bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
HIZLI GAZETECİ


İlk olarak 1980 yıknda Hey adlı müzik dergisinin sayfalarında gözüken Hızlı Gazeteci, Necdet Şen'in en popüler çizgiromanı ve başlığı haline gelmiştir.

Hızlı Gazeteci, 1984 yılından itibaren Cumhuriyet Gazetesi sayfalarına günlük bant olarak transfer olmuş ve uzun yıllar boyunca burada maceralar yaşamıştır. Türk çizgiroman tarihinin son dönemine damgasını vuran çizerlerden biri olan Necdet Şen, Hızlı Gazeteci karakterinde son derece gerçekçi bir anlatım tarzı uygulamıştır. Omuzundan düşürmediği fotoğraf makinesi, üzerindeki montuyla toplumun yaşayan bir ferdine dönüşen Recai karakteri -ilk maceralarda tiplemenin yüz hatlarının ödünç alındığı Kemal Sunal'ın çok sayıda filminde kullanılan karaktere öykünerek ismi Şaban'dır-, bilhassa Bacı lakaplı hapisten yeni çıkmış bir devrimci kız olan Fazilet'in de devreye girmesiyle giderek ivmelenmiştir. Bu iki karakter arasındaki diyalog ve fikir çatışmaları giderek bir ideoloji sorgulamasına dönüşmüştür. Çok fazla idealize edilmemiş, olduğu gibi doğal bırakılmış tiplerin fink attığı, içsel ve dışsal sorgulamaların gırla gittiği Hızlı Gazeteci kareleri yer yer dramatik olaylarla örgülenen bir çizgiromandır. Kimi zaman 'Bacı' öyküsünde olduğu gibi ortalıkta ikinci karakter gibi dolanan Hızlı Gazeteci, bazen de 'Keloğlan'daki gibi Doğan Önder adıyla veya 'Deja Vu'daki gibi alelade, adı bile geçmeyen bir insan normunda okurunun karşısına çıkmıştır. Maceralardaki ortak noktalardan birisi de Hızlı'nın sonunda arkalarından bakakaldığı 'onu terk edip, kendi yoluna giden kadınlar'dır. Necdet Şen'in ilk maceralarında daha çok Oğuz Aralvari bir tarzda çizdiği Hızlı Gazeteci, sonraki yıllarda çizerin kendisine has bir çizgi stiline kavuşmasıyla kıvama gelmiştir.

171630_2.jpg


Hızlı Gazeteci ve hayatına giren kadınlardan birinin yer aldığı bir sayı kapağı.

Bu arada günlük gazete bantlarından derlenen ve ilki Çizgili Yayınlar tarafından 1981'de basılan Görev Her şeyden Kutsaldır ve Güzellik Yarışması adlı iki albümüyle birlikte, Hızlı Gazeteci farklı bir yayın kulvarına daha taşınmıştır. Bu tarihten sonra 1989 yılında Cep Kitapları A.Ş. tarafından Bacı adlı albümüyle Kasım 1991 tarihli Remzi Kitabevi baskısı küçük boy Keloğlan ve Deja Vu albümleri yayınlanmıştır. 2002 yılı başından itibaren ise Parantez Yayınları, Hızlı Gazeteci'nin koleksiyon serisini okurlarına sunmaya başlamıştır. Bu maceraların birkaçı hariç hemen hepsi ilk olarak gazete bantı formatında ve Joker dergisinde yayınlanmış olanların tekrarlarıdır. Ancak bilhassa son koleksiyon serisi, 'elden geçirilmiş', yaratıcısının istemediği bazı diyalog ve sayfaların 'ayıklandığı' bir versiyondur.

izgiromanAnsiklopedisi275.jpg
izgiromanAnsiklopedisi275a.jpg


Parantez Yayınları tarafından basılan Hızlı Gazeteci sayılarından biri ve 1981'de çıkan Güzellik Yarışması macerasının kapağı.
 
Üst