Edgar-Pierre JACOBS

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Edgar-Pierre JACOBS, (1904-1987)


30 Mart 1904 tarihinde Brüksel'de doğan Edgar-Pierre Jacobs, ilk dönem Avrupa çizgiromancılarından biridir ve çocukluk arkadaşı Jacques van Melkebeke ile birlikte içinden çıkmak bilmediği Brüksel sanat müzelerinde yeteneğini geliştirmiştir. Ancak henüz bir delikanlıyken çevresinde sadece birkaç küçük illüstrasyon işi dışında çalışma alanı bulamayınca, kader ve aldığı eğitim onu opera şarkıcılığına sürüklemiştir. Kantolar söylerken de başarılı olmasına ve önce Fransa'daki Lille Operası'na ardından da İtalya, Almanya'daki diğer kalburüstü salonlarda sesini kullanmasına rağmen onun aklı çizgi dünyasındadır. Birinci Dünya Savaşında kariyeri doğal olarak noktalanmış ve Jacobs için yeni bir süreç başlamıştır.

Edgar-Pierre Jacobs, yeniden doğum yeri Brüksel'e geri dönmüş ancak denemesine karşın operalarda iş bulamamıştır. Sonuçta çizim dünyasına göz atmaya karar vermiş ve 1942'de A.B.C. ve Lutin dergileri için Bimbo ve Stop başlıklarını ve birkaç illüstrasyon işini ardarda karşısında bulmuştur. Bu arada haftalık Bravo dergisinde de çalışmaya başlayan Edgar-Pierre Jacobs, burada Alex Raymond'ın fırtınalar koparan çizgiromanı Flash Gordon'un karelerini kopyalıyordu. Ancak 1942 yılı sonlarında orijinal bantlar Avrupa'ya savaş nedeniyle ulaşamayınca Bravo editörleri Jacobs'dan Flash Gordon'u kendi çizgileriyle devam etmesini teklif ettiler. Önceden yayınlananlardan yaptığı uyarlamalarla hazırladığı birkaç düzine sayfadan sonra giderek Raymond'a göre daha sade bir çizgi stiliyle maceraları tamamlamayı başarmıştır. Maceranın sona ermesinden sonra da benzer konusu olan Le Rayon U adlı başlığı Şubat 1943'den itibaren Bravo sayfalarında görünmüştür. Bu başarılı adaptasyon denemesinin ardından 1944'de Hergé ile tanışma fırsatı bulan Edgar-Pierre Jacobs, Tenten başlığını uzun yıllar boyunca hazırlayan ikinci çizer olmuştur.

1946 yılında Tenten dışında çalışmalar yapmak isteyen Jacobs'un dileği gerçekleşmiş ve bir bilimkurgu olan Blake et Mortimer, Tintin dergisinde kasım ayından itibaren yayınlanmaya başlamıştır. Bu arada yine Tintin için hazırladığı, İngiliz yazar H.G.Wells'in 'War of the Worlds' adlı romanını illüstre bir öykü tarzıyla okurlara sunuyordu. Sayısız çizgiroman ve sanatsal ödül kazanan Edgar-Pierre Jacobs, sayfalarca çizgiroman haricinde geride 1973 yılında yayınlanan bir de kuramsal kitap bırakmıştır. Jacobs, 20 Şubat 1987'de ölmüştür.
 
Üst