bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
HIZIR BEY


Yaratıcısı Talat Güreli tarafından yazılıp çizilen öyküleriyle Hızır Bey, Türkiye Çocuk dergisi sayfalarında 15 Mart 1984 tarihli 57. sayısından itibaren maceralar yaşamıştır.

Hızır Bey, Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında geçen macera hattı içinde yaşamakta olan bir akıncı reisidir. Bosna Valisi Hüsrev Bey'e bağlılığının yanı sıra, inisiyatifi olarak da hareket eden cesur bir yiğittir. Onu ne ölümcül yaralar ne de onlarca sayıdaki düşmanla karşılaşmak durdurabilmiştir. Cansiperane bir şekilde atıldığı zorlu uğraşlardan alnının akıyla çıkmayı her seferinde başaran Hızır Bey, yanından ayrılmayan sadık arkadaşı Yadigar ile maceradan maceraya koşturmuştur. Hızır Bey, başına doladığı işlemeli, tepesi sorguçlu sarık gibi değerli ve gösterişli işlemeleri olan bir cepken giyerken, Yadigar da diğer bazı akıncılar gibi cepkeninin sırtına taktığı kartal kanatiarıyla oldukça değişik bir görünüm sergiler.

img088.jpg


Hızır Bey albümünün kapağı.

Başlık, yayınlandığı derginin hedef kitlesi göz önünde bulundurulduğunda, savaşın ortasında bile namaza duracak kadar itikadı sağlam olan kahraman ortaya çıkaran Güreli'nin, genelde detaydan kaçmayan kareleri ve sinemasal anlatımdaki becerisi sayesinde kısa sürede popüler olmayı başarmıştır. Kalabalık savaş sahneleri, dönemin atmosferine uygun doğa tasvirleri ve arasıra izleyiciyi rahatsız etmeyecek kadar kullanılan sürrealist sunumlarla seri, okuyucu kitlesini giderek arttırmıştır. Aksiyon ve temposu hiç azalmadan süregiden maceralarında ön planda olan şey daima 'vatan, millet ve görev aşkı'dır. İlk maceralarda Hızır Bey'in yanında Doğan adlı gözü pek bir yiğit belirmiş, 1980'lerin sonundan itibaren Dilaver adlı espri üreten bir yan tipleme ve Küçük Hüsamettin adlı iri yarı farklı bir başkası daha seriye katılmıştır. Hızır Bey'in maceralarının bir kısmı on altışar sayfalık ve 4 Temmuz-31 Ekim 1992 tarihleri arasında Türkiye Çocuk dergisiyle birlikte toplam 18 sayı ilave şeklinde okura sunulmuştur. 1988 yılında Türkiye Gazetesi tarafindan bir macerası özel bir albümde tekrar yayınlanmıştır.

img090.jpg


Türkiye Çocuk dergisiyle birlikte verilen Hızır Bey dergisinin 1. sayısı.
 

DELİ BALTA

Yeni Üye
5 Eyl 2010
91
109
Hızır Bey Mihaloğlu Ali BEyin 5 oğlundan birisidir.Mihaloğlu Ali Bey macar kralının kız kardeşi (daha sonra müslüman olarak mehtap adını almış)ile olan evliliğinden olmuştur. Ali beyin tunayı kuzeye doğru 330 kere gçtiği bilinmektedir.Yadigarın taktiği kartal kanatları osmanlı akıncılarının standart kıyafetidir.(YIlmaz Öztun-tarihçi)
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,913
ilk çıktığı tarihten 1993 yılına kadar bütün çıkmış türkiye çocuk sayılarını takip ettim. abimde okurdu . zaten o alıştırdı. hızır beyi oldum olası bilirim. bütün maceralarını okudum. o tarihlerde herkes teksas tommiks hastasıyken bende hızırbey hastasıydım. aynı tarihlerde talat güreli türkiye gazetesinin orta sayfalarında Doğan bey diye birşey çizerdi . hızırbeyin sadece ismi değişmişti. hızır gitti doğan geldi, yan karakterde korkut bey'di hatırladığım kadarıyla. kara murat formatında idi. üstte balon yazılı resimler, altında yazılar. oldukça hoş birşeydi. gene olsa gene okurum. ortaya konulmuş albümde 1988 den beri sakladığım bir kitap. türkiye çocukta yayınlanmış bir macerasının toplanmış hali. siyah - beyaz hoş bir macera
 

kastamonian

Yeni Üye
14 Ağu 2012
2
0
Ben de 90larin basinda Turkiye cocuk okurdum ve Hizir Bey'i o zaman takip ederdim... Elinde dijital kopyalari olanlar yukleyebilirler mi?
 
Üst