Hoş Memo (Li'l Abner)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
HOŞ MEMO
(Li'l Abner)



Li'l Abner, başlangıcından itibaren Al Capp tarafından çizilmiştir. 20 Ağustos 1934'de günlük bir bant olarak başlamış ve buna 24 Ocak 1935 tarihinde eklenen ilk renkli Pazar sayfasıyla beraber yayınına devam etmiştir. Popüler olduktan sonra United Feature Syndicate tarafından ilk maceraları yeniden basılmıştır. Nisan 1964' den itibaren New York News Syndicate tarafindan dağıtımı yapılmış ve yayınlanmıştır. Yarım sayfalık renkli Pazar eki de, günlük bantı da Al Capp tarafindan çizilmiştir. Capp, ayrıca Small Change isimli bir başka bantı -ki bu bantın ismi daha sonradan Small Fry olarak değiştirilmiştir- ve Washable Jones isimli bantı de kendisi çizmiştir. Joe Palooka'nın hayalet ressamlığını ve yazarlığını Li'l Abner'a başlamadan önce yapan Capp, burada serisi için ön hazırlıklar ve tiplemeler yapmıştır. Bu arada Fearless Fosdick isimli çizgiroman tiplemesini de Dick Tracy'den esinlenerek hazırlamıştır. Lester Gooch imzasını kullandığı Fearless Fosdick tipik bir Dick Tracy karikatürü gibiydi. Takma ismi de Dick Tracy ressamı ve dostu Chester Gould'la şakalaşmak ve onunla atışmak için kullanmıştır.

abner.jpg

Li'l Abner'ın ilk bölümlerinde 'Al G.Cap' kısa ismini kullanan Alfred Gerald Caplin, ikinci 'p'yi alıp Gerald'ın 'G'sini kaldırma olayını 25. bantının yayın gününde gerçekleştirmiştir. 19 yaşında, yaklaşık 1.90 metre boyunda olan Li'l Abner Yokum, 1934 tarihinde başlayan maceralarında, Kentucy Dağı'ndaki bir su kenarında yaşayan, iri yapılı, devamlı ailesinin küçük kulübesinde yiyeceği akşam yemeğini düşünen bir karakter olarak portre edilmiştir. Ve tüm bunlar okurlarının ilgisini bu çizgiromana çekmiştir. Al Capp'ın çizgilerindeki ustalık da oldukça beğeni toplamıştır.

Kapsamlı, eğlenceli, romanssı ve epik bir senaryo kurgusu vardı. Al Capp, Joe Palooka dönemindeki 'Hillbilly' karakterlerini ve yaşadıkları yeri arka fon olarak Li'l Abner çizgiromanına aktarmıştır. Böylece okurlar neşeyle Abner'ı takip etmiştir. Abner sık sık New York'a gitmiş ve orada halası Bessie Bopshire'i ziyaret etmiştir. Zengin, çok bilmiş, sofistike halası ve onun etrafindakilerin toplumsal değer yargılarının Abner'ınkileri altüst etmesi okurları sürekli güldürmüştür.

Li'l Abner, neşeli Amerikan folk imajı taşırken -bu da Chingagook'un asil ve naif yerel kültür altyapısından kaynaklanıyordu-, sembol olmuştur. Okuyucular ayrıca bu çizgiromanın diğer komik karakterleri olan anne ve babayla ve onların yaptıkları/söyledikleriyle de çok ilgiliydiler. Abner'ın annesi Pansy Yokum'un kendine has hareketlerinden de ve babası Lucifer Ornamental Yokum'un serideki etkilerine de bayılıyorlardı. Baba Yokum, devamlı kendisiyle böbürlenen, kalın kaşlı, karısı tarafindan devamlı dayakla tehdit edilen yaşlı bir 'tilki'ydi.

abner1947.jpg

Bunların yanı sıra kırmızı burunlu Marryin 'Sam', 1935'deki bir Pazar sayfasında anne Yokum'u dolandırma girişimiyle banta katılmıştır. Payne Marland isimli karakter ise, 1935'deki bir Cumartesi bölümünde birden bire Abner'a karşı giriştiği bir mücadeleyle okurun karşısına çıkmıştır. Bu bantın ilerleyen yıllarda kendini yenileyerek devam etmesi en belirgin özelliğiydi. Bazen sürprizler, bazen kahkahalar, bazen de şüpheler uyandırıyordu. Mesela Sir Cecil Cesspoll gibi önemli bir karakter, uzun sigaralı ünlü Fu Manchu'nun sivri tırnağıyla parelellik kurularak tanıtılıyordu. Abijah Gooch isimli iyi karakterin ölümü dağlı katillerden birinin onu silahla kafasından vurması gibi bir trajediyle sunulabiliyordu. Schmoo isimli dehşetli karakter ise ceset ve kan bahçesi diye çağırılıyordu. Çabuk üreyen milyonlar, nefretler, karanlık büyük mağaralardaki kurukafalarla Hairless Joe ve Lonesome Polecat gibi karakterleri okurlar Li'l Abner'ın karelerinden keşfedebiliyordu ya da Kickapoo Jay Juice vesaireyi... Li'l Abner, 1954-1962 yılları arasında Bob Lubbers tarafindan çizilmiş ve Al Capp'ın verdiği Hoş Memo ruhu başarıyla yaşatılmıştır. 1977 yılında Al Capp'ın isteğiyle Li'l Abner başlığı yayından kaldırılmış ve iki yıl sonra da ölümünden dolayı yaratıcısını kaybetmiştir.

Li'l Abner ülkemizde ilk kez 1951 yılında Vatan Gazetesi'nin hafta sonu ilavesinin sayfalarında Hoş Memo adıyla ortaya çıkmış ve kısa sürede yayınlandığı her ülkede olduğu gibi popülarite yakalamıştır. Sonradan bu gazete sayfalarından günlük bantlar halinde de maceralar yaşamış, 1970'lerde Milliyet Sanat dergisinde renkli ve tam sayfa olarak serüvenlerini yaşamaya devam etmiştir. Ayrıca 1960'ların sonundan itibaren Milliyet Gazetesinin hafta sonu ilavesinde renkli olarak ve günlük bant formatında maceraları da yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi277.jpg


11 Haziran 1967 tarihinde Milliyet'in hafta sonu ekinde basılan Hoş Memo bantı.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,481

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Benim "Hoş Memo" ile tanışmam 80'lerde Tercüman gazetesi vasıtasıyla olmuştu, zira gazete Hoş Memo'nun maceralarını günlük bant şeklinde yayınlıyordu. Karikatür yayına girmeden 10-15 gün öncesinden, gazetenin ilk sayfasında Hoş Memo'yu öve öve bitiremeyen tarzda duyurular yayınlanıyordu. Bu sloganlardan biri de "dünyanın en çok tanınan ve okunan kahramanı" gibi bir şeydi. Ben hayatımda bu kadar övülen ve okuyucuyu meraklandıran bir başka çizgikahraman reklamı kampanyası görmedim.

Sonuç mu?

Tabi ki beklediğim gibi bir şey çıkmamıştı. :D
 
Son düzenleme:
Üst