Harvey KURTZMAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Harvey KURTZMAN, (1924-1993)


mem3.jpg

3 Ekim 1924 tarihinde New York'da doğan Harvey Kurtzman, Amerikan çizgiromancılığının modernleşme sürecinde etkin olmuş kurucularından biridir.

Harvey Kurtzman, kendine has stili ve mizah anlayışıyla yayın yöneticiliğini yaptığı Mad dergisi sayesinde pek çok genç yeteneği hem olumlu yönde gelişmeleri için etkilemiş, hem de oluşturduğu akımla önemli bir değişimin öncüsü olmuştur. İlk profesyonel çalışması 1939 yılında Tip Top Comics adına yaptığı çizgiromanlarda görülmüştür. 1943'de Ace için Magno ve Unknown Soldier başlıklı macera çizgiromanlarını ve 1945'de de Black Venus bantını çizmiştir. Kurtzman, 1946-1949 yılları arasında Stan Lee'nin yönlendirmeleriyle Timely/Marvel Comics için her biri birer sayfalık mizahi 'Hey Look!' başlıklı çalışmaları gerçekleştirdikten sonra, 1949 yılı içinde E.C. Comics adına korku ve bilimkurgu öykülerinin hazırlanmasında ve Two Fisted Tales ile Frontline Combat gibi çizgiromanlarda cesaret içeren realistik konular işlenmesine yardımcı olmuştur. Bunlara eklediği The Silver Linings ve Pot-Shot Pete de yine bu dönem imza attığı serilerdir.

13108w_realcomic_mad6cover.jpg

1954 yılında Harvey Kurtzman, kariyerinin en uzun süreli ve doruk başlığı olan satirik Mad adlı mizah dergisinde çalışmaya başlamıştır. Harvey, editörlükle beraber çizimlere yardım etmiş, senaryolar yazmış, sayfa düzenlerini tasarlamış ve çevresine zaman içinde en iyi çizgiromancıları toplamıştır. Bununla birlikte Mad, William Gaines'in sürekli eleştirilen E.C. Comics'ine hâlâ bağımlıdır ve bu şartlar altında Bill Gaines'den bir randevu alan Harvey Kurtzman, Mad'i kurtarmanın tek yolunun bu yayınevinden ayrılmak olduğunu onu ikna etmiştir. Böylece 1956'da Trump, Humbug ve Help! için tanıtımı çok iyi yapılan yeni bir dönem başlamıştır. Kurtzman artık içeriği tam olarak çizgiroman olmayan Magazine ve Esquire gibi dergiler yayınlamaktadır. Ekim 1962'den 1988 yılına değin Playboy için -geçmişin Little Orphan Annie'sinden esinlenerek- Little Annie Fanny adını verdiği dişiliği ön planda bir tiplemeyi Bill Elder ile birlikte birer sayfalık karikatür ve bazen de kısa öykü bantları halinde hazırlayan Harvey Kurtzman, emekliye ayrıldıktan bir süre sonra, 1993 yılında ölmüştür.
 
Üst