bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
George McMANUS, (1884-1954)


izgiromanAnsiklopedisi408.jpg


George McManus'un otoportresi.

23 Ocak 1884'de St.Louis'de doğan Amerikalı çizgiroman ressamı George McManus, daha 16 yaşında çizgiroman çizerliğine başlamıştır. Ve sonra St.Louis Republic için moda editörlüğü yapmıştır. Burada ilk çizgiroman bantını yayınlamıştır: Alma and Oliver. Daha sonra bunun hakkında şöyle demişti: "Berbat bir karmaşaydı. Bugün olsa yüksekokul editörlerinden bile okey alamazdı."

1904'de McManus, New York'a gitti ve Joseph Pulitzer'in New York World'unde uzun bir işbirliğine başlamıştır. Bunun için bir veya birkaç tanesinin tutacağını umut ederek birkaç yıl boyunca değişik çizgiroman bantları yaratmıştır. Bunlar: Snoozer, Merry Marcelone, Panhande Pete. Bu sonuncusu uzun bir çizgiroman serisinin ilkidir. Nibsy the Newsboy in Funny Fairyland isimlisi ise Little Nemo in Slumberland'ın utanmaz ama güzel bir taklitidir. Taş suratlı bir kızılderili hakkındaki Cheerful Charley ve Let George Dolt (bu daha sonra ünlü olacak bir ifadedir).

Fakat McManus'un World için çizdiği en iyi ve en popüler bantı The Newlyweds (1904) aile çizgiromanlarının ilkidir. 1912'de McManus, William Randolph Hearst'ın New York American'ina transfer olmuştur. Tabii The Newlyweds'de onunla birlikte aynı akibete uğramıştır. Sonuçta burada değişik başlıklar altında yayımlanmıştır: Their Only Child ve Baby Snookums.

Ama McManus hâlâ artistik açıdan tatmin olmamıştır. 1913-1918 arasındaki zaman diliminde bir sürü fikirle denemeler yapmaya başlamıştır. Bu sırada mizahi bir genç kızın bantı Rosie's Beau'yu da yaratmıştır. The Whole Blooming Family. Epeyce ezilen bir baba ve koca için; bilimsel keşifçilere atıflarda bulunan Spareribs and Gravy tiplemelerinin yanı sıra dünyaca kabul görecek olan Bringing Up Father/Güngörmüşler. McManus aynı zamanda animasyonlar üzerinde de çalışmıştır. Emile Cohl ile Snookums serisini üretirken, bir yandan da dergilere illüstrasyonlar hazırlamıştır. Ama ilk ve en önce bir çizgiroman ressamı olarak kalmıştır. Metin yazılarındaki zerafeti ve sahne seçimindeki ayrıntıları geniş çapta taklit edilmeye çalışılmasına rağmen asla başarılamamıştır. Her çizgiromancı zamanın bir yerinde McManus'un keskin acılı aforizmalarını ödünç almıştır. Fakat hiçbiri onun mükemmel zamanlamasını ve tiplemelerin rol dağıtımı taklit edememiş, onunla boy ölçüşememiştir. McManus'un popülaritesi sanatçılığı kadar büyüktür. Sanat gruplarından ve sivil organizasyonlardan sayısız ödül almıştır. Bringing Up Father'ın 25. yıldönümünde onun adına Washington'da bir Kongre Yemeği bile düzenlenmişti. Ve 22 Ocak 1954'de Santa Monica'daki ölümüne dek sıradan vatandaşlardan, hükümet liderlerine kadar herkesten hayran mektubu almaya devam etmiştir.
 
Üst