Hank KETCHAM

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Hank KETCHAM, (1920-2001)


14 Mart 1920 tarihinde Seattle'da doğan Henry King Ketcham ya da bilinen ismiyle Hank Ketcham, Washington Üniversitesi'ni bitirdikten sonra yorgun ve bıkkın bir öğrenci olarak, 1940'da ilk iş tecrübesi olan Walter Lantz'ın Universal Stüdyoları'nda çizgifilm sektörüne adım atmış ve hemen ardından geçtiği Walt Disney Productions'da Pinocchio, Fantasia ve Donald Duck animasyonları ekibine katılmıştır.

Hank Ketcham, 1941-1945 yılları arasında Washington'daki donanma birliğinde uzman fotoğrafçılık şefi olarak görev yapmış ve görev yerinin yayın organında ilk çizgiroman bantı olan Half Hitch'i hazırlamıştır. Sivil hayata döndükten hemen sonra California'ya geçmiş ve 1948 yılı içinde bir 'aile bantı' olan Dennis the Menace/Yumurcak'ı yaratmıştır. Ancak ilk olarak 12 Mart 1951'de, on altı gazetede birden yayın imkanı bulan başlık, Hank Ketcham'ın aynı yılın Billy DeBeck (sonradan Reuben) Çizgiroman Ödülü'nü kazanmasını sağlamıştir. Sonraki yıllarda Hank Ketcham ve Dennis the Menace adı, dünya üzerinde yaklaşık 1.000 gazetede, 48 ülkede ve 19 dilde tanınma şansı bulacaktır.

ketcham_photo.jpg


Hank Ketcham ve Yumurcak'ın esin kaynağı olan oğlu bir arada.

Ketcham, 1960 yılında kendisine bol miktarda ödül kazandıracak olan Dennis the Menace'ın kendisine sağladığı maddi imkanlar sayesinde Cenova Gölü'nün kenarına, İsviçre'ye taşınmış; gezerek ve golf oynayarak geçirdiği zamanları kaleme aldığı seyehat günlükleri halinde yayınlatmıştır. Bu arada ilk çizgiroman denemesi olan Half Hithc'i yeniden ele almış ve yazdığı senaryoları genç çizer Dick Hodgins'e teslim etmiştir. Bu başlık da 1970'den itibaren King Features Syndicate tarafindan dağıtıma sunulmuştur. Yaklaşık yüz bölümlük Dennis the Menace çizgifilminin General Mills Corp. tarafından hazırlandığı 1988-1989 yıllarında televizyon marketlerinden hayranlarına sunulmuştur. Hank Ketcham, uzun yıllar önce Marcus Hamilton ve Ronald Ferdinand adlı ilk asistanının eline emanet ettiği Dennis the Menace başlığını geride bırakarak Haziran 2001'de ölmüştür.

dennis.gif
 
Üst