bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
Émile-Joseph PINCHON, (1871-1953)


pinchon.jpg

17 Nisan 1871 tarihinde doğan Émile-Joseph Porphyre Pinchon, aslında Fransa Ulusal Sanat Cemiyeti'nin saygıdeğer bir üyesi olduğu halde uygun iş bulamadığından gazetelerde çizimler yapmaya başlamıştır. Genç yaşta Cormon ve Albert Besnard'ın öğrencisi olan Pinchon, ilk çizimlerini 1904 yılında Le Petit Journal Illustre de la Jeunesse'de gerçekleştirmiştir.

Émile-Joseph Pinchon, ertesi yıl çizmeye başladığı Semaine de Suzette adlı derginin ilk sayısında yarattığı Bécassine başlıklı çizgiromanındaki genç kız tiplemesiyle ilk önemli çalışmasına başlamıştır. Senaryosunu, lakabı Caumery olan Maurice Languereau'nun yazdığı Bécassine, bir kahraman merkezinde gelişen macera çizgiromanlarının ilk örneklerinden biridir. 1913 yılından itibaren Gautier-Languereau Yayınevi tarafından serüvenleri albümleşmeye başlayan bu Brüton kızının maceralarının ardından çizer, 1920'ye değin Jaboune'un senaristliğinde diğer dergiler olan Le Saint Nicolas, l'Écho de Paris ve La France'da Frimousset başlıklı çizgiromanını hazırlamıştır, ikinci Dünya Savaşı'na kadar çizim çalışmalarını Benjamin adlı bir çocuk dergisinde yürüten Pinchon, burada La Famille Amulette ve Grassouillet adlı çizgiromanları yine Jaboune ile birlikte yaratmıştır. Savaş sonrasında bir Belçika dergisi olan Wrill ve birkaç küçük dergide çizmeye başlamış ve Gilles du Maquis, Gringalou, Olive et Bengali, Suzel ve diğer çizgiroman serilerini hazırlamıştır.

becassine1909.jpg

Çizim tarzıyla bir ekolün başlangıcı olan Pinchon, az da olsa karikatürize esintiler taşımasına rağmen çalışmalarında reel bir form oturtmuştur. Giysi tasarımları ve arka fonu oluşturan tarihi olaylar genellikle onun sevdiği anlatım tarzını oluşturmuştur. Bécassine'de ve bazı başka çizgiromanlarında hiç konuşma balonu kullanmamış, senaryodaki dayalogları resim altyazısı biçiminde sunmuştur. Émile-Joseph Pinchon, Fransız-Belçika çizgiromancılığının öncü isimlerinden biri olarak temiz bir stildeki realist çizimleriyle önemli bir ekol olmuştur. Onun çalışmaları sonradan Hergé tarafìndan 'Ligne Clair/Temiz Çizgi' sıfatıyla tanımlanan kapsamın ilk temsilcilerindendir. Pinchon, 20 Haziran 1953 tarihinde Fransa'da ölmüş ve 1988 yılında Noyon' da açılan bir çizgiroman müzesi onun anısına adanmıştır.
 
Üst