia, Paolo Campani, Domiano Damiani, Mario Faustinelli ve Alberto Ongaro adlı gibi çizerler daha sonra 'Venedik Grubu' adıyla anılmıştır. Bu ekip, yetişme çağındaki gençlere edebiyatı sevdirme amaçlı bir çizgiroman serisi hazırlamış ve Homer, Kipling, Conrad, Melville, Stevenson ve Jack London gibi ünlü yazarların romanlarını adapte etmişlerdir. Pratt için çok önemli bir dönüm noktası olan bu dergide çizdiği Ace of Spades isimli bir çizgiromanla birlikte dokuzuncu sanatla resim boyutunda daha yoğun ilgilenmeye başlamıştır. Bu çizgiromanın kahramanı, kötülerle mücadele eden maskeli bir kahramandır. Gerçekte gazete muhabiri olan bu kişinin adı Gary Peters'dir ve yapısal özellikleri ünlü Superman'den ödünç alınmıştır. Pratt, bunu takiben Asso di Picche dergisinde çizgisini çok beğenen Amerikalı çizgiromancı Milton Caniff'in ısrarı ve izniyle onun çok ünlü başlığı için iki adet Terry and the Pirates macerası çizmiştir.

1949 Kasım aymda meslektaşı Mario Faustinelli ile birlikte Arjantin'e giden Pratt, orada Asso di Picche Comics'in bir nevi Arjantin versiyonunu hazırlamıştır. Bu ülkede tanıştığı ünlü çizerlerin etkisiyle 1953 yılında Sergeant Kirk, 1957'de de Ernie Pike ve Ticonderoga ve 1958'de ise Lobo Conrad adlı çizgiromanları hazırlamıştır. 1950'lerin sonunda eşinden boşanan Pratt, 1959'da senaryosunu kendi yazdığı Vahşi Ormanın Kızı Ann, 1962'de Kaptan Cormorant ve Fort Wheeling adlı başlıklarını çizmiştir. Bunlara daha sonra Pompeo Bill, Ray e Roy, Süper Pan ve April e Il Fantasma gibi bantlar eklenmiştir. Pratt, bu sıralarda da daha önceden dostu Dino Battaglia'nın çizdiği Jungleman çizgiromanını Alberto Ongaro'nun senaryo desteği ile devam ettirmiştir. Konusu Pratt'ın artık çok iyi bildiği Afrika fonunda geçen Anna ve Dan çizgiromanında başarılı olması bu kez onu yine bir başka şöhretli Amerikan çizgiroman başlığına ulaştırmıştın Tim Tyler's Luck/İki İşçi.

Bu sayede de bantın yaratıcısı olan Lyman Young'ın dikkatini çekmiş ve böylece 1959'da Corriere dei Piccoli adlı dergide, Anna Dela Jungla ismiyle yayınlanan macerayı hazırlama şansı bulmuştur. 1962 yılında ise, konusu Amerikan İç Savaşı'nın başlangıç yıllarında geçen Wheelings'i çizdikten sonra İngiltere'de Fleetway Publications'da çalışmaya başlamış ve Daily Miror ile Sunday Pictorial gazetelerine öykü resimleri hazırlamıştır.

Venedik'e döndükten sonra önceki eşinden olan iki çocuğuna ilaveten yeni evlendiği karısından da iki tane çocuğu doğan Pratt, giderek olgunlaşan bir çizgi stiline ulaşmıştır. Bu sayede de dönemin ünlü çocuk dergisi Corriere dei Piccoli için çalışmaya başlamıştır. Temmuz 1967'de Rivaldi Bertieri'nin yardımıyla kendi yarattığı bir kahramanın adına aylık çizgiroman dergisi Sgt. Kirk'ü çıkarmaya başlamıştır. Bu dergide ilk hamlede kendisini daha sonradan şöhrete ulaştıracak olan Corto Maltese adlı karakterinin 'Bir Tuz Denizi Şarkısı' adlı macerası yayınlanmıştır. Bu sıralarda bir yandan çocukluğunun geçtiği Afrika'yı yeniden gezerken, diğer taraftan da iki ayrı kadından iki çocuğu daha doğmuştur.

Sgt. Kirk dergisi dağıtım aksaklığı nedeniyle yayınını durdurunca işsiz kalan Pratt, Paris'e gitmiş ve Pif Gadget dergisinin yazı işleri müdürü Georges Picu ile dergide çalışmak üzere anlaşmıştır. Giderek Avrupa çizgiroman piyasasında tanınmaya başlayan Corto Maltese'in bu dergide yirmi civarı macerasını çizdikten sonra, 1973 yılının Şubat aymda bu kez ünlü Tintin dergisinde boy göstermeye başlamıştır. Burada çıkan ilk öyküsü olan 'Çöl Akrepleri'nin başarısı üzerine dev yayın şirketi Casterman, aynı yılın mayıs ayında öykülerini albüm olarak basmaya başlamıştır.

Pratt'ın sinemaya da uyarlanan bir başka çizgiroman kahramanı, konusu Kanada'da geçen Jessuit Joe'dur. Doğanın içinde büyümüş bir kızılderilinin bir kuzgunla olan garip ilişkisinin anlatıldığı bu çalışma oldukça ilgi görmüştür. 1983 yılında yıldızı henüz parlayan İtalyan çizer Milo Manara'için Bir Pastırma Yazı adlı çizgiroman öyküsünü kaleme almıştır. Bu tarihten bir yıl sonra da isviçre'de Lozan yakınlarına yerleşmiş ve hayatının geri kalanını devasa kitaplığının yanında ve sürekli çizgiroman üreterek geçirmiştir. Hugo Pratt, 20 Ağustos 1995 Pazar günü, 11 yıl önce geldiği Lozan yakınlarındaki bir banliyö olan Pully'de bir sağlık kliniğinde öldüğünde, geride sayısız çizgiroman sayfası ve macerası bırakmıştır. Hayranlarına göre onun en meşhur çizgiroman başlığıysa Corto Maltese'dir. Hugo Pratt'ın dünya çizgiroman sanatında haklı bir ünü vardır. Kendine özgü çizgilere sahip olan sanatçı, ışık ve gölgeyi dünyada en iyi kullanan çizerlerden biri olarak kabul edilmiştir. Hazırladığı çizgiromanların çoğunun senaryosunu kendisi yazan Hugo Pratt, sürükleyici öyküleriyle aynı zamanda iyi bir yazar olarak da tamnmaktadır.

Hugo Pratt'ın yazıp çizdiği üç adet Anna ve Dan macerası ('Afrika Ormanlarında', 'Vambo'nun Ruhu Geri Dönüyor' ve 'Amon-Ra'nın Kayıp Kenti') 1983 yılında Ersin Burak yönetimindeki Hürriyet Çocuk Magazin dergisinde yayınlanmıştır.
 
Üst