bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Eddy PAAPE, (1920- )


izgiromanAnsiklopedisi457.jpg

3 Temmuz 1920 tarihinde Belçika'da doğan Eddy Paape, bu ülkenin yetiştirdiği en önemli klasik çizgiromancılardan bir tanesidir.

Eddy Paape, ilk olarak André Franquin ve Morris gibi genç birkaç çizerle birlikte bir animasyon stüdyosunda çalışarak dokuzuncu sanata adım atmıştır. Beraber çizgifilm yaptığı iki arkadaşı onun Dupuis yayınevinin editörleriyle tanışmasını sağlamıştır. Burada Bonnes Soirees adlı dergi için bazı kapak illüstrasyonları yapan Paape'nin sonraki durağı Jijé'nin Emmanuel başlıklı çizgiromanına asistanlık olmuş, ancak onun ilk önemli çalışması yine Jijé için yaptığı Valhardi serisi olmuştur ve bu başlığa Spirou dergisinde 1946-1954 yılları arasında maceralar hazırlamıştır.
Ayrıca yine bu dönemde ünlü çizgiroman senaristleri Jean-Michel Charlier ve Yvan Delporte için de kalemini devreye sokmuştur. Bununla birlikte Paape'nin en çok ses getiren çalışmaları dedektif serileridir, ancak nedense albümlerde çok az sayıda öyküsü görülmüştür.

Paape, Georges Troisfontaines'in sahibi olduğu World Press Syndicate'in bir üyesi olarak, efsanevi Belles Histoires de l'Oncle Paul serisinin ilk bölümüne illüstrasyon katkısı sağladıktan sonra, Victor Hubinon'un asistanı olarak Buck Danny ve Surcouf başlıklarına emek harcamıştır. Bir süre sonra şöhretli yazar Jean-Michel Charlier, Paape'yi 1958 yılında gerçek anlamdaki ilk başlığı olan Marc Dacier'e başlatmıştır. İlk başta sanatsal tekniği kuvvetli biçimde Hubinon'un etkisi altındadır, ama zaman içerisinde kendi kişisel tarzını yakalamıştır.

paape_dacier_couvint1.jpg


Bir Marc Dacier sayısı.

Spirou'daki yılları boyunca bir yandan da Record ve Pilote dergileri için çalışmıştır. 1966'dan itibaren Tintin dergisi için performans sergileyen Paape, burada senarist Greg'le birlikte ünlü bilimkurgu çizgiroman başlığı Luc Orient'e girişmiştir. Bunu yine Tintin için André-Paul Duchâteau ile birlikte 1969'da yarattığı Jeux de Toah; Greg ile beraber 1970'de hazırladığı Tommy Banco ve yine Duchâteau ile birlikte 1971'deki Yorik des Tempêtes izlemiştir. Paape, 1969-1976 yıllan arasında Brüksel'deki Saint-Luc Enstitüsü'nde çizgiromanlar konusunda eğitmenlik yaptıktan sonra imza attığı son çalışmaları ise, Jean Dufaux ve Sotuer ile birlikte gerçekleştirdiği Les Jardins de la Peur, eski dostu Duchâteau ile Carol Détective ve Greg'le Johnny Congo olmuştur.
 
Üst